ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

HǍ`- ӕͅđɁӇ ԏՠՐϕуɊϕ ӕ̂ϕˉϕ(EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Η ανοχή στην προπαγάνδα των αριθμών οδηγεί σε πτώση από τα σύννεφα

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

Είναι δυνατόν να πηγαίνουν χάλια όλοι οι δείκτες αλλά παρ’ όλα αυτά να… ανακάμπτει η οικονομία;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ

Πράγματι, ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο στις 6 Μαρτίου, ξεκίνησε διατυμπανίζοντας και διαφημίζοντας την «ανάπτυξη» και το «τέλος της ύφεσης», διακηρύσσοντας ότι η «οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε», ενώ μόλις μισή ώρα μετά την αποστροφή κινδυνολογίας, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρούσε επί τα χείρω τα στοιχεία της, ανακοινώνοντας σίγουρη ύφεση για το 2016.
Αλλά ακόμη και αν η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είχε γίνει πολύ νωρίτερα, πάλι τα ίδια θα έλεγε ο κ. Τσίπρας, καθώς έχει επιλέξει την προπαγανδιστική τακτική του «μεγάλου ψέματος» (που ως γνωστόν γίνεται ευκολότερα πιστευτό από ένα μικρό ψέμα).
Πράγματι, σ’ εκείνη την ομιλία του ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καλύψει τους παλιούς ήχους των νταουλιών (που αυτός να έπαιζε και οι αγορές θα χόρευαν στους ρυθμούς τους), μιλώντας για το «βιολί των άλλων», που, όπως είπε, η… πραγματικότητα (η δική του, όχι των πραγματικών στοιχείων) το κάνει να ηχεί, όπως είπε, παράφωνα.
Είπε επίσης πως η υπέρβαση της ύφεσης μας οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης και πως «αν αυτό δεν είχε συμβεί, όλοι θα ήμασταν αναγκασμένοι να ακούμε για πολύ ακόμη παράφωνους σκοπούς και μελωδίες»!
Ενώ, όπως επίσης είπε, «τώρα όμως είμαστε πια σε θέση, ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να συνθέσουμε εμείς τη μουσική. Να συνθέσουμε την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας»!
Όλα αυτά ακούγονται φυσιολογικά από έναν άνθρωπο που έχει αποφασίσει να λέει μόνο ψέματα και μόνο μεγάλα ψέματα.
Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι όλοι οι υπόλοιποι να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα την προπαγάνδα των αριθμών στην οποία επιδίδεται εδώ και πολλούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Τσίπρας – Καμμένος και όλα τα λοιπά στελέχη.
Τους έβλεπαν να κάνουν συστηματική προπαγάνδα των αριθμών, να χρησιμοποιούν επιλεκτικά τα στοιχεία, να αναφέρονται στην «έκρηξη» του τουρισμού από πλευράς αριθμού τουριστών – αποφεύγοντας να αναφερθούν στη μείωση των εσόδων – να επιλέγουν όποιον μήνα και όποιο τρίμηνο τους βολεύει για να πουν πότε ότι αυξήθηκε ο ένας δείκτης και πότε ο άλλος (αποφεύγοντας να σημειώσουν ότι συνολικά όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί) και ελάχιστοι τόλμησαν να απογυμνώσουν αυτήν την προπαγάνδα.
Τους έβλεπαν να συγκρίνουν το 2016 με το 2015 (να συγκρίνουν δηλαδή τον κακό τους εαυτό με τον χειρότερό τους εαυτό) και αποδέχονταν την προπαγάνδα περί δήθεν βελτίωσης των στοιχείων, χωρίς να παραθέτουν τα στοιχεία του 2014.
Γι’ αυτό και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είδε τους περισσότερους να πέφτουν από τα σύννεφα!
Έτσι, λοιπόν, όταν εκείνη την ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία της για το δ΄ τρίμηνο του 2016, αναφέροντας ότι τελικά το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 1,1% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2015 (ενώ η πρόβλεψη ήταν για αύξηση 0,3%) και ότι τελικά σε τριμηνιαία σύγκριση (δ’ τρίμηνο 2016 προς γ’ τρίμηνο 2015), το ΑΕΠ μειώθηκε 1,2% έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση και ότι τελικά στο σύνολο του 2016 το ΑΕΠ μειώθηκε (-0,05%) έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0,3%.
Ιδού τελικά τα στοιχεία του 2016: -0,7% το α’ τρίμηνο 2016 (+0,1% το α’ τρίμηνο 2015), -0,4% το β’ τρίμηνο 2016 (+0,4% το β’ τρίμηνο 2015), +2% το γ’ τρίμηνο 2016 (-2,4% το γ’ τρίμηνο 2015) και -1,1% το δ’ τρίμηνο 2016 (+0,7% το δ’ τρίμηνο 2015).
Μάλιστα, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 1,4% το δ’ τρίμηνο 2016 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2015, έναντι της αύξησης 0,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
Και βέβαια, πληροφορηθήκαμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) μειώθηκαν 13,8% και ότι οιεξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν (-11% το α’ τρίμηνο, -9,9% το β’ τρίμηνο και +11% το γ’ τρίμηνο) και περιμένουμε το δ΄ τρίμηνο, που αποδείχθηκε καταστροφικό.
Σημειώστε ότι ο 2014 το ΑΕΠ αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης κατά 0,7% (α΄ τρίμηνο -0,4%, β΄ τρίμηνο +0,4%, γ΄ τρίμηνο +1,6% μετά από 24 τρίμηνα ύφεσης, δ΄ τρίμηνο +1,7%).
Ας συγκρίνουν, λοιπόν, τα νούμερα του 2016 με αυτά του 2014 και ας βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους.
Άλλωστε, όταν το ΑΕΠ πέφτει, έχουμε μείωση εξαγωγών το 2016 6,1% και 5,1% το 2015, έχουμε μείωση του τζίρου της βιομηχανίας 5,1% το 2016 και μείωση 10,6% το 2015, έχουμε πτώση των εσόδων από τον τουρισμό 6,4% το 2016, όταν η μεταποίηση βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 σε χαμηλό 16 μηνών και η αύξηση του κόστους εισαγωγών πρώτων υλών σε υψηλό 70 μηνών, όταν έχουμε πτώση στο χονδρεμπόριο, στο λιανεμπόριο, στην οικοδομή, όταν έχουμε μείωση εισοδημάτων και καταθέσεων, όταν οι επενδύσεις έπεσαν κατά 13,1% το 2015 και το δ΄ τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν κατά 13,8% (ενώ το δ΄ τρίμηνο του 2014 είχαν αυξηθεί κατά 18,3%), υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι η οικονομία θα βρισκόταν σε ύφεση;
Είναι δυνατόν να πηγαίνουν χάλια όλοι οι δείκτες αλλά παρ’ όλα αυτά να… ανακάμπτει η οικονομία;
Ιδού, λοιπόν, γιατί οι δανειστές εμφανίζονται τόσο σκληροί και αδιάλλακτοι και δεν κλείνει η αξιολόγηση.
Διότι γνωρίζουν ότι μια πεθαμένη οικονομία δεν μπορεί να αναστηθεί με τις ομιλίες Τσίπρα και την ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προπαγάνδα των αριθμών!
Η ΕΛΣΤΑΤ οφείλει τώρα να δώσει συγκεντρωτικά νούμερα ανά κλάδο για το 2014, το 2015 και το 2016…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top