ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÓÉËÂÁ  ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÁÍÔÅÑËÅ×Ô SILVA  OLYMPIAKOS - ANDERLECHT(EUROPA LEAGUE 2015-2016)

Η διέξοδος του Σίλβα, το αδιέξοδο του Ολυμπιακού

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Εξιλαστήριο θύμα για τα δεινά της ήττας από την Άντερλεχτ ο Μάρκο Σίλβα, το ευρωπαϊκό σχέδιο των Πειραιωτών που εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια δεν οδηγεί πουθενά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ

Ο Μάρκο Σίλβα φταίει για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη συνέχεια του Europa League. Δεν είναι φυσικά ο μόνος που φταίει. Ούτε είναι ο μόνος που ευθύνεται για τις εκκαθαρίσεις στο ρόστερ του ΟΣΦΠ, αναγκάζοντας την ομάδα του ν’ αγωνιστεί με δύο φορ στα δύο άκρα αντί για δύο ακραίους, από τη στιγμή που ξεκίνησε τη χρονιά με 6 από δαύτους!
Στο περιβάλλον του Ολυμπιακού, ακούγονται πολλά. Και για κάποιο λόγο οι ημιτελικοί με τον ΠΑΟΚ θ’ αποτελέσουν σημαντικό τεστ για τις σχέσεις Σίλβα και Πειραιωτών. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνει η ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί. Το ποια είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Είναι όμως φύσει αδύνατο να μιλάμε για πραγματικά άστοχες εκτιμήσεις. Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Νομοτελειακά.
Εδώ θα κάνω μία μικρή παρένθεση. Έχετε ακουστά για τον ουροβόρο όφι; Εκείνο το αρχαίο σύμβολο, όπου ένα φίδι ή δράκος ή άλλου είδους φανταστικό ή υπαρκτό ερπετό, ελίσσεται με τέτοιον τρόπο ώστε να πλησιάζει στην ίδια του την ουρά, που φαίνεται να την δαγκώνει.
Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για το τι σημαίνει αυτό το σύμβολο. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αποτελεί σημάδι αιωνιότητας, μία διαδικασία αναγέννησης, κατά την οποία ο όφις δεν δαγκώνει τον εαυτό του, αλλά αλλάζει το δέρμα του. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως αποτελεί σύμβολο της αέναης κυκλικής συνέχειας του χρόνου. Στη δική μας περίπτωση, για να κλείσουμε την παρένθεση, ο ουροβόρος όφις συμβολίζει την ματαιότητα των σχεδίων του ΟΣΦΠ. Την ατέρμονη προσπάθεια επανάληψης των ίδιων και των ίδιων τακτικών με την ελπίδα πως ο φαύλος κύκλος θα γίνει μία ανοδική ευθεία.
Οι Πειραιώτες έχουν κάνει πρόοδο εδώ και 20 χρόνια. Έχουν καρπωθεί πολλά χρήματα, τα έχουν επενδύσει, κάποια τα έχουν χάσει, κάποια τα έχουν δει να πιάνουν τόπο. Στην πραγματικότητα όμως, τα σχέδιά τους παραμένουν συγκεκριμένα σε έναν σκοπό και το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν, είναι ν’ αυξάνουν την διάμετρο του κύκλου που κάνει το σώμα του φιδιού. Στην πραγματικότητα, κανένας στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από τον κύκλο του φιδιού. Κανείς δεν μπορεί να οραματιστεί την ανοδική ευθεία, αυτή που θα βγάλει από το αδιέξοδο τους Πειραιώτες. Από τη μέρα της μαρμότας την οποία ζούνε εδώ και δύο δεκαετίες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Μάρκο Σίλβα κατά τα φαινόμενα θ’ αποτελέσει παρελθόν ακόμη κι αν κατακτήσει το νταμπλ στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Πορτογάλος βλέπει το αδιέξοδο αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν, στην προσπάθεια να διαφύγει από αυτό: Κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει τη δουλειά του μόνο και μόνο με την κατάκτηση του εγχώριου τίτλου, την ώρα η Ευρώπη βοά από τα σκάνδαλα ποδοσφαιρικής διαφθοράς.
Είναι πλέον εμφανές πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του. Ειδικότερα από τη στιγμή που το όνομά του έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγαλεπήβολα μεταγραφικά σενάρια. Με άλλα λόγια, αργά ή γρήγορα ο Σίλβα θα βρει τη διέξοδό του. Μένει να δούμε αν θα την βρει και ο Ολυμπιακός.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top