ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

epiorkoi

Η κυβέρνηση «ανταμείβει» τους επίορκους

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Πολιτική

Ανεπίδεκτη μαθήσεως αποδεικνύεται η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς δεν φτάνει μόνο που το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί διαρκώς διογκώνουν το μέγεθος του Δημοσίου και το βαρύ κόστος συντήρησής του για όλους τους υπόλοιπους φορολογουμένους, αλλά ταυτόχρονα η «Πρώτη φορά Αριστερά» δείχνει και σκανδαλώδη εύνοια στους επίορκους και τους κατηγορούμενους ως επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
Το θέμα ήρθε στην δημοσιότητα με την αποκάλυψη ότι ο κατηγορούμενος ως επίορκος προϊστάμενος της Πολεοδομίας Μυκόνου επέστρεψε στη θέση του, παρότι είναι… κατηγορούμενος! Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον εμπλεκόμενο σε πολλές υποθέσεις πολεοδομικού χαρακτήρα με απολύτως αμφιλεγόμενη κατάληξη, ενώ ο εν λόγω υπόδικος δημόσιος υπάλληλος βρίσκεται –όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «Πρώτο Θέμα»- και στην… λίστα Ράιχενμπαχ με τους καταθέτες εξωτερικού. Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ακουστεί σχόλια στην κοινωνία της Μυκόνου για την πολυτελή βίλα του, η οποία προφανώς και δεν συμβαδίζει με τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου.

Ξανά στη θέση του!
Ο εν λόγω υπάλληλος, λοιπόν, βρίσκεται ξανά πίσω στο γραφείο του, καίτοι είχε τεθεί σε αργία όταν αποκαλύφθηκαν οι καταγγελίες σε βάρος του και κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος. Σημειωτέον ότι ως την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο νόμος έλεγε ότι αν ένας δημόσιος υπάλληλος καταγγελλόταν ως επίορκος, τότε ετίθετο αμέσως σε αργία έως ότου εξεταστεί πειθαρχικά η υπόθεσή του. με τον τρόπο αυτό, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξασφαλίσει ότι αν όντως ευσταθούσαν οι κατηγορίες για κάποιον δημόσιο υπάλληλο, τότε δε θα μπορούσε να ζημιώσει το Δημόσιο ούτε να προκαλέσει βλάβη το χρονικό διάστημα ως την διεξαγωγή της δίκης του. Και αναφέρουμε την λέξη «βλάβη», διότι επίορκοι υπάλληλοι δεν είναι μόνο όσοι τελωνειακοί, εφοριακοί, πολεοδόμοι ή γιατροί χρηματίζονται. Ταυτόχρονα, γιατροί και δάσκαλοι έχουν κριθεί πειθαρχικά ελεγκτέοι για βαριά αδικήματα, όπως η παιδεραστία ή ακόμη και η… σύσταση εγκληματικής συμμορίας, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η ανάγκη να «παγώνει» η σχέση ενός κατηγορούμενου ως επίορκου με το Δημόσιο είναι κρίσιμο θέμα που δεν χωράει αναβολές.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω ουδόλως εφαρμόστηκαν στην υπόθεση του πολεοδόμου της Μυκόνου. Ο εν λόγω, παρότι υπόδικος, βρίσκεται κανονικά στην υπηρεσία του και, μάλιστα, έχει… τις ίδιες αρμοδιότητες με πριν. Με άλλα λόγια, μπορεί να βάζει υπογραφές, να εγκρίνει κατασκευαστικές εργασίες ή να απορρίπτει άλλες. Κι όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί η δίκη του η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Βεβαίως, προφανώς και ισχύει για όλους το τεκμήριο της αθωότητας. Προφανώς και δεν μπορεί κανένας κατηγορούμενος δημόσιος υπάλληλος να απολυθεί οριστικά από το Δημόσιο πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την αθωότητα ή την ενοχή του. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ώσπου να… κουνηθεί η δυσκίνητη συνήθως Δικαιοσύνη, αυτός ο υπάλληλος μπορεί να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες και να παραμένει στην θέση του!

Επιβράβευση της διαφθοράς
Πρόκειται, φυσικά, για τον περίφημο «νόμο Κατρούγκαλου», που έφτιαξε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στα μέσα του 2015, όταν βρισκόταν στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης –πριν, δηλαδή, καταστρέψει το… Ασφαλιστικό! Με τον νόμο αυτό, η αυτοδίκαιη αργία που προβλεπόταν για όσους κατηγορούνταν για αδικήματα ήρθη και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούσαν να βρίσκονταν… κανονικά στις θέσεις τους έως ότου εκδικαζόταν η υπόθεσή τους!
Βεβαίως, στα τέλη του 2015, η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονους κραδασμούς και η κυβέρνηση είχε βρεθεί πανταχόθεν βαλλόμενη, αφού επί της ουσίας το… «μεγαλόψυχο» Δημόσιο εμφανιζόταν να πληρώνει κανονικά πολλούς υπαλλήλους του που κατηγορούνταν για αδικήματα διαφθοράς –ή και για ακόμη βαρύτερα αδικήματα.
Μάλιστα, παρότι η πολιτική και κοινωνική κατακραυγή ήταν μεγάλη, η κυβέρνηση είχε αργήσει να πάρει μέτρα. Πάντως, ο διάδοχος του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε δεσμευθεί ότι… θα λύσει όλα τα θέματα και πως δε θα άφηνε κατηγορούμενους ως επίορκους για βαριά αδικήματα υπαλλήλους να πιάσουν πάλι δουλειά, να επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό και να μετρούν οι μέρες τους για συντάξιμες.
Ωστόσο, δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα. Πέραν της υπόθεσης του «πολεοδόμου της Μυκόνου», που αποκαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή, κι άλλες καταγγελίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβραβεύει την διαφθορά. Δεν έχει πολύ καιρό από τότε που περίπου… 60 γιατροί γύρισαν στο ΕΣΥ, παρότι έχουν υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος τους στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Μάλιστα, για την συγκεκριμένη μεθόδευση υπάρχει… επίσης συγκεκριμένο νομικό «παραθυράκι». Αναλυτικά, ο νόμος λέει ότι η αναστολή άσκησης των καθηκόντων του γιατρού αίρεται αυτοδίκαια στην περίπτωση που το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν αποφασίσει μέσα σε 30 ημέρες. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι αν τα μέλη του Συμβουλίου κωλυσιεργήσουν ή απλώς έχουν πολλή δουλειά και δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, τότε οι 30 ημέρες θα παρέλθουν και οι κατηγορούμενοι ως επίορκοι θα βρεθούν και πάλι στις θέσεις τους!
Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος «νόμος Κατρούγκαλου» αποτέλεσε εφαλτήριο για να γυρίσει στον Ευαγγελισμό ο χειρουργός που είχε συλληφθεί πρόπερσι επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι, αλλά και ο χειρουργός του νοσοκομείου Παίδων που είχε κατηγορηθεί για αντίστοιχη περίπτωση το 2011.
Σαν να μην έφταναν αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΑΡΘΡΟΥ», τον δρόμο για… την δουλειά τους έχουν βρει άλλοι 903 δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν –ή έχουν ακόμη και καταδικαστεί!- για διάφορα αδικήματα. Μερικά, μάλιστα, από τα αδικήματα αυτά είναι πολύ βαριά.
Συγκεκριμένα, γύρισαν στα σχολεία καθηγητές που παρενόχλησαν σεξουαλικά μαθητές και μαθήτριές τους, γιατροί που πήραν «φακελάκι» απαιτώντας το για να κάνουν τη δουλειά τους, υπάλληλοι σε πολεοδομίες που «λαδώθηκαν» για να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε πολεοδομικές παραβάσεις, «μπετονάρισμα» παραλιών και καταπάτηση δασικών εκτάσεων, εφοριακοί υπάλληλοι που ζήτησαν «φακελάκι» για να παραβλέψουν φορολογικές παραβάσεις ή για να «σβήσουν» πρόστιμα, αλλά και τελωνειακοί που φέρονται να έκαναν τα «στραβά μάτια» σε λαθρεμπόριο που γινόταν μπροστά στα μάτια τους!
Βεβαίως, κάποτε οι υποθέσεις τους θα εκδικαστούν και θα καταδικαστούν, θα εικάσει κανείς. Ως τώρα, πάντως, όλο και κάτι… γίνεται και δεν έρχονται οι εν λόγω αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη, ενώ ώσπου να γίνει αυτό μισθοδοτούνται κανονικά, τα χρόνια μετρούν για «συντάξιμα», ενώ βρίσκονται στις ίδιες θέσεις έχοντας απεριόριστη δυνατότητα να… κάνουν τα ίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top