ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

104214609-Trump_conference.1910x1000_original

Η προεδρία δεν θα αλλάξει τον Τραμπ. Ο Τραμπ θα αλλάξει την προεδρία

σε Κόσμος

Η χαώδης πρώτη συνέντευξη Τύπου του νεοεκλεγέντος προέδρου, δύο μήνες μετά τη νίκη του που σόκαρε τον πλανήτη, εκτυλίχθηκε όπως η προεκλογική του εκστρατεία…
…Προκλητική, με επιθέσεις στους αντιπάλους του, με αξέχαστες ατάκες («Παρεμπιπτόντως, φοβάμαι κι εγώ τα μικρόβια»), πολλές ειδήσεις (ολόκληρο υπουργό ανακοίνωσε), νέες πληροφορίες για τις επαφές του επιτελείου του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση και πολλές υπεκφυγές για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου.
Από τη συνέντευξη Τύπου έγινε σαφές ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να δώσει σύντομα στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις («Οι μόνοι που ενδιαφέρονται γι’ αυτές είναι οι δημοσιογράφοι»). Δεν πρόκειται να δώσει τα κλειδιά της αυτοκρατορίας του σε ένα τυφλό καταπίστευμα («Ως πρόεδρος, δεν έχω ζήτημα με σύγκρουση συμφερόντων»). Δεν πρόκειται να καταδικάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν («Αν στον Πούτιν αρέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, το θεωρώ πλεονέκτημα, όχι μειονέκτημα»). Θα αρχίσει να κτίζει ένα τείχος στα σύνορα του Μεξικού το ταχύτερο δυνατό, ακόμη κι αν δεν πληρώσει το κόστος το Μεξικό. («Τι σημασία έχει; Θέλω να αρχίσει να κτίζεται το τείχος».) Με άλλα λόγια, ο Τραμπ θα είναι ένας τελείως διαφορετικός πρόεδρος.
Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ έδωσε μια περιεκτική απάντηση που έμοιαζε να δικαιολογεί μια προσέγγιση η οποία παραμένει αναλλοίωτη εδώ και 18 μήνες. «Κέρδισα», είπε. «Έγινα πρόεδρος».
Η συνέντευξη σημαδεύτηκε από την άγρια επίθεση του Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης. Και ενδιαμέσως, γινόταν από όλους αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθεί η αυτοκρατορία του από τον οικογενειακό έλεγχο.
«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν πρόκειται να καταστρέψει την αυτοκρατορία που έκτισε», δήλωσε η δικηγόρος του.
Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε μια προσφορά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κάνει μια δουλειά στο Ντουμπάι, την οποία απέρριψε. «Θα μπορούσα θαυμάσια να διευθύνω ταυτόχρονα την αυτοκρατορία μου και τη χώρα», είπε. Ως έσχατη παραχώρηση, όμως, θα αναθέσει τον έλεγχο των επιχειρήσεών του στους γιους του.
Ο Τραμπ έδωσε όμως και μερικές σημαντικές ειδήσεις, που πέρασαν απαρατήρητες μέσα στο γενικό χάος. Είπε ότι υπουργός του για ζητήματα των Βετεράνων θα είναι ο Ντέιβιντ Σάλκιν και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη δεύτερη εβδομάδα της προεδρίας του θα διορίσει έναν ανώτατο δικαστή.
Ο Τραμπ επαίνεσε τις επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν προσλήψεις στη δική του αφηγηματική γραμμή (Ford, United Technologies, Fiat-Chrysler) και εκτόξευσε συγκαλυμμένες απειλές εναντίον εκείνων που δεν πειθαρχούν, όπως η General Motors. «Θα γίνω ο μεγαλύτερος παραγωγός θέσεων εργασίας που έχει πλάσει ποτέ ο Θεός», κόμπασε.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top