ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1_

«Η τέλεια καταιγίδα: Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου»

σε Ελλάδα/Πολιτισμός

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, σύμβουλος σήμερα του ΔΣ και μέλος της ΕΔ του Ιδρ. Σταύρος Νιάρχος, αν και δεν υπηρετεί πλέον στο διπλωματικό σώμα, αποφάσισε τώρα να γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του, επειδή ακριβώς η παρούσα περίοδος μοιάζει σε πολλά με εκείνη του 2001-2004, όπως λέει ο ίδιος και την οποία χαρακτηρίζει ως «Η Τέλεια Καταιγίδα»…
Αυτός είναι άλλωστε και ο τίτλος του βιβλίου του, με τον ενδεικτικό υπότιτλο «Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου», που παρουσιάστηκε στις 13 Μαρτίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Και όντως μόνον ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να συγκεντρώσει τον κόσμο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση. Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Κώστα Σημίτη και Αντώνη Σαμαρά και τρεις πρώην Υπουργούς Εξωτερικών, τους Πέτρο Μολυβιάτη, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελο Βενιζέλο. Παρόντες επίσης πολλοί βουλευτές, κυρίως της ΝΔ και άλλοι, επίσης καθηγητές πανεπιστημίων και διπλωμάτες.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Μιχάλης Κωσταράκος, στρατηγός, Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», και ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ. Τον συντονισμό της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.
Ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος που υπηρετούσε την ίδια περίοδο με τον κ. Κασκαρέλη στο ΝΑΤΟ παρατήρησε ότι το βιβλίο του προσέφερε τέσσερις διαφορετικές μορφές αφήγησης -συναισθηματική, δημοσιογραφική, εκπαιδευτική και γεωπολιτική- θυμίζοντάς του «οικείες εικόνες». Επισήμανε ακόμα ότι μπορεί να αποτελέσει ένα κατάλληλο εγχειρίδιο για νέους διπλωμάτες.
Ο Αλέξης Παπαχελάς μίλησε για ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφονται με καταλυτικό τρόπο οι παθογένειες της Ελλάδας, χωρίς κραυγές και κιτρινισμό, και σημείωσε ότι «ο πρέσβης έχει τσαγανό και σκέφτεται έξω από το κουτί. Θα ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που θα διάλεγα για το βαθύ κράτος που θα έπρεπε να έχουμε».
Ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης χαρακτήρισε την Τέλεια καταιγίδα συγκλονιστικό αφήγημα με διεισδυτική ματιά στα τεκταινόμενα και με ψυχρό ρεαλισμό για το πώς κυβερνιέται ο κόσμος.
Ο συγγραφέας Βασίλης Κασκαρέλης λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε ονομαστικά τους περισσότερους πολιτικούς και εξήγησε γιατί τιτλοφόρησε το βιβλίο του ως «Η Τέλεια Καταιγίδα», που είναι ένας ορισμός της Μετεωρολογίας με τον οποίο περιγράφεται το τέρας της καταιγίδας που απ’ όπου περάσει τίποτα μετά δεν είναι το ίδιο. Τα αλλάζει όλα καταστρέφοντας. Είπε επίσης ότι μετά από πολλά χρόνια αποφάσισε τώρα να εκδώσει το βιβλίο επειδή η εποχή είναι παρόμοια με εκείνη του 2001-2004.
Κατά τον κ. Κασκαρέλη, η ακμή της καταιγίδας δεν ήταν το Ιράκ. Ήταν όταν κάλεσαν το Συμβούλιο Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ και τους ενημέρωσαν επί πέντε ημέρες με τα μηνύματα της νέας διακυβέρνησης. Ότι θα γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, ότι θα αλλάξει ο Αραφάτ με τον Αμπάς, ότι ο ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν χρειάζονται και πως αυτοί θα κάνουν αυτό που πρέπει. «Όταν γυρίσαμε πίσω, συζητήσαμε και τότε τελειοποιήθηκε η Τέλεια Καταιγίδα» είπε ο πρέσβης, συμπληρώνοντας ότι από τότε άλλαξε ο Κόσμος και η τρομοκρατία ήρθε στα σπίτια μας. «Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που έγραψα το βιβλίο, καθώς και το timing εξαιρετικά σωστό, αφού εκδηλώθηκε το φαινόμενο Τραμπ».
Ο συγγραφέας ανέφερε ότι πρόσθεσε στο βιβλίο και θέματα που απασχόλησαν στο παρελθόν και θα απασχολήσουν την Ελλάδα, όπως τα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τόνισε ότι ήθελε να αφήσει ένα βιβλίο για τους νέους διπλωμάτες επειδή πάντα έλεγε ότι «αγαπώ πολύ αυτό το μαγαζί», όπως αποκαλούσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Τέλος, ο κ. Κασκαρέλης ολοκληρώνοντας είπε ότι θέλει να ευχαριστήσει έναν άνθρωπο που απουσιάζει, τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, ο οποίος του πρότεινε να πάει στο Ιδρυμα και «έτσι πέρασα σε έναν άλλο κόσμο διαφορετικό. Δεν είμαι πρέσβης, αλλά φιλάνθρωπος, για να κάνουμε μία κοινωνία πιο ανεκτή στον κόσμο».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top