ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Opening ceremony for the new operating rooms of Evangelismos hospital. Athens, Greece on 16 of September 2014 / Εγκαίνια νέας μονάδας χειρουργείων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αθήνα, Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου 2014

Θάβοντας στα τρία μέτρα την αλήθεια για την υγεία

σε Ελλάδα/Πολιτική/Υγεία

Ήταν το τελευταίο που μπορούσε να συμβεί στον τόσο ευαίσθητο και τόσο ταλαιπωρημένο χώρος της υγείας: Να ξεσπάσει ένα σκάνδαλο σε διαδικασία πρόσληψης γιατρών και νοσοκόμων για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Συνέβη κι’ αυτό «για πρώτη φορά», με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Στην πραγματικότητα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Τσίπρα, που όχι μόνο δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις μέσα στο 2015 (διότι, ως γνωστόν, είχε άλλες προτεραιότητες), παρά το γεγονός ότι αυτός ήταν ο προγραμματισμός από το 2014, αλλά δεν φρόντισε και για τη διαφάνεια αυτών των καθυστερημένων προσλήψεων.
Προφανώς! Διότι ο κ. Τσίπρας ουδόλως ενοχλήθηκε από τις… τυμβωρυχικές διαθέσεις του υπουργού του – τον οποίο άλλωστε έσπευσαν όλοι να δικαιολογήσουν, αποδίδοντας τα περί θαψίματος στα τρία μέτρα σε… ιερά οργή!
Ωστόσο, αυτά που συμβαίνουν αποκαλύπτουν πως αυτή ακριβώς είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία: Να βρεθούμε όλοι στα τρία μέτρα βάθος!
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει άλλη μια «περήφανη διαπραγμάτευση», η χώρα – και επομένως και τα νοσοκομεία μας – έχει βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση.
Η ετήσια χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία ανέρχεται στο ποσό των 1,15 δις ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει περί τα 150 εκ. το μήνα. Πλην όμως βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο μήνα του χρόνου και όλα όλα τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι τα λεφτά ενός μηνός, δηλαδή μόνο 150 εκ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η προπαγάνδα πάει σύννεφο.
Με το «παράλληλο πρόγραμμα» πανηγύρισαν ότι τάχα ασφαλίζονται όλοι οι ανασφάλιστοι (κάτι που είχε συμβεί ήδη από το 2014 με νόμο και με δύο υπουργικές αποφάσεις), αλλά και επειδή μπήκε τέλος στις εργολαβίες καθαριότητας στα νοσοκομεία και πλέον οι εργαζόμενοι στους εργολάβους συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τα νοσοκομεία.
Για το δεύτερο, αυτό που κατάφεραν να κάνουν είναι να αφήσουν απλήρωτους τους εργαζόμενους – αφού προηγουμένως τους… απελευθέρωσαν από τους εργολάβους! Όσο για το πρώτο, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, περίθαλψη δεν μπορούν να έχουν ούτε οι ασφαλισμένοι, ούτε οι ανασφάλιστοι.
Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές για διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική κάλυψη – διότι φαρμακευτική κάλυψη με συμμετοχή οι ανασφάλιστοι είχαν από το καλοκαίρι του 2014 – δόθηκε σε ελάχιστούς, αφού υπάρχει η προϋπόθεση για ετήσιο εισόδημα 2.400 ευρώ κατ’ άτομο ή 6.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Επίσης: Οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές δομές, την ώρα που για την θεραπεία τους στις δημόσιες δομές απαιτείται να περιμένουν περί τους τέσσερις μήνες (αυτό δε νομίζω να χρειάζεται σχολιασμό).
Καταλαβαίνει δηλαδή κανείς πως όλα αυτά θα δυσκολέψουν και τη νοσηλεία των ασφαλισμένων, ενώ δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα των ανασφάλιστων.
Κι’ αυτό συμβαίνει επειδή για λόγους προπαγάνδας, κατήργησαν όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες – με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ειδικεύεται στο σπορ: Παίρνει ένα νομοθετημένο μέτρο που λειτουργεί και το καταστρέφει υποστηρίζοντας πως το… βελτιώνει!
Το ωραίο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι φοβάται μήπως η Νέα Δημοκρατία κόψει τα κονδύλια για την υγεία!
Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που επί των ημερών του δεν δίνονται ούτε τα προϋπολογισμένα χρήματα για την υγεία, που προκηρύσσει θέσεις ακτινοθεραπευτών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα και που σε νοσοκομεία όπως το Λαϊκό δεν έγιναν χημειοθεραπείες επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες, τολμά να ανησυχεί!

Το «πλεόνασμα θράσους» του κ. Τσίπρα
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικώς για τα περί πλεονάσματος στοιχεία. Μιλάμε για το πλεόνασμα που όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κ. Μέρκελ, «λογιστικά της συμφοράς», «σεσημασμένο», «πλεόνασμα δυστυχίας και τραγωδίας», «πλεόνασμα αίματος», «πλεόνασμα θράσους και απάτης», «πλεόνασμα καταστροφής», «πλεόνασμα εξαθλίωσης», «βαρόμετρο των πόνων του ελληνικού λαού», «πλεόνασμα φτώχειας, απόγνωσης, ακόμη και αίματος του ελληνικού λαού», «πλεόνασμα κυνισμού, αλαζονείας, ψεύδους και υποκρισίας», «οφθαλμαπάτη», «προϊόν δημιουργικής λογιστικής», «προϊόν απάτης», «ψευτογενές πλεόνασμα», «λογιστικά της συμφοράς».
Και είχε καταγγείλει το γεγονός ότι από το πλεόνασμα η κυβέρνηση είχε, την Άνοιξη του 2014, δώσει χρήματα σε κοινωνικές ομάδες που είχαν ιδιαίτερα αδικηθεί, αποκαλώντας την «πράξη ντροπής, καταισχύνης και ταπείνωσης», «ψίχουλα», «ξεροκόμματο» και «θηριώδη απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων, που όμοιά της δεν είδε ποτέ η Ελλάδα». Επειδή δε στις 22 Απριλίου 2014 η Eurostat είναι ανακοινώσει πλεόνασμα, ο κ. Τσίπρας έλεγε πως επρόκειτο για «συμφωνημένο πλεόνασμα, κατόπιν πολιτικής συμφωνίας»!
Την ίδια ώρα, δυσφημούσε τη χώρα του, υποστηρίζοντας με συνεντεύξεις του – και μάλιστα στον γερμανικό Τύπο – ότι τα πλεονάσματα που παρουσίαζε η τότε κυβέρνηση ήταν πλασματικά!
Σημειώστε επίσης ότι η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο μοίρασε ένα μέρος του πλεονάσματος (άρα υπήρχε!), αλλά από αυτό το πλεόνασμα δόθηκε με νόμο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους (τότε και όχι με το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα»).
Σημειώστε επίσης ότι το τρίτο Μνημόνιο και τα μέτρα που έφεραν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος δεν χρειάζονταν, καθώς η χώρα, το 2014, είχε πρωτογενές πλεόνασμα (+0,4% του ΑΕΠ) και η οικονομία της είχε ανακάμψει (+0,8%).
Μάλιστα, οι εταίροι και δανειστές, τον Νοέμβριο του 2014, προέβλεπαν για το 2015, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου […].

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top