ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

6671

Ιστορίες βγαλμένες από το παρελθόν

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Η μεταγραφική ιστορία του Τάσου Μπακασέτα και η κόντρα της ΑΕΚ με τον ΟΣΦΠ, ξυπνούν μνήμες της άφιξης του Ντέμη Νικολαΐδη στη Νέα Φιλαδέλφεια…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Η πιο κλασική ιστορία αγάπης και μίσους τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι η αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ για χάρη του Ολυμπιακού. Στην πραγματικότητα, εκείνο το παιχνίδι έχει τόσες πολλές μικροϊστορίες κρυμμένες, που κανείς δεν μπορεί να πει σιγουριά πως κατέχει εξ ολοκλήρου την αλήθεια. Πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ, γεγονότα που δεν έχουν εκστομιστεί, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. Μία παράξενη omerta, ίσως επειδή το ζήτημα ξεπερνούσε τη σφαίρα ακόμη και της φαντασίας των θνητών.
Μία καθαρά ποδοσφαιρική ιστορία αγάπης και μίσους ήταν αυτή της μεταγραφής του Ντέμη Νικολαΐδη στην ΑΕΚ από τον Απόλλωνα Αθηνών. Και φυσικά η άρνησή του να μεταγραφεί στον ΟΣΦΠ. Αυτή την ιστορία την έφερε στην επιφάνεια η απόφαση του Τάσου Μπακασέτα να πάει στην ΑΕΚ και ν’ αρνηθεί τους Πειραιώτες. Τότε βέβαια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τα χρήματα μετρούσαν διαφορετικά, το συναίσθημα μετρούσε διαφορετικά, οι συνθήκες γενικότερα ήταν διαφορετικές.
«Είχα κρυφτεί, με έπαιρνε τηλέφωνο κάθε μέρα ο Αλαμάνος (σ.σ. πρόεδρος του Απόλλωνα) για να πάω να υπογράψω, καθώς τα είχε βρει με τον Ολυμπιακό. Ήμουν σε ένα νησί με έναν φίλο μου και δεν απαντούσα στα τηλεφωνήματα. Ο μάνατζερ μου δεν με πίεζε για τον Ολυμπιακό, απλά μου έλεγε «κάνε ένα ραντεβού, θέλουν να σε δουν». Το ραντεβού τελικά έγινε, αντιμετώπισα έναν άνθρωπο του Ολυμπιακού γνωστό, ο οποίος μιλούσε απέναντι σε έναν νεαρό, είχε και λίγο ύφος. Κλείνοντας, η κουβέντα ήταν “αν δεν έρθεις στον Ολυμπιακό θα μείνεις στον Απόλλωνα”.»
Ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε πάρει την απόφασή του. Σκέφτηκε με την καρδιά του. Άλλωστε δεν είναι κακό να λειτουργεί κανείς με αυτό το όργανο του σώματός του. Ειδικότερα τώρα, όπου βιώνουμε εποχές όπου το χρήμα είναι εν τέλει πιο πάνω απ’ όλα τ’ αφεντικά. Ο Τάσος Μπακασέτας είναι και αυτός ΑΕΚτζής. Παιδί της επαρχίας, γαλουχημένος με τη χαρά και την καψούρα του οπαδού, σκέφτηκε με παρόμοιο τρόπο, με τις συνθήκες όμως να είναι διαφορετικές. Ο Ντέμης δεν σκέφτηκε ποτέ τις προοπτικές. Σκέφτηκε ξεκάθαρα το που θα αισθάνεται καλύτερα.
«Μετά σκεφτόμουν τι να κάνω για να μπορέσω να πετύχω αυτό που θέλω, πως θα πάω στην ΑΕΚ. Ο Αλαμάνος μου έλεγε θα πας στον Ολυμπιακό, αλλιώς θα μείνεις στον Απόλλωνα. Με την ΑΕΚ είχα κάνει μια συνάντηση, όχι επίσημη. Η ΑΕΚ με ήθελε, αλλά ο Απόλλων είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό».
Εκείνες οι τακτικές ήταν συνηθισμένες εκείνη την εποχή. Για την ακρίβεια συμβαίνουν ακόμη και σήμερα. Οι μεγάλες ομάδες πιέζουν τις μικρές, οι μικρές εγκλωβίζουν τους παίκτες, περιορίζουν τις επιλογές τους, σκοτώνουν το συναίσθημά τους. Κάπως πρέπει όλοι να επιβιώσουν. Ο Μπακασέτας έμπλεξε στα ίδια γρανάζια. Με τη δική του… λόξα αποφάσισε να κάνει ότι περνούσε από το χέρι του για να διευκολύνει τον δρόμο της ΑΕΚ προς την απόκτησή του. Ο Πανιώνιος φυσικά θα διάλεγε να τον δώσει στον Ολυμπιακό. Για ευνόητους λόγους. Η σύγκρουση που ακολούθησε ήταν αναπόφευκτη.
«Ένα βράδυ που ήμουν στο γραφείο του μάνατζέρ μου, του Πασχάλη Παπαδόπουλου, σκέφτηκα κάτι. Ρώτησα τον μάνατζέρ μου πως θα κάνω γνωστό σε όλους -μιας και δεν είχα πολλές σχέσεις με δημοσιογράφους- ότι θέλω να κάνω μία δήλωση. Μου είπε κάποιον στην “Ώρα για Σπορ” νομίζω και κάπου αλλού. Θυμάμαι ότι πήρα τηλέφωνο, ότι δεν πίστευαν πως είμαι εγώ στο τηλέφωνο στην εφημερίδα και έκανα μια δήλωση ότι είτε θα πάω στην ΑΕΚ είτε θα μείνω στον Απόλλωνα. Την επόμενη μέρα γράφτηκε παντού, όπως περίμενα αντέδρασε ο Ολυμπιακός και είπε ότι παίκτης που δεν θέλει να έρθει σε μας, ούτε εμείς τον θέλουμε και όλα πήραν τον δρόμο τους».
Η ιστορία του 23χρονου παρά κάτι μήνες, άσου του Πανιώνιου δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχει φτάσει στο σημείο όπου θα φορέσει επιτέλους τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Στην πραγματικότητα πάντως, βρίσκεται πολύ κοντά. Το καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις του Πανιωνίου θα κάνει προετοιμασία με τους άλλους «κιτρινόμαυρους». Κάπως έτσι γεννιούνται οι μύθοι. Όμως αυτή είναι η αρχή:
«Είχα άγνοια κινδύνου τότε. Δεν θυμάμαι να φοβόμουν για κάτι. Δεν λέω πως ήμουν θαρραλέος, ήμουν ένας πιτσιρικάς που είχε κάτι στο μυαλό του και έπρεπε να γίνει», είπε ο Ντέμης στην τηλεόραση της Nova, πριν από περίπου 6 χρόνια. Ο Μπακασέτας μάλλον έχει το ίδιο πράγμα στο μυαλό του. Πως αν δεν κάνει αυτό που θέλει τώρα, δεν θα το κάνει ποτέ. Κατά τα φαινόμενα, θα το πετύχει. Το αν αυτή η επιλογή του βγει σε καλό, αυτό είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top