ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

exagoges

Ισχυρές πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Τη σημαντική υποχώρηση τόσο των εξαγωγών, όσο και των εισαγωγών της Ελλάδας από τις αρχές του 2016, διαπιστώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε σχετική της δήλωση, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι «σε ένα πλαίσιο αστάθειας και αβεβαιότητας, οι εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δέχονται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η προοπτική ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Η πορεία των εξαγωγών, ειδικά των βιομηχανικών προϊόντων αποτελεί μία ακόμη προειδοποίηση και υπενθύμιση της ανάγκης για ένα θετικό σοκ στην οικονομία, σε όρους ανάκτησης εμπιστοσύνης, προσέλκυσης και ενεργοποίησης επενδύσεων και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «η ίδια η χώρα έχει ανάγκη τα ανοιχτά σύνορα και τους ανεμπόδιστους δρόμους του εμπορίου και των επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να επενδύσει σε μία συνεκτική προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης και εδραίωσης ενός κλίματος σταθερότητας».
Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των εξαγωγών του περασμένου Ιανουαρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες (-18,5%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. υποχώρησαν οριακά (-0,8%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εκτός Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης (+0,1%).
Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της Ε.Ε., στο 62,4%, έναντι 37,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της Ε.Ε. αποσπούν μερίδιο της τάξης του 71,3%, έναντι μόλις 28,7% των Τρίτων Χωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top