Ως πολίτες ενός κατώτερου θεού ή ακριβέστερα ενός άλλου κράτους –σίγουρα όχι του ελληνικού- αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι του Καστελόριζου, που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην γειτονική Τουρκία ακόμη και για εξετάσεις ρουτίνας.
Το ακριτικό νησί παραμένει υγειονομικά ακάλυπτο παρ’ ότι διαθέτει Πολυδύναμο Ιατρείο με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και φαρμακευτικό – υγειονομικό υλικό.
Εντούτοις, το Ιατρείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ντόπιων λόγω τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και άλλο προσωπικό. Έτσι, όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας ή ακόμη και αν χρειαστούν απλές βιοχημικές εξετάσεις αναγκάζονται να μεταβούν στην καλύτερη περίπτωση στη Ρόδο ή στη χειρότερη στο γειτονικό Κας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στα τουρκικά παράλια.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που σημειώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, με κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα που απολάμβανε τις διακοπές της στο νησί όταν ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από έναν τράγο με αποτέλεσμα να αποκομίσει διπλό κάταγμα στο δεξί της πόδι.
Για να βγάλει μια απλή ακτινογραφία, ώστε να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό είχε τραυματιστεί, χρειάστηκε να υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία και να μεταβεί με καραβάκι στο Κας, όπου και νοσηλεύτηκε τελικά.
Βάσει του οργανισμού του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού προβλέπονται:
– Ένας Διευθυντής γενικής ιατρικής. Ωστόσο, ο Διευθυντής έχει αποσπαστεί σε άλλη περιοχή 5 χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα η θέση να μην μπορεί να πληρωθεί.
– Ένας Επιμελητής Β’ γενικής ιατρικής. Η θέση του ιατρού είναι κενή.
– Δύο αγροτικοί ιατροί οι οποίοι υπηρετούν. Ωστόσο ο ένας εκ των δύο αποχωρεί στις αρχές Οκτωβρίου για την έναρξη ειδικότητας.
– Δύο νοσηλεύτριες των οποίων οι θέσεις είναι κενές. Η μία θέση έχει προκηρυχθεί.
– Δύο μαίες των οποίων οι θέσεις είναι κενές.
Υψηλότερο κόστος, καλύτερη υγεία;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ιδανική ιατρική είναι εκείνη η οποία υπακούει στον πανάρχαιο κώδικα ηθικής δηλ.