ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÇÓ ÕÐÏÕÑÃÏÕ ÏÉÊÏÍÏÌÉÁÓ ËÏÕÊÁÓ ÊÁÔÓÅËÇ ÃÉÁ ÔÏ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏ ÃÉÁ ÔÁ ÕÐÅÑ×ÑÙÌÅÍÁ ÍÏÉÊÏÊÕÑÉÁ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Κατσέλη: Οι τρεις προϋποθέσεις για την άρση των capital controls

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

«Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» υποστήριξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». Σύμφωνα με την ίδια, οι τρεις προϋποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη εκπληρωθεί, είναι οι εξής:
Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση (ELA) και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της EKT.
Η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που «θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».
Πάντως, η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτίμησε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα» και υπενθύμισε ότι «από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%». «Χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων» τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top