ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1_

Κράτος Τσίπρα με τα λεφτά μας

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΑΘΡΟΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αν και η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλές φορές ότι αδυνατεί να σχεδιάσει στρατηγικά σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία και την έξοδο της χώρας από την κρίση, τα πράγματα αλλάζουν όταν πρόκειται για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και την επιβίωσή του μετά τις εκλογές. Κάθε μέρα που περνά εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου ότι όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, θα υπάρξει αλλαγή φρουράς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την εξουσία. Ως εκ τούτου, οι κυβερνώντες έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν το σχέδιό τους προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί αλλά να μην συντριβεί, αλλά και να επιβιώσει στην αντιπολίτευση, περιμένοντας ξανά τη… σειρά του. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση, με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο, επιχειρεί να φτιάξει το δικό της «κράτος», αλλά και τους δικούς της «πελάτες» που θα την στηρίξουν και ταυτοχρόνως θα κάνουν… τη ζωή δύσκολη στην επόμενη κυβέρνηση. Με μόνη διαφορά πως όλη αυτή η επιχείρηση γίνεται σε βάρος όλων ημερών και χρηματοδοτείται… από τις τσέπες μας.
Τώρα που η αξιολόγηση κλείνει -έστω και με τραγική καθυστέρηση και τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία- αποτελεί κοινό τόπο πως η κυβέρνηση επανακτά πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Με την εξαίρεση ενός ατυχήματος -που πάντως δεν φαίνεται στον ορίζοντα- όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τουλάχιστον έναν «καθαρό» χρόνο διακυβέρνησης, για να ξεδιπλώσει την πολιτική του πριν χρειαστεί να επωμιστεί τα άγρια μέτρα και τις περικοπές που καλούνται αυτή την εβδομάδα να ψηφίσουν οι βουλευτές του. Με βάση, λοιπόν, αυτή την διαπίστωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν καταλήξει πως… «η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα», υπό την έννοια ότι μια δύσκολη συμφωνία έκλεισε και άρα η κυβέρνηση έχει ελεύθερο το πεδίο να ξεδιπλώσει την πολιτική της.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορά τη χώρα. Κάθε άλλο. Ουδείς ασχολείται με την ανάγκη για ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που δε θα χρειάζεται να το υπαγορεύουν οι «απ’ έξω» και οι… κακοί οι δανειστές. Όπως επίσης ουδείς ασχολείται με το να διορθώσει διαρθρωτικά προβλήματα και δυσλειτουργίες είτε του δημοσίου τομέα, είτε της λειτουργίας της οικονομίας.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Διορισμοί παντού
Αντιθέτως, η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με διορισμούς. Κι όλα αυτά, ενώ είναι δεδομένο και αποδεικνύεται από όλα τα νούμερα, ότι η Ελλάδα έχει ενισχυμένο ήδη και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα παίρνει… πρωτάθλημα στην αναλογία δασκάλων και καθηγητών προς τον γενικό πληθυσμό. Μ’ άλλα λόγια, ενώ το πρόβλημα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος, η κυβέρνηση επιστρατεύει εκ νέου την ίδια γνωστή συνταγή: την ενίσχυσή τους όχι δια της μεταρρύθμισής τους, αλλά μέσω… διορισμών!
Τα στοιχεία που έδωσε με… περηφάνια προχθές η ίδια η κυβέρνηση είναι ενδεικτικά: στον χώρο της Υγείας προγραμματίζονται συνολικά 18.610 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 8.340 αφορούν σε προσωπικό που θα είναι μόνιμοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο! Ενδεικτικά, 8.591 άτομα, εκ των οποίων 2.684 μόνιμοι, έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία, ενώ σε διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας βρίσκονται 1.836 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μόνιμοι είναι οι 1.423. Επίσης, σε διαδικασία επιλογής κατόπιν της ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού βρίσκονται 2.083 γιατροί και νοσηλευτές (και, μάλιστα, όλοι μόνιμοι…) ενώ το επόμενο διάστημα, βάσει των ίδιων στοιχείων, θα προκηρυχθούν άλλες 6.100 θέσεις, εκ των οποίων οι 2.150 θα είναι αορίστου χρόνου και θα αφορούν σε μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Αν δει κανείς την αναλογία των μονίμων προς τις συνολικές θέσεις, θα διαπιστώσει ότι όσο περνά ο καιρός, οι μόνιμοι… αυξάνονται, καθώς πλέον η κυβέρνηση αισθάνεται «βέβαιη» και κάνει αυτό που… ξέρει καλά. «Αν μπορούσαμε να πάρουμε μόνο μόνιμους, αυτό θα κάναμε», ομολογεί δημοφιλής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συνομιλητές του, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως, οι περισσότερες από 18.000 προσλήψεις στην Υγεία είναι μόνο… η μία πλευρά του φεγγαριού: αθρόες προσλήψεις γίνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς έχει υπολογιστεί ότι βάσει των προσλήψεων που έχουν ήδη συντελεστεί, αναλογούν… 6 πρόσφυγες σε κάθε νέο υπάλληλο. Μ’ άλλα λόγια, η αναλογία είναι τέτοια που θα έπρεπε όλοι οι πρόσφυγες να ζουν σαν… βασιλιάδες και όχι να υποφέρουν σε σκηνές το καταχείμωνο, που έκαναν την Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι.
Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση ήδη προχωρά σε μονιμοποίηση των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του… 1998, παρότι πλέον αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν άλλες δουλειές, να έχουν βγει στη σύνταξή ή να έχουν ξεχάσει το γνωστικό αντικείμενό τους! Φυσικά, ο κρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνει εδώ: ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει νομοσχέδιο με το οποίο θα… κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ, δηλαδή την εταιρεία με τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, που τώρα είναι ιδιωτική και απλώς παίρνει επιδοτήσεις από το κράτος.
Πέραν αυτών, δεν περνά απαρατήρητη η «πρεμούρα» του ΣΥΡΙΖΑ να βρει νομικό τρόπο να παρακάμψει το Σύνταγμα για να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους των δήμων, παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές, το Ελεγκτικό Συμβούλιο με νέα απόφαση έκρινε όχι μόνο παράνομες τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους, αλλά ταυτοχρόνως αξίωσε να… επιστρέψουν τους μισθούς των τελευταίων 6 μηνών!

Σύστημα ΣΥΡΙΖΑ
Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από τα άλλα κόμματα εξουσίας. Επιχειρεί να φτιάξει ένα «σύστημα» εντός του Δημοσίου, για δύο λόγους: διότι όταν κάποιος βρίσκει μόνιμη θέση στο Δημόσιο για μία ζωή, προφανώς και είναι πιθανότατο να… ευγνωμονεί το κόμμα που τού άλλαξε τη ζωή για… μια ζωή! Μ’ άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει έναν στενό πυρήνα οπαδών και υποστηρικτών, που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, αφού πρόκειται για ανθρώπους με γονείς, με παιδιά, με συζύγους και με φίλους, ενταγμένους μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο. Συν τοις άλλοις, ορισμένους από τους καινούργιους του “στρατιώτες”, που θα έχουν επιλεγεί με αμιγώς κομματικά κριτήρια καθώς το ΑΣΕΠ έχει παρακαμφθεί παντού και γενικώς, θα μπορούν να δίνουν και χρήσιμες εκ των έσω πληροφορίες στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν στην κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top