ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

diet_good_mood

Μήπως επηρεάζει η διατροφή την διάθεσή μας;

σε Διατροφή

Τρώμε γιατί δεν είμαστε καλά ψυχολογικά ή αυτό που τρώμε μας οδηγεί σε κακή ψυχολογία;
Μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, έχουν κατά καιρούς μελετηθεί σε σχέση με το ρόλο που διαδραματίζουν στην έναρξη, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της κατάθλιψης.
Η καλή διάθεση ρυθμίζεται από μια ορμόνη, την σεροτονίνη, για την παραγωγή της οποίας είναι απαραίτητοι οι υδατάνθρακες. Αυτός είναι και ο λόγος, που κάποιοι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, παρουσιάζουν αυξημένη επιθυμία για κάτι γλυκό. Υδατάνθρακας όμως δεν είναι μόνο τα γλυκά και η ζάχαρη! Μπορείτε να εξασφαλίσετε υψηλά επίπεδα σεροτονίνης καταναλώνοντας σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά.
Και τα αμινοξέα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην καλή ψυχολογία και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η τυροσίνη, η φαινυλαλαλίνη και τρυπτοφάνη αποτελούν αμινοξέα- πρόδρομες ουσίες νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για την καλή διάθεση και βρίσκονται σε πρωτεϊνούχες τροφές όπως το γάλα, το κρέας, το ψάρι και το τυρί.
Για καλή διάθεση να είστε σίγουροι ότι προσλαμβάνετε από την διατροφή σας βιταμίνες Β6 (όσπρια, δημητριακά, συκώτι και αβγά) και Β12 (ψάρια, αβγά, κρέας πουλερικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα), φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, φυλλώδη τμήματα πράσινων λαχανικών, πράσινες πιπεριές, πατάτες, ντομάτες). Επιπλέον, μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρος φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη ή την πρόληψη της κατάθλιψης και τη μεταβολή της διάθεσης.
Τέλος, σε πολλές έρευνες παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων σε άτομα με χρόνια κατάθλιψη ήταν πάντα μειωμένα. Τα ω-3 βρίσκονται σε φυτικά έλαια όπως σογιέλαιο, καρυδέλαιο, λιναροσπορέλαιο και φυστικέλαιο αλλά και σε καρύδια, λιναρόσπορο, ψάρια όπως ρέγγα, σκουμπρί, μπακαλιάρο, σαρδέλα, γατόψαρο, σολομό, ξιφία, τόνο, λιθρίνι, κολιό, στρείδια, αστακό, γαρίδες και σαλιγκάρια. Σημαντική κρίνεται και η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης. Αν και πρόσκαιρα φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση και να σας τονώνει ουσιαστικά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Για καλή διάθεση, λοιπόν, εισάγετε καθημερινά στο διαιτολόγιο σας τα παραπάνω τρόφιμα, πίνετε άφθονο νερό, εξασφαλίστε επαρκείς ώρες ύπνου και συναναστραφείτε με θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Διατροφή

Go to Top