ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÄÓ ÊÁÉ ÊÏÐÇ ÐÉÔÁÓ ÔÇÓ SUPER LEAGUE

Μία ζωή ημίμετρα

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Η συνεδρίαση της Super League… έβγαλε αναδιάρθρωση στο ελληνικό πρωτάθλημα, ξέχασε όμως 5 σημαντικά πράγματα απαραίτητα για μία πραγματικά διόρθωση του ελληνικού ποδοσφαίρου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

«Ιστορική μέρα», αναφώνησε σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος, συνδυάζοντας τις κραυγές με τα απαραίτητα σχόλια, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αναλόγως φυσικά και με τα… συμφέροντα που εξυπηρετεί ο καθένας. Ακόμη και τώρα όμως, μετά το «μη παρέκει» του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξακολουθούμε ν’ αγνοούμε την πραγματικότητα. Και αυτή έχει να κάνει με το γεγονός πως το ελληνικό ποδοσφαιρικό προϊόν δεν αξίζει… δεκάρα τσακιστή!
Δεν είναι υπερβολή. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι άξιο ενασχόλησης. Ακόμη και εν έτη 2017 αδυνατούμε ν’ αντιληφθούμε πως απαιτούνται βαθύτατες τομές για να δούμε κάτι διαφορετικό. Κάτι που να αξίζει ο πελάτης να δώσει τα λεφτά του.
Πάμε να δούμε όμως από την αρχή τι έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Super League και όπως αυτές ορίστηκαν κατόπιν ψηφοφορίας.
Όπως έγινε γνωστό μετά το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, η Λίγκα αποφάσισε πως από τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν (2017-18) η ανάδειξη του πρωταθλητή θα προκύπτει μέσα από τη διαδικασία των Play Offs. Στο μίνι πρωτάθλημα θα συμμετέχουν οι έξι πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου μεταφέροντας (κατά πάσα πιθανότητα) τη βαθμολογία τους.
Από τη σεζόν 2018-19 οι ομάδες της Super League θα είναι 14. Για τη μείωση των συλλόγων, η 15η και 16η ομάδα στην κατάταξη της επόμενης περιόδου θα υποβιβαστούν άμεσα στη Football League, ενώ η 13η και 14η θα παίξουν μπαράζ υποβιβασμού ή ανόδου με τον δεύτερο και τον τρίτο της Football League. Ο πρωταθλητής της Football League θα ανεβαίνει απευθείας.
Ωραία όλα αυτά. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τα μισά του μισού από αυτά τα οποία που θα έπρεπε να είχαν όχι απλώς συζητηθεί, αλλά να είχαν συμφωνηθεί και να εκκινούσε η διαδικασία πραγματοποίησής τους. Μιλάμε για πέντε διαφορετικούς, όμως συγκοινωνούντες πυλώνες.
Το πρώτο και κύριο ζήτημα σαφέστατα, είναι το θέμα της ασφάλειας. Τα ελληνικά γήπεδα οφείλουν να είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συστήματα ασφαλείας. Μιλάμε σαφώς για τα τουρνικέ, τις κάμερες ασφαλείας, συστήματα πυρόσβεσης, ιατρικούς και παραϊατρικούς χώρους. Δεν χρειάζεται σαφέστατα να επισημάνουμε πως τέτοιες υποδομές δεν κατέχει ούτε το τριάντα τοις εκατό των ελληνικών γηπέδων.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η άνεση και η παροχή υπηρεσιών στον πελάτη. Από τις τουαλέτες, τους χώρους σίτισης, τα καθίσματα στις κερκίδες αλλά και τα σκέπαστρα, οι χώροι εξόδου και άλλα, είναι ζητήματα που θα πρέπει κάποια στιγμή να τεθούν πολύ σοβαρά στα υπόψη των ιθυνόντων.
Το τρίτο είναι το marketing. Οι ομάδες δεν καταφέρνουν ούτε να δημιουργήσουν νέους φίλους, ούτε να προσελκύσουν τους παλαιότερους. Πλην ελάχιστων περιπτώσεων και υπό ένα καθεστώς παντελώς αντιεμπορικό (υπερβολικά υψηλές τιμές κ.α.) οι ελληνικές ΠΑΕ παίρνουν πολύ εύκολα κάτω από τη βάση σε έναν τομέα ο οποίος κανονικά θα έπρεπε ν’ αποτελεί το 20% των εσόδων των συλλόγων.
Το τέταρτο είναι η ισονομία. Μία λογική κατανομή των συνολικών εσόδων προς τους μικρούς, καθιστώντας τη δουλειά τους στην προσπάθεια επιβίωσής τους πολύ πιο εύκολη. Η αύξηση της ευμάρειας των μικρών, αυξάνει και τον ανταγωνισμό και συνεπώς το ενδιαφέρον. Πέμπτο και ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα απ’ όλα είναι η αυστηροποίηση του τρόπου λειτουργίας και συμμετοχής των συλλόγων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Οι επενδύσεις στις Ακαδημίες, οι ισοσκελισμένοι ισολογισμοί, η κοινωνική εταιρική ευθύνη, η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα μπουκέτο γεγονότων τα οποία χωρίς αμφιβολία είναι πολύ μπροστά ως προτεραιότητες από την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος. Φυσικά για όλα αυτά, οι συζητήσεις μένουν συζητήσεις και δεν υλοποιούνται ποτέ. Το ευκαιριακό κέρδος, η έλλειψη αγάπης για το ίδιο το άθλημα και φυσικά τα συμφέροντα δεν πρόκειται ποτέ ν’ αφήσουν ν’ απολαύσουμε το ποδόσφαιρο όπως το απολαμβάνουν στην Ισπανία, στην Ιταλία ή στην Αγγλία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top