ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ntragki_mario

Ντράγκι: Στις κυβερνήσεις και όχι στο ευρώ οι ευθύνες για την οικονομία

σε Billion

Μήνυμα ότι η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Σε μια τοποθέτησή του που ερμηνεύτηκε ως μια από τις αυστηρές επικρίσεις του στους ευρωπαίους πολιτικούς για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι τόνισε ότι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης είναι πολιτική.
«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Ντράγκι σε ομιλία του στη Λιουμπλιάνα για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την είσοδο της Σλοβενίας στο ευρώ.
«Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητάς της λόγω ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης διαπίστωσε εξάλλου, επιβράδυνση της διαδικασίας εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χαλαρότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εύθραυστη, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Χρειάζεται να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν ήταν το ευρώ, το νόμισμα, που φταίει» για αυτές τις τάσεις, επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι. «Οι εθνικές αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν» ανέφερε, «το νόμισμα δεν θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top