ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ξέφραγο αμπέλι

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Ο απόηχος του ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ απαιτεί ένα πιο ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο, αφού οπαδοί και ΠΑΕ βρίσκουν ανά πάσα ώρα και στιγμή την ευκαιρία να φέρνουν τα παιχνίδια στα μέτρα τους…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Δεν είναι ψέμα. Η παρουσία του Αλέξανδρου Αρετόπουλου στο πρόσφατο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, ήταν ικανοποιητική. Τα λάθη που σημειώθηκαν ήταν καθαρά λάθη των εποπτών του. Ο διαιτητής από τα Τρίκαλα, γνωστός για το παρελθόν του, ένεκα μίας επίμαχης φωτογραφίας με μία σημαία του Ολυμπιακού ανά χείρας, έκανε ότι μπορούσε για να μοιράσει το καρπούζι στα ίσα. Δημιουργήθηκε όμως ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο χωρίς αμφιβολία εξέθεσε τον Αρετόπουλο, αν και κατά τα φαινόμενα τέτοια ζητήματα δεν θα έπρεπε να είναι ζητήματα που αφορούν τους διαιτητές των αναμετρήσεων.
Σ’ εκείνο το παιχνίδι, τουλάχιστον τρεις φορές, ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι. Τα υβριστικά πανό, τα καπνογόνα και άλλα παρόμοια φαινόμενα οδήγησαν σε μία άναρχη κατάσταση, η οποία προκάλεσε μία ανορθόδοξη χρονική… επέκταση του παιχνιδιού. Η συνολική του διάρκεια πλησίασε τις 3 ώρες!
Στην πραγματικότητα, τέτοια γεγονότα εξακολουθούν και παραμένουν ατιμώρητα επειδή κανείς από τις ΠΑΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί για την κατάσταση στις εξέδρες. Το φαινόμενο των μαινόμενων οπαδών είναι πραγματικά ασταμάτητο, από τη στιγμή που οι κυρώσεις στις ίδιες τις ομάδες, δεν δείχνουν ικανές να νουθετήσουν τους οπαδούς. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το κανονιστικό πλαίσιο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τουλάχιστον χαλαρό και δεν εφαρμόζεται αυτόματα. Η προσπάθεια μετά τη διαμόρφωση ειδικού νόμου έχει βρει τοίχο. Και αυτό διότι η Πολιτεία, παρά την παρέμβασή της, περιορίστηκε μόνο στο φαινόμενο των φωτοβολίδων που εκτοξεύονται με ειδικό μηχανισμό. Το λεγόμενο «στυλό».
Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνουν οι διαιτητές. Και αυτό διότι γίνονται έρμαια των εξαγριωμένων οπαδών. Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός πως υφίστανται νόμοι, αυτοί δεν εφαρμόζονται. Η εφαρμογή ενός απρόσωπου και σκληρού κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα περνάει μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και από ειδικούς κομισάριους είναι ξεκάθαρα μία λύση που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο θα πρέπει τόσο το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης αλλά και η τηλεοπτική κάλυψη να είναι τέτοιες ώστε να χρησιμεύουν και ως δικαιοδοτικά όργανα. Αυτή τη στιγμή, η κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος, αρνείται να παίξει τέτοιο λόγο καθώς κατά τα λεγόμενά της, τέτοιες εικόνες δεν προάγουν τον αθλητισμό και το ίδιο το άθλημα. Κοντολογίς, δεν τη συμφέρει εμπορικά καθώς οι εικόνες βίας μειώνουν θεωρητικά το αγοραστικό ενδιαφέρον. Μέσα όμως από αυτή τη διαδικασία καταστρατηγείται χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Μέσα στην πρεμούρα για την υπεράσπιση και την προστασία του ίδιου του δημοσιογραφικού προσωπικού, η κάτοχος των δικαιωμάτων είναι αναγκασμένη υπό το καθεστώς τρόμου, να κοιτά αυστηρά μπροστά, λες και έχει παρωπίδες.
Σαφέστατα και δεν χωράει συζήτηση: Αυτά τα φαινόμενα, όπου κι αν συμβαίνουν, σε οποιοδήποτε γήπεδο, αφ’ ενός θα πρέπει να καταδικάζονται, αφ’ ετέρου θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Είναι επίσης σαφές όμως πως το κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να διαμορφωθεί απευθείας από την Ελληνική Ομοσπονδία αλλά και την Πολιτεία, ώστε η συμφωνία να είναι «ατσάλινη».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top