ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

«Ξεσκονίζουν» 54 επιχειρήσεις για τα δανεικά και… αγύριστα

σε Μαζί τα φάγαμε

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν 54 επιχειρήσεις οι οποίες δανειοδοτήθηκαν αδρά, αλλά τα δάνειά τους «κοκκίνισαν», με την πορεία τους ωστόσο να είναι θολή.
Aπό το δείγμα των πρώτων επιχειρήσεων που ελέγχει το ΚΕΜEEΠ έχουν εντοπιστεί 36 εταιρείες που έχουν ενεργό ΑΦΜ και 18 εξωχώριες, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να καλούνται οι υπεύθυνοί τους. Η εισαγγελική έρευνα δεν θα μείνει μόνο στις 54 επιχειρήσεις, καθώς στο μικροσκόπιο είναι περίπου 100, που έλαβαν από το 2009 δάνεια ύψους 3 δισ.
Aπό το δείγμα των πρώτων επιχειρήσεων που ελέγχει το ΚΕΜEEΠ έχουν εντοπιστεί 36 εταιρείες που έχουν ενεργό ΑΦΜ και 18 εξωχώριες, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να καλούνται οι υπεύθυνοί τους. Η εισαγγελική έρε
Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έρευνα της Αρχής κρίθηκε ότι πρέπει να ερευνηθούν κατ’ αρχήν 54 εταιρείες που κατά το παρελθόν δανειοδοτήθηκαν με μεγάλα ποσά, αλλά είναι αμφίβολο εάν τα δάνεια που πήραν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που δόθηκαν. Ηδη από τον πρώτο έλεγχο έχουν εντοπιστεί 36 εταιρείες που έχουν ενεργό ΑΦΜ και 18 εξωχώριες εταιρείες, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να καλούνται οι υπεύθυνοί τους.
Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της μίας δεν έδειξαν διάθεση συνεργασίας, η δεύτερη βρίσκεται σε πτώχευση, η τρίτη έχει ανταποκριθεί στον έλεγχο, ενώ μία ακόμη, μετά τον φορολογικό έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη, κατέβαλε φόρο 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος το «ξεψάχνισμα» όλων, η πορεία των δανείων και η αναζήτηση ποινικών ή φορολογικών ευθυνών τόσο των εταίρων όσο όμως και εκείνων των τραπεζικών στελεχών που είτε χορήγησαν δάνεια με επισφάλειες είτε δεν έλεγξαν ως όφειλαν το…. δρομολόγιο των ποσών, αφού εκτιμάται ότι πολλά δάνεια κατέληξαν σε τσέπες ή σε λογαριασμούς του εξωτερικού.
Ο έλεγχος της διαδρομής των χρημάτων είναι πολύ σημαντικός γιατί πολλοί επιχειρηματίες της καλής εποχής του… ευρώ φρόντιζαν μεγάλο μέρος του δανεισμού τους να το διοχετεύουν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ή σε στήριξη ενός πολυδάπανου τρόπου ζωής, μετατρέποντας το κεφάλαιο κίνησης των εταιρειών τους σε… κεφάλαιο κίνησης της πολυτελούς ζωής τους. Οι καιροί όμως πέρασαν και όταν στέρεψε η τραπεζική χρηματοδότηση «ξέχασαν» να καταβάλουν ακόμη και τους τόκους με αποτέλεσμα δάνεια πολύ μεγαλύτερα των 3 εκατομμυρίων ευρώ να χαρακτηριστούν «κόκκινα», δηλαδή μη εισπράξιμα από τις τράπεζες -καθώς δεν είχε δοθεί καμία περιουσιακή εγγύηση για την εξασφάλισή τους- και να μεταμορφωθούν σε ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό είναι άλλωστε που σήμερα αγωνίζονται να καλύψουν οι τράπεζες: τις ζημίες που τους προκάλεσαν οι απλόχερες δανειοδοτήσεις τους, με συνεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ο ενδελεχής έλεγχος και το πάντρεμα των λιστών μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσιμα συμπεράσματα. Εάν, για παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο ή μία εταιρεία δεν αποπληρώνει τα δάνειά της και την ίδια περίοδο στέλνει εμβάσματα στο εξωτερικό, πιθανολογείται ότι αυτά τα ποσά είναι προϊόντα του δανείου. Σε αυτό το σημείο οι εξηγήσεις των εμπλεκομένων είναι απαραίτητες.
Η εισαγγελική έρευνα δεν θα μείνει μόνο στο επιλεγέν δείγμα των πρώτων 54 επιχειρήσεων που τώρα ελέγχει το ΚΕΜΕΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων), αφού μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα «μετατοπιστεί» στις υπόλοιπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολό τους αυτές οι επιχειρήσεις δανειοδοτήθηκαν με ποσά πάνω από 30 εκατομμύρια. Συνολικά οι επιχειρήσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο είναι περίπου 100 και οι χορηγήσεις που έλαβαν από το 2009 αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

Τα CD με τις λίστες
Οπλο στα χέρια του εισαγγελέα Γ. Δραγάτση που διενεργεί την έρευνα ο κατάλογος των εταιρειών, αλλά και CD των εμβασμάτων του εξωτερικού και τα ονόματα που περιέχονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, ομολόγων.
Σοφία Φασουλάκη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Μαζί τα φάγαμε

Go to Top