ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

SEV

Οι 10 προτεραιότητες για την εθνική ανάπτυξη σύμφωνα με τον ΣΕΒ

σε Ελλάδα/Οικονομία

Τις 10 προτεραιότητες για τη στρατηγική της εθνικής ανάπτυξης παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθιστώντας αναγκαία τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο εξωστρεφούς οικονομίας. Το καίριο διακύβευμα, κατά τον ΣΕΒ, είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς πόρων – εργασίας, κεφαλαίου και τεχνολογίας – από τους παραδοσιακούς στους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί η συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας και ως εκ τούτου, τα εισοδήματα και το γενικότερο επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής διαβίωσης. Η αλλαγή αυτή είναι μακροχρόνιου χαρακτήρα, όπως επισημαίνει, και καθιστά απαραίτητη για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής τη μαζική επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και τη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων από καφετέριες σε δραστηριότητες υψηλής μεταποιητικής εξειδίκευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, μια εθνική στρατηγική θα πρέπει να κατευθύνει πόρους και εξειδικεύσεις προς τις νέες δραστηριότητες που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνολογίας. «Η εμμονή της ελληνικής κοινωνίας στη δημοσιοϋπαλληλία και τα κλειστά επαγγέλματα δεν συνάδουν πλέον με την αναζήτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας» σπεύδει να σχολιάσει.
«Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε σαν λαός στην παρακμή» συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι «μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να διαιωνίζει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
Οι 10 προτεραιότητες
Μείωση της ανεργίας
Μεταρρυθμίσεις φιλικές προς το επιχειρείν
Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων
Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων
Επενδυτικά κίνητρα και άρση αντικινήτρων για επενδύσεις
Εγκατάσταση στη χώρα διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό
Εξάλειψη θεσμικών στρεβλώσεων που δεν αφήνουν τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν
Επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού
Αποκρατικοποιήσεις για αύξηση της παραγωγικότητας
Άρση εμποδίων για ενίσχυση της εξωστρέφειας, δηλαδή του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εξαγωγικών επιχειρήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top