ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÁÈÇÍÁ - ×ÑÇÌÁÔÉÓÔÇÑÉÏ ÓÔÇÍ ÏÄÏ ÓÏÖÏÊËÅÏÕÓ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Προϋπολογισμός εκλογών ή δραχμής;

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

Όταν όλοι οι άλλοι λένε πως η προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2,7% για το 2017 δεν είναι ρεαλιστική, απλά δεν ξέρουν τί λένε, ακόμα και αν αυτοί οι άλλοι είναι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που όμως μετά τα γύρισε χωρίς αιτιολόγηση, ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών που προϋποθέτει πως για να επιτευχθεί το 2,7% ανάπτυξη, πρέπει να πάνε καλά 9 παράγοντες «ρίσκου»…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Φυσικά εντός capital controls, με προγραμματισμένα πρόσθετα μέτρα €3,1 δισ. φορολογικών εισπράξεων για τις αρχές του 2017, με φωτιά στις τιμές των τσιγάρων, του πετρελαίου κίνησης, του αερίου κίνησης, των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, των λογαριασμών καλωδιακής τηλεόρασης, μέχρι και στη φορολόγηση στα υγρά των ηλεκτρονικών «τσιγάρων» που καμιά σχέση δεν έχουν με τις βλαβερές συνέπειες των κανονικών τσιγάρων, η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αποτρέψει το αναπόφευκτο: τη μείωση των κρατικών δαπανών, λόγω αδυναμίας των φθίνοντος αριθμού φορολογικών υποζυγίων να κορέσουν την ατελείωτη όρεξη του ελληνικού δημοσίου για χρήμα.
Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη του 2,7% χρειάζεται να διπλασιαστεί ο ρυθμός επένδυσης στην Ελλάδα από το φετινό ~10% στο 20% του ΑΕΠ!
Ήμαρτον Κύριε!
Σιγά μη διπλασιαστεί με την παρούσα κυβέρνηση!
Σιγά μην δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και δουλειές!
Η ελαστική εργασία ξεπέρασε πλέον κατά 6%-7% την πλήρη απασχόληση στην Ελλάδα.
Ακόμα και αν η φοροκαταιγίδα ΔΕΝ μειώσει την κατανάλωση (που είναι βέβαιο πως θα την μειώσει), είναι εξωπραγματικό να πιστεύει κάποιος ότι η από-επένδυση (disinvestment) που πραγματοποιείται λόγω μεγαλύτερης απόσβεσης και απαξίωσης των υπαρχόντων παγίων και μηχανημάτων της χώρας, από τις νέες επενδύσεις που βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετιών.
Η κατάσταση είναι δυνατόν να αντιστραφεί με ημίμετρα.
Οι φόροι μειώνουν την κατανάλωση. Αυτό το ξέρουν όλοι.
Οι φόροι διώχνουν τις επενδύσεις. Αυτό το ξέρουν επίσης όλοι!
Οι φόροι προκαλούν μετακίνηση των θέσεων εργασίας και των μέσων παραγωγής σε γειτονικές χώρες ή στη «μαύρη εργασία».
Ένας προϋπολογισμός όπως αυτός του 2017 είναι φτιαγμένος για να μην μπορέσει να τηρηθεί από κανέναν.
Στο μοτίβο της αριστερής σκέψης, ένας προϋπολογισμός όπως του 2017 που ΔΕΝ μπορεί να τηρηθεί, είναι η παγίδα που αφήνουν να πέσει η επόμενη κυβέρνηση ώστε να αποτύχει. Άρα ξέρουν πως δεν θα χρειαστεί να τον τηρήσουν γιατί δεν σκοπεύουν να είναι κυβέρνηση όλο το 2017!
Το άλλο ενδεχόμενο είναι να εξωθήσουν τον κόσμο με την υπερφορολόγηση να ζητάει τη λύτρωση μέσω της Δραχμής. Όπως ένας κακός εργοδότης που θέλει να εξωθήσει έναν υπάλληλο σε παραίτηση χωρίς να του δώσει αποζημίωση και τον φορτώνει αδύνατα πρότζεκτ, έτσι η κυβέρνηση ΣΑΝΕΛ φορτώνει (αδύνατους να εισπραχθούν φόρους), της τάξεως του 80% του εισοδήματός τους για να τους γονατίσει.
Την ίδια στιγμή ο σοφός κ. Δραγασάκης αποκαλύπτει σε δηλώσεις του πως θα μειωθεί η φορολογία στη χώρα, ΑΦΟΥ ρυθμιστεί το χρέος. Μα ο κ. Σόιμπλε το ξεκαθάρισε πως πριν τις γερμανικές εκλογές στο τέλος του 2017 δεν θα συζητήσουν καν θέμα ρύθμισης του χρέους! Στο καπάκι «κυβερνητικοί κύκλοι» λένε ανεπίσημα πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου και άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση με τους εταίρους για το χρέος, τότε θα πάνε τη χώρα σε εκλογές.
Ποιος κοροϊδεύει ποιον, τώρα; Έλα, ντε;
Ο σχεδιαζόμενος προϋπολογισμός είναι τόσο αλλοπρόσαλλος που κανείς δεν πιστεύει πως θα εκτελεστεί, ούτε καν οι συντάκτες του. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η στόχευση της σχεδιασμένης αστοχίας του είναι οι εκλογές ή η δραχμή.
Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα ξέρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top