ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

epa05200728 Greek Prime Minister Alexis Tsipras gives flowers to female journalists before meeting Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (unseen), in Izmir, Turkey, 08 March 2016. The UN refugee agency (UNHCR) slammed EU-Turkish plans to return migrants from Greece to Turkey, pointing out that such a move would violate European and international laws.  EPA/SEDAT SUNA

Πώς ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα του Τούρκου

σε Ελλάδα/Πολιτική

Αυτή την επίσκεψη στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός θα θέλει ήδη να την ξεχάσει. Όχι μόνο διότι σε διπλωματικό επίπεδο, ο τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ορθά κοφτά και δημοσίως ότι δεν πρόκειται η Άγκυρα να άρει το casus belli αν δεν άρει η Αθήνα την απόφαση της Βουλής για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ούτε διότι επισήμανε ότι αυτά που βλέπουμε εμείς ως παραβιάσεις, για τους Τούρκους… δεν ισχύουν. Αλλά διότι έπεσε στην παγίδα των συμβόλων και των συμβολισμών και κατάφερε εκείνος, ένας κατ’ όνομα αριστερός πρωθυπουργός- να νομιμοποιήσει τον άγριο αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης και του σουλτάνου Ερντογάν, επιδοκιμάζοντας με… μερικά κόκκινα τριαντάφυλλα και μία αφελή συμφωνία την προσπάθεια της Άγκυρας να καταπνίξει την ελευθερία του Τύπου…
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Άγκυρα στο πλαίσιο της τέταρτης συνεδρίασης του Ανώτατου Κυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας. Πρόκειται για ένα… «μεικτό υπουργικό συμβούλιο» που έχει συσταθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο οποίο μετέχουν 11 Έλληνες υπουργοί και 11 Τούρκοι που έχουν το ίδιο χαρτοφυλάκιο, με στόχο να συντονίσουν οι δύο χώρες τις ενέργειές τους σε όλα τα επίπεδα και να περάσει σε άλλο, καλύτερο στάδιο, το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως εδώ καλά.

Από τους τύπους στις παγίδες
Σε κάθε τέτοια διπλωματική επίσκεψη και σε τόσο υψηλό επίπεδο, συνηθίζεται τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών να έχουν «κανονίσει» ορισμένες «συμβολικές» ενέργειες και πρωτοβουλίες, αλλά και μερικά «χαριτωμένα» στιγμιότυπα, που έχουν ως στόχο να «διαφημίσουν» στην κοινή γνώμη των δύο χωρών και στην διεθνή κοινότητα το καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις. Έτσι και στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη, η οποία έλαβε χώρα μία μόλις ημέρα μετά το άγριο ανατολίτικο παζάρι του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, η τουρκική διπλωματία είχε προετοιμάσει ορισμένα τέτοια «χαριτωμένα» περιστατικά για να βγουν… ωραίες φωτογραφίες. Μόνο που, επειδή ακριβώς η τουρκική διπλωματία δεν είναι… παιδική χαρά, αλλά μία από τις καλύτερες του κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έπεσαν σε μία καλοστημένη παγίδα και, μάλιστα, σε πολλαπλά επίπεδα.
Πριν, λοιπόν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλέξης Τσίπρας μπουν στο «κυβερνείο» της Σμύρνης, όπου συνεδρίασε υπό την προεδρία τους το «μεικτό υπουργικό συμβούλιο», ο Τούρκος πρωθυπουργός ξαφνικά… εμφάνισε μερικά ωραία κόκκινα τριαντάφυλλα και παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να τα μοιράσουν μαζί στις δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένες έξω από το κτήριο της συνεδρίασης -και, μάλιστα, μόνο στις γυναίκες, αφού ήταν η ημέρα της γυναίκας. Ο πρωθυπουργός, χωρίς να καταλάβει τί γινόταν, αλλά και χωρίς να ειδοποιηθεί από κανένα μέλος της συνοδείας του, συγκατάνευσε σε αυτή την «χαριτωμένη» πρωτοβουλία του τούρκου ομολόγου του και έτσι, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου άρχισαν να μοιράζουν τριαντάφυλλα στις γυναίκες ρεπόρτερ και φωτογράφους.

Γκάφα
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας και η συνοδεία του να καταλάβουν ότι είχαν πέσει στην παγίδα του τούρκου πρωθυπουργού. Στην Τουρκία, μερικά 24ωρα νωρίτερα, η τουρκική κυβέρνηση, δια της… πρόθυμης -και όχι ανεξάρτητης, όπως γίνεται στην Ελλάδα- τουρκικής Δικαιοσύνης, είχε καταφέρει να καταπνίξει την… μόνη αντιπολιτευτική φωνή σε βάρος του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Νταβούτογλου. Η Δικαιοσύνη, λοιπόν, έκρινε ότι η εφημερίδα «Ζαμάν» προσέβαλλε διαρκώς με τα άρθρα και τα ρεπορτάζ της τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας και έτσι, αυτή τέθηκε υπό εκκαθάριση και ανέλαβε την έκδοσή της ένας… εισαγγελέας. Οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι εκδιώχθηκαν, η εφημερίδα στελεχώθηκε από «συμπαθούντες» το καθεστώς τούρκους δημοσιογράφους και εδώ και μερικές ημέρες, η Ζαμάν είναι μία… ένθερμη και φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ουσιαστικά «κρατικοποίησε» μία εφημερίδα, επειδή δεν ανεχόταν την κριτική. Δεν ανεχόταν, μ’ άλλα λόγια, την ελευθερία του Τύπου…
Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεχόμενος να μοιράσει τριαντάφυλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ουσιαστικά νομιμοποίησε την καταδίωξη της ελευθερίας του Τύπου στην γείτονα χώρα, αφού παρούσες για να λάβουν τα τριαντάφυλλα του κ. Τσίπρα και του κ. Νταβούτογλου ήταν μόνο οι… φιλικές προς την τουρκική κυβέρνηση δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιπες έχουν μείνει άνεργες…
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προέβησαν σε ένα ακόμη ατόπημα: μεταξύ των συμφωνιών «ήσσονος σημασίας» που υπεγράφησαν -όπως γίνεται κάθε φορά για θέματα που δεν επηρεάζουν τον πυρήνα των σχέσεων των δύο χωρών- συμπεριλαμβάνεται μία συμφωνία μεταξύ των δύο… πρακτορείων ειδήσεων: του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή». Δηλαδή, ενώ θεωρητικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει όλες τις ειδήσεις, η κυβέρνηση δέχθηκε να «παντρευτεί» αυτό το πρακτορείο με… το επίσημο όργανο της κρατικής προπαγάνδας του καθεστώτος Ερντογάν. Η συμφωνία, μάλιστα, προβλέπει εκτεταμένη συνεργασία των δύο πρακτορείων, πράγμα που σημαίνει ότι όσα μεταφρασμένα κείμενα του τουρκικού πρακτορείου θα δημοσιεύονται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα δημοσιεύονται αυτούσια -ακόμη κι όταν θα υπερασπίζονται το… «δικαίωμα» του Τούρκου προέδρου ή του Τούρκου πρωθυπουργού να κλείνει εφημερίδες και να φιμώνει δημοσιογράφους!
Συμπερασματικά: στο μέτρο που ισχύει η φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων», ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε στην «συμβολική» παγίδα του τούρκου πρωθυπουργού και έδειξε ότι δεν είναι καθόλου καλός στην εκτίμηση των πολιτικών συμβολισμών. Ας ελπίσουμε ότι δε θα είναι αντίστοιχα κακές οι επιδόσεις του και στην ουσιαστική πολιτική, γιατί τότε… μπορεί να δώσει στους Τούρκους κανένα νησί χωρίς να το καταλάβει!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top