ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ՋǠ- ӕƇԇӇ É`ԇ͠ӕӔSǠŎŔSԉʇӠŐɔяЇӠӔǍ ՃʼnJ(EUROKINISSI/Ё́ÏЏՋϓ ÉM͇ө

Σήψης συνέχεια

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, Η ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΥ

«Η χώρα γυρίζει σελίδα», είναι το «αφήγημα» της κυβέρνησης που μονότονα ακούγεται προχθές, αφού το προπαγανδίζει με ένταση και πάθος το Μέγαρο Μαξίμου και όλοι οι «σύμμαχοί» του στα ΜΜΕ. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: μπορεί η αξιολόγηση να έκλεισε, ωστόσο η σήψη της ελληνικής οικονομίας και εν γένει της χώρας θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την ίδια την οικονομία, αλλά εν γένει όλους τους τομείς του δημόσιου χώρου και του κράτους, καθώς η τριτοκοσμική αντίληψη και οι ιδεοληψίες της παρούσης κυβέρνησης δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στην Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την λειτουργία της αγοράς και τη δομή του κράτους. Αντιθέτως, η μιζέρια θα συνεχίζεται ανεξαρτήτως δόσεων, μνημονίων, αξιολογήσεων και η χώρα θα πηγαίνει ολοταχώς στην όπισθεν.
Πολλοί έχουν συνδέσει την τύχη, το μέλλον και την προοπτική της Ελλάδας με την αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μάλιστα, αρκετοί –ακόμη και παράγοντες της αγοράς που δεν γνωρίζουν σε βάθος τα πράγματα και ζουν αμέριμνοι στην μεγάλη φενάκη τους- έλεγαν εδώ και καιρό πως μόλις κλείσει η αξιολόγηση, τότε θα ερχόταν η… Άνοιξη για την ελληνική οικονομία. Αυτά, βεβαίως, τα έλεγαν τον χειμώνα, αλλά τελικώς χρειάστηκε να πάει καλοκαίρι για να κλείσει η αξιολόγηση. Όμως, ακόμη και τώρα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Τρύπιο αφήγημα
Το «παραμύθι» της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι γνωστό: τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση, θα εμπεδωθεί σταθερότητα στην οικονομία, θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες επενδύσεις, θα «χαλαρώσει» ο κόσμος και θα αυξηθεί η κατανάλωση. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, η αγορά θα κινηθεί, η Ελλάδα θα δείχνει διεθνώς ότι συμμορφώνεται με τις μνημονιακές υποδείξεις και, κάπως έτσι, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα πέφτουν, θα γίνει κάποια στιγμή μία δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και τότε θα σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της το Μνημόνιο και να ξαναγίνει μία αυτόνομη χώρα, δανειζόμενη από τις αγορές και αναχρηματοδοτούσα μόνη της το χρέος της.
Όμως, η πραγματικότητα πόρρω απέχει από την κυβερνητική προπαγάνδα: η κυβέρνηση φροντίζει να σαμποτάρει όλες τις μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζοντας τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας σε ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο, που «πνίγει» κάθε υγιή προσπάθεια, κάθε σοβαρή επενδυτική δραστηριότητα, κάθε απόπειρα να κινηθεί το χρήμα, να γίνει ανακατανομή πόρων και πλούτου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ελληνικό μόλις προχθές –και κατόπιν… απειλών από τους δανειστές- κατάφερε η κυβέρνηση να υπερβεί τον περίφημο δασάρχη Πειραιά, την επίσης περίφημη Αρχαιολογική Υπηρεσία και πολλά άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία κρατούν «παγωμένη» μία επένδυση που εκτιμάται ότι κατ’ ελάχιστον θα δώσει δουλειά σε 70.000 άνεργους ανθρώπους!
Ταυτοχρόνως, στην δομή της αγοράς δεν έχει αλλάξει τίποτα: οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του νόμου για τα φάρμακα δεν εκδόθηκαν ποτέ και το αποτέλεσμα είναι ότι τα ευρείας χρήσης φαρμακευτικά προϊόντα και το βρεφικό γάλα ουδέποτε έφτασαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Άρα, έμειναν ένα προνόμιο μίας κλειστής κάστας, των φαρμακοποιών, που υπερασπίζονται το προκλητικό δικαίωμά τους να… έχουν διασφαλισμένο ποσοστό κέρδους και μονοπώλιο σε χιλιάδες προϊόντα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Η απελευθέρωση των ΤΑΞΙ έμεινε στα χαρτιά, καθώς ακόμη ουδείς μπορεί να κάνει μία αίτηση και να αποκτήσει άδεια για επαγγελματικό αυτοκίνητο. Οι άδειες παραμένουν λίγες και πεπερασμένου αριθμού, πωλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τις απολαμβάνει μία επίσης κλειστή κάστα προνομιούχων επαγγελματιών. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα φορτηγά αυτοκίνητα, ενώ είναι σαφές ότι κάθε μεταρρύθμιση που πήγε να γίνει, κόλλησε κάπου στα χαρτιά –ακόμη και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που έχει… «κολλήσει» στις άδειες που πρέπει να δώσουν οι κατά τόπους περιφερειακές αρχές. Όλα αυτά, βεβαίως, δεν γίνονται κατά σύμπτωση: πρόκειται για σαμποτάζ, προκειμένου η κυβέρνηση να προστατέψει την τελευταία εναπομείνασα εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ…

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 16 ΜΗΝΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Επιστροφή στον Τρίτο Κόσμο
Όμως, όπως προαναφέρθηκε, η επιστροφή στον Τρίτο Κόσμο και η παραμονή της χώρας σε μία φυλακή μιζέριας, δεν αφορά μόνο στις οικονομικές εξελίξεις ή στην αγορά. Το ίδιο συμβαίνει παντού: η κυβέρνηση δεν θέλει να μικρύνει το κράτος, δίνοντας κομμάτια της περιουσίας στους ιδιώτες για να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν δουλειές. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία πολεμά καθημερινά όλους τους επίδοξους επενδυτές ανά τη χώρα, ενώ η γραφειοκρατία σε δήμους, υπουργεία και γενικές γραμματείες ζει και βασιλεύει. Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, δρομολογεί την επιστροφή της Παιδείας στην δεκαετία του ’80, καταργώντας δια μιάς, όλες τις μεταρρυθμίσεις που με πολύ κόπο είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Το άσυλο ανομίας επιστρέφει στα Πανεπιστήμια, οι καθηγητές θα… αξιολογούνται από τους φίλους και συναδέλφους τους, ενώ, αν κρίνει κανείς από τις εξαγγελίες Τσίπρα, κινδυνεύει και ο μόνος αδιάβλητος θεσμός σ’ αυτή τη χώρα: οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα Πανεπιστήμια διαρκώς ξύνουν τον πάτο των διεθνών καταλόγων κατάταξης, το όνομα της Ελλάδας στον έξω κόσμο καταρρέει, η τουριστική ανάπτυξη που υποτίθεται ότι αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας στηρίζεται στον… τουρίστα με το σακίδιο και την χωριάτικη σαλάτα και κάπως έτσι, όσο παραμένει στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση, η Ελλάδα διεκδικεί με αξιώσεις να σταθεροποιηθεί στην θέση της Μπανανίας του ευρωπαϊκού Νότου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top