ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Sotheby's Marcel Proust Auction Sale in Paris

Σε δημοπρασία από τον Sotheby’s τα αρχεία του Μαρσέλ Προυστ

σε Ευκαιρίες

Τα αρχεία που διατηρούσε ο Γάλλος συγγραφέας του έργου «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» έρχονται στο προσκήνιο. Περίπου 120 έγγραφα, ορισμένα εξ αυτών ανέκδοτα, βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.
Η αξία της συλλογής, που κληροδοτήθηκε στον αδελφό του Ρομπέρ μετά τον θάνατο του συγγραφέα του «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο» το 1922 και σήμερα ανήκει στη δισέγγονή του Πατρισιά Μαντ-Προυστ, αποτιμάται σε 520.000 έως 740.000 ευρώ, Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, ανάμεσά τους το διασημότερο από τα πορτρέτα του Μαρσέλ Προυστ σε ηλικία 17 ετών, με αφιέρωση του φίλου του Λυσιέν Ντοντέ «στον αγαπημένο μου Μαρσέλ», με μία σημείωση στα λατινικά.
Σε μία άλλη φωτογραφία του 1896 του Οτο Βέγκενερ, ο Λυσιέν Ντοντέ αγκαλιάζει με ένα παθιασμένο βλέμμα τον Προυστ, με το χέρι του ακουμπισμένο στον ώμο και έναν χαμογελαστό Ρομπέρ ντε Φλερ πίσω του. Είναι γνωστό ότι κατόπιν της επιμονής των γονιών του ο Μαρσέλ Προυστ απέσυρε όλα τα αρνητικά αυτής της
φωτογραφίας, για να μην κυκλοφορήσει αφού είχε θεωρηθεί προκλητική. Μεταξύ των χειρογράφων, ένα ανέκδοτο κείμενο-ύμνος προς τη Μαντλέν Λεμέρ, τη γυναίκα στο σπίτι της οποίας συνάντησε τον Ρεϊνάλντο Χαν.
Ένα σχέδιο του καθεδρικού ναού της Αμιένης διά χειρός Μαρσέλ Προυστ που τοποθετείται στην περίοδο 1901-1904. Μία αυθεντική έκδοση του «Από τη μεριά του Σουάν», πραγματικός θησαυρός για τους πιστούς του Προυστ, ένα άγνωστο μέχρι σήμερα χειρόγραφο του «Στον Ισκιο των Ανθισμένων Κοριτσιών», γραμμένο σε μεγάλο μέρος του με το χέρι, με σημειώσεις και διορθώσεις.
Ανάμεσα στα πιο συγκινητικά κομμάτια, δύο ή τρεις επιστολές του Μαρσέλ Προυστ προς τον πατέρα του, που δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η συγγραφή μπορεί να αποτελεί επάγγελμα. Σε ένα σημείωμα του Σεπτεμβρίου 1893, ο Μαρσέλ Προυστ μοιάζει να υποχωρεί στην πατρική βούληση λέγοντας ότι θα προετοιμασθεί «σοβαρά» για τον «διαγωνισμό (του υπουργείου) των Εξωτερικών Υποθέσεων», τονίζοντας ωστόσο ότι «οτιδήποτε άλλο εκτός της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας είναι γι’ αυτόν χαμένος χρόνος».
Τέλος, στη δημοπρασία θα διατεθεί πλήθος επιστολών του Μαρσέλ Προυστ προς τους εραστές του, τον πιανίστα Ρεϊνάλντο Χαν, ο οποίος είναι «πραγματικά , μαζί με τη μαμά, το πρόσωπο που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο» και τον Λυσιέν Ντοντέ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ευκαιρίες

Go to Top