ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Σιωπή του ταμία του ΣΥΡΙΖΑ για την offshore της Αυγής

σε Ελλάδα/Πολιτική/Πρώτη φορά αριστερά

Την πρακτική της εκχώρησης μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ για την δανειοδότησή του σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την εξέταση του υπεύθυνου των ταμείων της Κουμουνδούρου Δημήτρη Δαρειώτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
Επιπροσθέτως, ο κ. Δαρειώτης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός μέτοχος στηρίζει την εφημερίδα «Αυγή» χωρίς ωστόσο να της εκχωρεί μέρος της κρατικής επιχορήγησης. Δεν απάντησε όμως σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη για το αν ισχύει η αντίστροφη ροή χρήματος, δηλαδή, αν το κόμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από άλλους μετόχους της εφημερίδας όπως από την περίφημη offshore.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δαρειώτης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 27 εκατ. ευρώ, το οποίο σήμερα είναι ενήμερο και παρουσιάζει υπόλοιπο οφειλής 7,9 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας το 2010 προς την διοίκηση της Τράπεζας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου κατά μια 10ετία, επιστολή που ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε ως «προτροπή προς τα τραπεζικά στελέχη για παρανομία», ο μάρτυρας είπε πως «με την επιστολή ζητούνταν να οριστούν σταθεροί κανόνες για να υπάρχει προγραμματισμός εξόφλησης του δανείου».
Παράλληλα, ο κ. Δαρειώτης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με αποκλειστική εγγύηση την εκχώρηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης. «Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση 2015-2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Όταν δε, ο κ. Μηταράκης σχολίασε «άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που το έπρατταν και τα άλλα κόμματα και για τα οποία τους ασκούν οξύτατη κριτική» ο κ. Δαρειώτης απάντησε «η διαφορά είναι ότι εμείς δανειζόμασταν για να καλύψουμε ανάγκες και όχι σπατάλες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top