Με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης περιέγραψε σήμερα, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά την πρόληψη, ανάκτηση, ανακύκλωση και επανάχρηση απορριμμάτων.
Η παραγωγή αστικών απορριμμάτων σήμερα εκτιμάται σε 5 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια τόνοι είναι ανακυκλώσιμα υλικά και 1 εκατομμύριο τόνοι βιοαποικοδομήσιμα υλικά. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης, η αξία των ανακυκλώσιμων υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω της κακής διαχείρισης τα 150 εκατ. χάνοναι και μόνο 50 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία. Όσο για τα βιοαποικοδομήσιμα, το κομπόστ που θα προέκυπτε από την επεξεργασία τους αξίζει περί τα 30 εκατ. ευρώ.
Πέρα όμως από τα χρήματα που χάνονται στις χωματερές, καθώς δεν λειτουργούν σωστά τα περισσότερα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, οι Έλληνες πληρώνουν κάθε χρόνο 135 εκατ. ευρώ μόνο για να οδηγηθούν οι 3 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώσιμων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών στις χωματερές. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας τόνος αλουμινίου πωλείται προς 600-900 ευρώ, ένας τόνος πλαστικού περί τα 200 ευρώ ενώ ένας τόνος χαρτιού 60-80 ευρώ.
Κατασπατάληση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταδεικνύει την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων εξαιτίας της κακής διαχείρισης αποτελεί η ανακύκλωση των μπαταριών μολύβδου, οι οποίες στην Ελλάδα συλλέγονται στο σύνολό τους καθώς πρόκειται για ακριβό υλικό. Εν τούτοις, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, από τα 44 εκατ. ευρώ στα οποία εκτιμάται η αξία του μολύβδου που συλλέγεται στη χώρα μας, τα 16 εκατ. ευρώ… εξαφανίζονται καθώς διακινούνται παρανόμως, γεγονός που οδηγεί και σε απώλεια 4 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.
Με στόχο να εξαλειφθούν οι παθογένειες του συστήματος, ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, ένα νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί (τέσσερα ρεύματα) θα συλλέγονται χωριστά.
Οι φορείς των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ) δεν θα μπορούν να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης όπως είναι η συλλογή, η μεταφορά, η αποθήκευση και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει σχετική άδεια από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, για την αποφυγή φαινομένων άνισης μεταχείρισης, θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
Με το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο:
* Τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους δήμους, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των δήμων και κοινωνικών φορέων με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ).
* Μειώνονται τα αποθεματικά των ΣΕΔ, τα οποία σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση οφείλουν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει ο ΕΟΑΝ. Το 65% των πόρων θα πρέπει να προωθούνται στην αγορά σε καθορισμένα κατά περίπτωση χρονικά περιθώρια, ενώ μόνο το 10% των εσόδων θα αφορά το διοικητικό κόστος τους.
* Παρακολουθείται η λειτουργία των συστημάτων, με ελέγχους αλλά και μέσω της αναγκαστικής υποβολής εκθέσεων.
Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις τροποποιείται η οργανωτική διάρθρωση του ΕΟΑΝ, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το έργο του.