ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αnne-frank-snow_1

Στο «σφυρί» τα αγαπημένα παραμύθια της Άννας Φρανκ

σε Ευκαιρίες

Η ιστορία πάει κάπως έτσι. Σε μια υπαίθρια αγορά του Άμστερνταμ, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, κάποιος αγόρασε μια φθαρμένη έκδοση του 1925 των Παραμυθιών του Αδελφών Grimm για να το δωρίσει στα παιδιά του.
Δεκαετίες αργότερα, τα παιδιά ενήλικοι αναγνώστες πια ανακάλυψαν στο εσωτερικό μέρος του εξωφύλλου δύο μοναδικά ονόματα γραμμένα με κυρτά, καμπυλωτά και ενωμένα γράμματα: Άννα και Μαργκό Φρανκ.
Ήταν ήδη τα 70s και το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ που είχε γράψει στη σοφίτα της, κρησφύγετο από τους Ναζί, ήταν ήδη διάσημο. Το όνομα της ένας μύθος. Οι ιδιοκτήτες των παραμυθιών επικοινώνησαν με τον πατέρα της, Ότο, για να τους επιστρέψουν το βιβλίο.
Η επιστολή του, απάντηση στις 10 Ιουνίου του 1977 έγραφε:
“Βλέποντας πως το βιβλίο που βρήκατε είναι μια υπέροχη εικονογραφημένη έκδοση των Παραμυθιών των Αδελφών Γκριμ, και διακρίνοντας στο γράμμα σας την συμπόνια για όσα ζήσαμε, θα ήθελα να κρατήσετε το βιβλίο για την κόρη σας, στη μνήμη των παιδιών μου”.
Σήμερα, περίπου σαράντα χρόνια αργότερα, η σπάνια έκδοση που μάλλον ήταν και δώρο της μεγαλύτερης αδελφής της Άννας Φρανκ, Μαργκό, στην ίδια, δημοπρατείται από τις Swann Galleries στις 5 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο θα το συνοδεύει το γράμμα του πατέρα Ότο Φρανκ.
“Η Άννα Φρανκ ήθελε να γράψει παραμύθια και είναι πιθανόν ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να την οδήγησε σε αυτή τη παιδική επιθυμία” λέει ο Νίκολας Λόουρι, πρόεδρος της Swann Auction Galleries που κρίνει την τιμή εκτίμησης των 20.000 δολαρίων συντηρητική. Το παρελθόν τον επιβεβαιώνει.
Το 1988, ένα γράμμα της Φρανκ δημοπρατήθηκε για 165.000 δολάρια αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 60.000 δολάρια.
Το βιβλίο με την Κοκκινοσκουφίτσα και τα άλλα ιστορικά παραμύθια των Γκριμ μας υπενθυμίζει την τραγική ιστορία ενός παιδιού που έζησε μέσα στο φόβο και θα ήθελε να ζήσει αυτή καλά και εμείς καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ευκαιρίες

Go to Top