ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Picasso_1

Στο «σφυρί» τα κεραμικά του Πικάσο

σε Ευκαιρίες/Κόσμος

Ήταν το καλοκαίρι του 1946 που ο Πάμπλο Πικάσο συνάντησε για πρώτη φορά την Suzanne Douly και τον Georges Ramié στο –πλέον γνωστό – εργαστήριό τους Madoura στην πόλη Vallauris της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχαν ανοίξει το 1938. Κατά τη διάρκεια της τυχαίας του συνάντησης με τους Ramiés ήταν τόσο ενθουσιασμένος από την κεραμική ως μέσο που αμέσως έκατσε σε έναν πάγκο και πέρασε το απόγευμά του δημιουργώντας μικρά κεραμικά ζωάκια. Η εμπειρία έμελλε να αποδειχθεί εξαιρετικά δυνατή για τον Πικάσο, ο οποίος γοητεύτηκε από τις καλλιτεχνικές δυνατότητες και τις προκλήσεις που προσέφερε η κεραμική. Συνδυάζοντας τα με το υπόλοιπο έργο του, τα κεραμικά του επέτρεπαν μια πλούσια συνδιαλλαγή ιδεών αναφορικά με την εικόνα και τη φόρμα.

Οι 633 αριθμημένες εκδόσεις κεραμεικών του Πικάσο
Συνεπαρμένος από την ιδέα ότι ο καθένας μπορούσε να αγοράσει, να χρησιμοποιήσει ή ακόμα και να διακοσμήσει το σπίτι του με τα κεραμικά, ο Πικάσο πείστηκε από την Suzanne Ramié να δημιουργήσει αριθμημένες εκδόσεις μερικών από τα κεραμικά του έργα. Τα σύνολα αυτά, από τα οποία υπάρχουν σήμερα 633, «δένονταν» συνήθως σε εκδόσεις των 25 έως 500. Οι εκδόσεις αυτές είτε είναι εντυπώσεις (empreintes originales) από εκμαγεία που είχαν δουλευτεί από τον Πικάσο– κάποια από τα οποία είχαν μείνει άβαφα ή είχαν δουλευτεί από το προσωπικό του Madoura ακολουθώντας τα σχέδια του καλλιτέχνη – είτε εξουσιοδοτημένα αντίγραφα πρωτότυπων σχεδίων του.
Στις 5 Απριλίου 2016 ο Οίκος Sotheby’s θα πραγματοποιήσει μια δημοπρασία Σημαντικών Κεραμικών του Pablo Picasso.
Χαρακτηριζόμενα από μια εξαιρετική αίσθηση ελευθερίας και καινοτομίας, το σύνολο των πάνω από 270 lots κοστολογείται από £800 έως £80.000.

Πικάσο και κεραμεική: Μια σχέση 23 χρόνων
Από το 1947 μέχρι τις αρχές του 1970, η ενασχόληση του Πικάσο με την κεραμική είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν με το ίδιο πάθος όπως οι πίνακές του, τα γλυπτά και τα σχέδιά του.
Ο Πικάσο εμφύσησε έναν νέο αέρα στην παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής με μια ανεξάντλητη ποικιλία από φόρμες, τεχνικές και εικόνες ενώ, μέσα από τις εκδόσεις του μοιράστηκε το όραμά του με τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ευκαιρίες

Go to Top