ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

koftis

Τέταρτο Μνημόνιο ή «Κόφτης της Ανάπτυξης»

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

Πολύς θόρυβος γίνεται για τη λειτουργία του λεγόμενου «κόφτη» που ετοιμάζεται να φορτώσει στη χώρα η κυβέρνηση. Υπάρχουν μάλιστα αρκετοί που θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη θετική…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Ο κόφτης είναι επί της ουσίας ένα 4ο Μνημόνιο, το οποίο θα δεσμεύει τις κυβερνήσεις της χώρας για τα επόμενα 19 χρόνια, και μάλιστα χωρίς να εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση!
Είναι εύκολο να θυμηθούμε 18 μήνες πίσω, όταν ως αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε ευθέως στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε άπταιστα ελληνικά, πως «η κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπογράψει καμία συμφωνία η οποία θα δεσμεύει μελλοντικές κυβερνήσεις και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία τέτοια συμφωνία ερχόμενος στην κυβέρνηση!».
Αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει σήμερα ως πρωθυπουργός της χώρας, δηλαδή να υπογράψει μια συμφωνία δεσμευτική για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις των επόμενων 19 ετών! Πόση αυταπάτη πια;
Δεν θα μπορούσε κάτι να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα, όσο το να θεωρεί θετική κάποιος την ψήφιση του Τέταρτου μνημονίου, δηλαδή του «κόφτη»!
Εξηγώ: Ο κόφτης ως σκεπτικό υπάρχει ήδη σε άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες, σε καμία περίπτωση όμως με την ιδιαζόντως ειδεχθή μορφή που σκοπεύει να τον εισάγει στην νομοθεσία της χώρας η Πρώτη Φορά Αριστερά.
Το σκεπτικό του «κόφτη» θα ήταν θετικό μόνον στην μορφή όπου κάποιες δαπάνες που ψηφίζονται στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό από το κοινοβούλιο θα παρακολουθούνται σε συνεχή βάση, και όταν φανεί για παράδειγμα πως στον τρίτο μήνα του έτους, αντί το 25% της προϋπολογισθείσης δαπάνης έχει δαπανηθεί το 35%, τότε να γίνονται διορθωτικές ενέργειες για να επαναφέρουν την δαπάνη εντός των προϋπολογισμένων ποσών.
Κάτι τέτοιο ουσιαστικά διασφαλίζει ότι ένας υπουργός δεν θα μπορεί να αγνοήσει το ψηφισμένο από το κοινοβούλιο ποσόν για τις ενέργειες που υπουργεύει, και δεν μπορεί να αποφασίσει να ξοδέψει παραπάνω πχ στην περιφέρειά του για να ξαναεκλέγεται αέναα.
ΟΜΩΣ: Ο συγκεκριμένος «κόφτης», που αποπειράται να μας πείσει η κυβέρνηση ΠΦΑ πως είναι καλός, περιέχει τρία (!) σημεία, καταστροφικά για την Ελληνική Οικονομία στα επόμενα 19 χρόνια, και μάλιστα δεσμευτικά για τις επόμενες κυβερνήσεις!
– Πρώτον, δεσμεύει τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% (ή παραπάνω αν πέσει το ΑΕΠ κι άλλο λόγω υπερφορολόγησης) για τα επόμενα 19 χρόνια!
Απίστευτο αλλά αληθινό! Η κυβέρνηση που φώνασκε άναρθρα για το ότι ο Σαμαράς είχε συμφωνήσει σε Πρωτογενές Πλεόνασμα 3,5% ως το 2018(!), επιχειρεί να επιβάλει Πρωτογενές Πλεόνασμα 5,4 δισ. ευρώ για τα επόμενα 19 χρόνια, για να αποπληρώνει τους Τόκους των Διακρατικών Δανείων της Ελλάδας με ζεστό μετρητό από φόρους!
Δηλαδή θα παίρνει από την οικονομία 5,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο με φόρους, και θα τα στέλνει στο εξωτερικό! Ακριβώς αυτό που από «αυταπάτη» έλεγε ψευδώς πως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Κρίσης, δηλαδή πως έπαιρναν φόρους και πλήρωναν χρέος, ενώ φυσικά δεν έστειλαν ούτε ένα ευρώ έξω! Απλώς οι τόκοι στις προηγούμενες κυβερνήσεις προστίθεντο στο χρέος με σκοπό να ανακυκλωθούν μελλοντικά στις διεθνείς αγορές.
Μοναδική εξαίρεση κυβέρνησης που πήρε λεφτά από τη χώρα και πλήρωσε χρέος, ήταν η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, όπου ο κ. Βαρουφάκης πλήρωσε 17 δισ. ευρώ χρέους το περασμένο καλοκαίρι λίγο πριν εγκαταστήσει στη χώρα τα capital controls!
Φυσικά, γνωρίζουμε από τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ ότι για κάθε ευρώ φόρου αφαιρείται από την οικονομία ενάμιση ευρώ ΑΕΠ. Δηλαδή για τα 5,4 δισ. πληρωμών τόκων προς τα δάνεια, η Ελλάδα θα χάνει πάνω από 8 δις ΑΕΠ ή θα απομειώνεται η όποια ανάπτυξη επιτευχθεί από μελλοντικές κυβερνήσεις κατά 8 δις ετησίως.
Το μαρτύριο του Σίσυφου θα συνεχιστεί για τον Ελληνικό Λαό για τα επόμενα 19 χρόνια σύμφωνα με τον σχεδιασμό που δρομολογεί η σημερινή κυβέρνηση!
– Το Δεύτερο καταστροφικό σημείο για την εθνική κυριαρχία και την Ελληνική Οικονομία που σκοπεύει να υλοποιήσει το 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ ή «κόφτης», είναι η εισαγωγή Γκαουλάϊτερ στα Ελληνικά Υπουργεία, προκειμένου να παρακολουθεί την επίτευξη αυτού το εκδικητικού μέτρου, και να επιλέγει τις περικοπές που θα προκαλούνται όταν κάτι ξεφύγει του προϋπολογισμού!
Και φυσικά είναι αδύνατον να διασφαλίσει κάποιος πως στα επόμενα 19 χρόνια δεν θα πέσει πχ μια σφαίρα σε κάποια πετρελαιοπαραγωγό χώρα και δεν θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου, εξαναγκάζοντας παγκοσμίως τις χώρες που δεν παράγουν πετρέλαιο να ξεφύγουν από τον προϋπολογισμό τους.
– Τρίτον, θα πρέπει επίσης να εξετάσει πολύ σοβαρά κάποιος που πιστεύει την σημερινή κυβέρνηση όταν λέγει πως «ο κόφτης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ποτέ», αν η ικανότητα πρόβλεψης της οικονομίας για τα επόμενα 19 χρόνια, δεν εμπίπτει στο γενικότερο πλαίσιο της «αυταπάτης», ή ακόμη και στο στενό πλαίσιο της εν γνώσει εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, για να κερδηθούν λίγοι ακόμη μήνες εξουσίας, με κόστος καταστροφικό για τη χώρα!
Είναι αστείο να λένε κάποιοι πως ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί όταν όλοι οι οικονομολόγοι παγκοσμίως λένε πως οι φόροι που ψήφισε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση δεν θα εισπραχθούν.
Δεν είναι τυχαίο που πλέον κανείς δεν πιστεύει τις «αυταπάτες» τους, πλην ίσως κάποιων συνεργατών τους, που στερούνται αντίληψης της πραγματικής οικονομίας και της φοροδοτικής της δυνατότητας, που έχει εξαντληθεί προ πολλού, όπως δείχνει η συνεχής αύξηση των ανείσπρακτων φόρων.
Και στο ερώτημα του τί θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, η απάντηση είναι αποστομωτική:
ΟΛΑ, όχι όμως από τους συγκεκριμένους που κυβερνούν σήμερα…

* Ο Άγης Βερούτης είναι άρτι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top