ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

thumb2-pachku-deneg-evro-kycha-deneg-3d-dengu-gora-deneg

Τι είναι η αξιολόγηση και γιατί μας αφορά όλους

σε Ελλάδα/Οικονομία

Η λέξη «αξιολόγηση», όπως ακριβώς και οι λέξεις «αξιοκρατία» και «μεταρρυθμίσεις» είναι μία από τις κακοποιημένες έννοιες κατά την περίοδο του Μνημονίου. Τώρα, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, η κοινή γνώμη έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με την αβεβαιότητα και την ανησυχία που προκαλεί η εκκρεμότητα στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση, με αποτέλεσμα πολλοί να διερωτώνται γιατί… υπάρχει τόση βιασύνη προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις. Παρότι φαίνεται ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών διεξάγουν μία τεχνοκρατική συζήτηση απομακρυσμένη από τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο το κλείσιμο της αξιολόγησης καθυστερεί, τόσο οι επιπτώσεις θα γίνονται δραματικές και θα αφορούν όλους μας.
Από τον αγρότη στο χωριό και τον συνταξιούχο στο καφενείο, ως τον μικροέμπορο στην Καλλιθέα, τον ψαρά στην Κάλυμνο, την γιαγιά με την σύνταξη, τον εγγονό με τα όνειρα, τον άνεργο που ψάχνει να βρει δουλειά, τον υποαμειβόμενο μισθωτό, τον πιεζόμενο από φόρους-εισφορές ελεύθερο επαγγελματία. Οι αξιολογήσεις πρέπει να κλείνουν στην ώρα τους και χωρίς καθυστερήσεις. Και αμέσως παρακάτω θα αποδείξουμε με πολύ απλό τρόπο και με παράθεση του τρόπου που αλληλοσυνδέονται τα πάντα στην οικονομία γιατί η εκκρεμότητα στην αξιολόγηση αδειάζει τις τσέπες, αλλά και το μέλλον όλων μας.
Η «αξιολόγηση», λοιπόν, δεν είναι μία τεχνοκρατική έννοια. Εν πολλοίς, μεγάλο μέρος από όσα περνάμε και από την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα οφείλεται όχι μόνο στα μέτρα αυτά καθεαυτά, αλλά στο γεγονός ότι ουδέποτε στα 7 χρόνια που βρίσκεται σε καθεστώς Μνημονίου η Ελλάδα δεν έκλεισε μία αξιολόγηση στην ώρα της! Ούτε μία!

Δραματική εκκρεμότητα
Ας μεταφερθούμε, όμως και πάλι στο παρόν. Η κυβέρνηση με τους δανειστές συζητεί ένα δύσκολο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων, που φτάνει από τις περικοπές στις συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου ορίου ως την μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και δρομολόγηση του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για να μειωθούν τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από το Χίλτον την περασμένη Πέμπτη και οι συζητήσεις θα επανεκκινήσουν αύριο, μέσω τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να γίνει άλλη μία προσπάθεια για συνολική συμφωνία εφ’ όλης της ύλης.
Όμως, τα θέματα που συζητούνται δεν αφορούν μόνο εκείνους που αναφέρονται σ’ αυτά. Δηλαδή, ακόμη κι αν κάποιος είναι δημόσιος υπάλληλος ή χαμηλοσυνταξιούχους και γνωρίζει πως δε θα πειραχτεί από την δέσμη μέτρων που βρίσκεται υπό συζήτηση, έχει να χάσει πολλά από την εκκρεμότητα στην αξιολόγηση. Για την ακρίβεια, όλοι μας θα χάνουμε ολοένα και περισσότερα, όσο αργεί η συμφωνία.

«Πάγος» στην οικονομία
Καταρχάς, πριν πάμε στις τσέπες του καθενός μας, θα χάσουμε όλοι μαζί συλλογικά γιατί θα χάσει η χώρα. Από το περασμένο φθινόπωρο η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης και η κυβέρνηση διαρκώς υπερηφανεύεται ότι έχει υπερβεί όλους τους τεθειμένους δημοσιονομικούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα και το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, είχε δίκιο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν δήλωνε στη Βουλή ότι «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου, χαθήκαμε». Φτάσαμε στην μέση του Μαρτίου, η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή και τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για όλους μας βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι. Για την ακρίβεια, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμη αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, αφού η αβεβαιότητα ρημάζει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. «σόκαρε» την κυβέρνηση ανακοινώνοντας ύφεση 1,1% για το τελευταίο τρίμηνο του 2016, πράγμα που δείχνει ότι η οικονομία έχει αρχίσει πάλι να «βουλιάζει». Ταυτόχρονα, ανησυχητικά ήταν τα μηνύματα και στην αγορά, αφού έχει μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση των Ελλήνων στο σούπερ μάρκετ αναφορικά με τα βασικά είδη διατροφής, ενώ οι έμποροι είδαν με απελπισία ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων και των εκπτώσεων που ακολούθησαν, τα καταστήματα είχαν πτώση της τάξης του 20% στον τζίρο τους.

Φαύλος κύκλος
Αυτό το ψυχρό χέρι που αρχίζει να σφίγγει πάλι τον λαιμό της οικονομίας μας αφορά όλους. Όσο η ύφεση επιστρέφει και η αβεβαιότητα εμπεδώνεται εκ νέου στην αγορά, η Ελλάδα βουτάει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν της: στο παρελθόν της κρίσης και της χρεοκοπίας. Οι επιχειρηματίες βλέπουν τα κέρδη να αντικαθίστανται ξανά από τις ζημιές, κάνουν απολύσεις και δεν πραγματοποιούν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους. Η ανεργία, λοιπόν, όχι μόνο δεν μειώνεται –όπως ήταν ο προγραμματισμός, αλλά αυξάνεται κιόλας! Αυτό σημαίνει περισσότεροι άνθρωποι σε δυστυχία, μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και δυνητικοί καταναλωτές που αφαιρούνται από την αγορά. Όσο δεν αυξάνεται η εργασία, τόσο επιδεινώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οικονομικά τους. αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος που σήμερα αναρωτιέται γιατί… βιάζονται όλοι να κλείσει η αξιολόγηση μπορεί να δει αύριο την σύνταξή του να μειώνεται, επειδή θα έχει μεγαλώσει η οικονομική «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του. Ταυτόχρονα, ο φαύλος κύκλος θα αφορά το παιδί του, που θα δει τον μισθό του να μειώνεται και δεν θα μπορεί να ζήσει την οικογένειά του, ενώ το εγγόνι του θα χάσει κάθε ελπίδα, αλλά και πιθανότητα να βρει δουλειά.
Την ίδια στιγμή, όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει το κράτος δεν εισπράττει τα χρήματα του Μνημονίου, τόσο θα «στραγγαλίζει» την οικονομία υπερφορολογώντας, αλλά και «φεσώνοντας» τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Μ’ άλλα λόγια, οι επιστροφές φόρου και ΦΠΑ δε θα έρθουν ποτέ, οι επιχειρηματίες και οι εξαγωγείς που περιμένουν να εισπράξουν από το Δημόσιο θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα του λουκέτου. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση θα περιμένουν πολλούς μήνες ακόμη χωρίς εισόδημα ενώ οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα περιμένουν για… χρόνια τα εφάπαξ με τα οποία είχαν υπολογίσει να περάσουν λίγο καλύτερα γεράματα.

Κανείς ανεπηρέαστος!
Κι αν κάποιος δεν έχει καλυφθεί από τα παραπάνω και θεωρεί ότι έχει μεγάλη περιουσία στην τράπεζα και μπορεί να ζήσει ακόμη κι αν γύρω του «καίγεται» η κοινωνία, τότε ας προβληματιστεί. Ας προβληματιστεί διότι το 2018 θα διεξαχθούν νέα τεστ αντοχής των τραπεζών με τα στοιχεία του 2017. Άρα, όσο φέτος η αβεβαιότητα παρατείνεται και εντείνεται, τόσο θα υπονομεύεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και στα τεστ αντοχής του χρόνου θα βρεθούν με «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά τους. Και, επειδή, ως γνωστόν, αν κάποια τράπεζα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση, δεν πρόκειται να δανειστεί από την ΕΚΤ, την «νύφη» θα πληρώσουν οι μέτοχοι, αλλά και οι καταθέτες. Κοινώς, αν κάποιος πλούσιος συμπολίτης μας διαβάζει τόσην ώρα αυτό το κείμενο και σκέφτεται πως ο ίδιος είναι ασφαλής, ας προβληματιστεί γιατί μπορεί του χρόνου να «κουρευτούν» οι καταθέσεις του επειδή η αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top