ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3985280

Το Ασφαλιστικό αεροπλανάκι πέφτει

σε Ελλάδα/Οικονομία

καταλαβαίνουν είναι πως κάποια στιγμή τα λεφτά των άλλων τελειώνουν…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Βλέπουμε λοιπόν να μπλέκουν τα Κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα (τύπου: «ο ασφαλισμένος/συνταξιούχος έχει βάλει εισφορές που επενδύθηκαν και παρήγαγαν κέρδος άρα θα πάρει παραπάνω σύνταξη από το κεφάλαιο και τους τόκους που του αναλογούν σε αντίθεση με κάποιον άλλο που δεν έβαλε»), με τα Αναδιανεμητικά ασφαλιστικά συστήματα, όπως το δικό μας τώρα στην Ελλάδα (τύπου: «μαζεύω τα λεφτά των εισφορών των εργαζόμενων “όσα μαζέψω”, προσθέτω χρήματα που έχω μαζέψει από φόρους ή δάνεια και τα μοιράζω στους συνταξιοδοτούμενους»).
Το κακό με τα Αναδιανεμητικά ασφαλιστικά συστήματα είναι ότι ακόμα και αν υπολογίσουμε έναν Εικονικό Λογαριασμό Εισφορών, εφόσον τα χρήματα έχουν αναδιανεμηθεί σε άλλους, δεν παράγουν τόκους οπότε δεν αυξάνεται το κεφάλαιο! Όχι μόνο δεν αυγαταίνουν, αλλά ο ασφαλιζόμενος καλείται να «εμπιστευτεί» πως όταν στο μέλλον εκείνος θα έχει βγει στη σύνταξη, θα υπάρχουν αρκετοί ασφαλιζόμενοι για να καλύψουν με τις εισφορές τους το ποσόν των συντάξεων που θα αναλογεί στους τότε συνταξιούχους!
Κάτι σαν επίσημο «Αεροπλανάκι» δηλαδή, ή «Ponzi scheme» στα οποία δυστυχώς κερδισμένοι είναι όσοι μπήκαν νωρίς και όσοι μπήκαν από την μέση και μετά ουσιαστικά χάνουν τα λεφτά τους.
Δυστυχώς για αυτούς, τα χρήματα που έβαλαν στο Ελληνικό Συνταξιοδοτικό «Αεροπλανάκι» δόθηκαν σε άλλους ως σύνταξη.
Δεν υπάρχουν πια…! Δόθηκαν!
Φυσικά, κατά κανόνα και συντριπτική πλειοψηφία τα χρήματα που έβαλαν οι σημερινοί συνταξιούχοι υπολείπονται εκείνων που πληρώθηκαν σε συντάξεις κατά 230 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2000 ως το 2016!
Δηλαδή, για να το εξηγήσω με απλή αριθμητική:
– Στην περίοδο 2000-2016 έστω ότι πληρώθηκαν συντάξεις 350 δισ. ευρώ.
– τα 120 δισ. εκ των 350 προέρχονται από τις εισφορές των όσων πλήρωναν εισφορές.
– τα 230 δισ. προέρχονται από τους φόρους της κοινωνίας (ή στην δική μας περίπτωση από τα δάνεια της κοινωνίας που διόγκωσαν το δημόσιο χρέος μαζί με τους τόκους των δανείων αυτών στα 320 δις ευρώ)
Θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι πάνω από 80% του σημερινού χρέους της Ελλάδας οφείλεται στην συνεισφορά σχεδόν 10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τα τελευταία 20 χρόνια ως κρατική επιχορήγηση σε συντάξεις.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έχουν πάρει σύνταξη δεκαπλάσια από όσες εισφορές έβαλαν (πχ μητέρες ανηλίκων με 15ετία που βγήκαν σε ηλικία κάτω των 50)
Κάποιοι άλλοι παίρνουν σύνταξη χωρίς να έχουν βάλει οι ίδιοι τίποτα (πχ θυγατέρες ΔΥ σε αγαμία)!
Κάποιοι παίρνουν σύνταξη έχοντας βάλει «σχεδόν» τίποτα, απλά οι συνδικαλιστές τους έκαναν καλό ντίλ με πολιτικούς στο παρελθόν (πχ συντάξεις με κρατική επιχορήγηση ευγενών ταμείων ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ που όπως έχω γράψει επανειλημμένα λαμβάνουν άνω του 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από τους φορολογούμενους ως σύνταξη αναδιανομής)
Και κάποιοι όπως η πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων των μη-ευγενών ταμείων παίρνουν συντάξεις 2-3 φορές παραπάνω από εκείνες που αναλογούν στις εισφορές που μαζεύτηκαν στον «εικονικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό» τους που αναφέρει το 3ο μνημόνιο στην σελ 367.
Η ουσία είναι πως όλοι παίρνουν παραπάνω από όσα έβαλαν, ακόμα και αν θέλαμε να παραστήσουμε πως είχαμε Κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Επίσης η ουσία παραμένει πως λαμβάνουν λεφτά άλλων όπως το ΦΠΑ της τυρόπιτας του ανέργου και οι εισφορές του κοριτσιού με το καθαρό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ που δουλεύει 4ωρο με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Η εξίσωση του συνταξιοδοτικού δεν βγαίνει με 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενων στην παραγωγική οικονομία και 4 εκατομμύρια συνταξιούχων και ΔΥ οι οποίοι πληρώνονται από τους φόρους και τις εισφορές των πρώτων.
Αν δεν έχετε καταλάβει, βρισκόμαστε σε καθεστώς Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, μόνο που αντί να πληρώνουμε πολεμικές αποζημιώσεις σε Αγγλία και Γαλλία, πληρώνουμε πολεμικές αποζημιώσεις σε πρόωρα συνταξιοδοτημένους 40άρηδες και 50άρηδες «απόμαχους» (8,5 δις σε συνταξιούχους κάτω των 62, ή 3 ΕΝΦΙΑ ετησίως). Δυστυχώς όμως τα Λεφτά των Άλλων τέλειωσαν.
Είτε αυτοί οι Άλλοι είναι δανειστές, είτε είναι φορολογούμενοι, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αυτοί οι τελευταίοι μάλιστα κλείνουν τα βιβλία τους με ρυθμό πολυβόλου, και ως το μέσον του ‘17 θα έχουν μετακομίσει σε άλλου φορολογικού τύπου δραστηριότητα ή σε άλλη χώρα τη φορολογική τους έδρα, ώστε να αποφύγουν να πετάνε σε εισφορές του 27% του εισοδήματός τους, τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν πίσω καθώς μπήκαν αργά στο αεροπλανάκι.
Μετά από αυτό το αεροπλανάκι πέφτει.
Καλή χρονιά!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top