ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Soimple

Το εγχειρίδιο του Σόιμπλε για το Brexit

σε Κόσμος

Προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «Handesblatt» είχε από καιρό ετοιμάσει ένα οκτασέλιδο «εγχειρίδιο» με τίτλο «Γερμανική στρατηγική αναφορικά με το Brexit»…
«Ο Σόιμπλε ήταν προετοιμασμένος για το χειρότερο. Από τις 5 τα ξημερώματα πέντε εμπειρογνώμονες βρίσκονταν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και ανέλυαν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Λίγη ώρα αργότερα, στο γραφείο του κατέφτασε και ο υπουργός, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Το σχέδιο συνοψίζεται σε οκτώ σελίδες υπό τον τίτλο “Γερμανική στρατηγική αναφορικά με το Brexit” και αναφέρεται στο πώς θα ενεργήσει η γερμανική κυβέρνηση και τι στάση θα κρατήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που βγήκε από το συρτάρι…» γράφει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Το συγκεκριμένο έγγραφο κάνει λόγο για “εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου” σε συντονισμό με την ΕΕ», ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα πρόκειται για «ένα δύσκολο διαζύγιο» για το οποίο φυσικά «υπάρχει το χρονικό περιθώριο των δύο ετών που προβλέπεται από το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει να ξεπεραστεί η περίοδος αυτή των διαπραγματεύσεων με ομαλό τρόπο» αναφέρει η εφημερίδα ενώ επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, τονίζει συνέχεια «πρέπει να επιτευχθεί ένα καθεστώς σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα αποτελεί μία “συνδεδεμένη χώρα – εταίρο”».
Το έγγραφο ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, εφιστά την προσοχή σε ό,τι αφορά την «πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ» καθώς «αν η Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της, θα μπορούσαν να προκύψουν “μιμητές”. Οπότε θα πρέπει να αποφευχθούν τα ‘παράλογα κίνητρα’ προκειμένου να μην ακολουθήσουν το δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη – μέλη».
Ως τις πιο «επικίνδυνες χώρες» σε ό,τι αφορά τις «τάσεις μίμησης» η εφημερίδα αναφέρει τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top