Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Το είδε ο άνθρωπος στο φεγγάρι και προσπαθεί να το ανιχνεύσει στον Άρη. Ίχνος νερού θα υπονοούσε και ίχνος ζωής…
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΧΑΤΖΟΥΔΗ, Π.Δ/ΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Είναι απαραίτητο για κάθε ζων είδος, από τα απλούστερα φυτά και τους μονοκύτταρους οργανισμούς, μέχρι τον πολυπλοκότερο υπάρχοντα οργανισμό του ανθρώπου. Το νερό είναι τόσο ζωτικό όσο και ο αέρας που αναπνέουμε. Παρόλα αυτά, το ένα έκτο του πληθυσμού της γης περίπου δεν έχει πρόσβαση σε «ασφαλές» νερό. Το πόσιμο νερό γι’ αυτούς είναι πολυτέλεια. Το μαζεύουν από λασπώδη ποτάμια, μικρές λίμνες, ξηροποτάμους και λασπόλακους, παρά το γεγονός ότι το 71% περίπου της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό.
«Είναι αδυσώπητη αλήθεια το ότι αν μαζεύαμε όλο το νερό του πλανήτη σ’ ένα ποτήρι, μόνον λίγες σταγόνες απ’ αυτό θα ήταν πόσιμο».
Σήμερα 1 δισεκατομμύριο περίπου άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, δυόμιση δισεκατομμύρια ζουν με κακές συνθήκες υγιεινής και περίπου 6.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα από ασθένειες που οφείλονται σε ακατάλληλο νερό. Αυτοί δεν είναι απλοί αριθμοί, είναι ανθρώπινα πλάσματα απ’ όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης, στην οποία 20 εκατομμύρια δεν έχουν ασφαλή υγιεινή, σχετικά με το νερό. Και ενώ η Ευρώπη υποτίθεται ότι έχει αρκετούς φυσικούς πόρους νερού, πολλές από τις περιοχές της και ιδιαίτερα του νότου, υποφέρουν από έλλειψη νερού.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν γίνει διάφορες μελέτες του προβλήματος και έχουν εκδοθεί διάφορες οδηγίες για το νερό. Αποσκοπούν στη βελτίωση των νερών και προσβλέπουν σε «μία πολιτική για το νερό, σ’ όλους τους τομείς».
Η χρήση του νερού στην Ευρώπη, που σήμερα κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 200 και 600 λίτρων την ημέρα, δεν μπορεί να συνεχίζει να αυξάνεται και θα πρέπει αφ’ ενός να ελαττωθεί και αφ’ ετέρου να διασφαλιστεί περισσότερο η ανανεώσιμη χρησιμοποίηση των νερών. Επάνω στο θέμα αυτό επικεντρώθηκε παν-Ευρωπαϊκή καμπάνια για το νερό κατά την πράσινη Εβδομάδα του 2002, ενώ το έτος αυτό ανακηρύχτηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Νερού». Όμως, μία μακροχρόνια λύση του προβλήματος απαιτεί μία παγκόσμια προσέγγιση του προβλήματος, η οποία να στοχεύσει στη δημιουργία μιας πράσινης οικονομίας στο πλαίσιο μιας ανανεώσιμης ανάπτυξης και εξάλειψης της φτώχιας.
Η προστασία του νερού, προστατεύει τη ζωή, συμβάλλει στην υγεία, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι ένας δρόμος που εξασφαλίζει ότι η γεωργία, η αλιεία, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός και πολλές άλλου είδους δραστηριότητες και βιομηχανίες, θα αναπτυχθούν επωφελώς. Σίγουρα είναι όπως γράψαμε στην αρχή, τόσο ζωτικό το νερό, όσο και ο αέρας που αναπνέουμε, αλλά είναι και πυλώνας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και για την εξάλειψη της φτώχειας.
Σε μερικές περιοχές του κόσμου δυστυχώς ήδη το νερό αποτελεί αιτία πολέμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει με κάθε θυσία να αποφευχθεί, και μπορεί να γίνει μόνον με μία παγκόσμια αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το νερό είναι και παραμένει, ένας παγκοσμίως μοιραζόμενος φυσικός πόρος ζωής, πολύτιμος για όλους και κάθε ενέργεια σχετικά με αυτό πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να απαντάει στις προκλήσεις του μέλλοντος.