ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

epa04038230 US General Philip Breedlove, the Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), attends a news conference at the end of the 170th NATO Chiefs of Defence meeting at ther North Atlantic Treaty Organization's heaquarters in Brussels, Belgium, 23 January 2014. The meeting focussed on the Euro-Atlantic Partnership Council (EAPC) on how to further develop practical cooperation.  EPA/OLIVIER HOSLET

Το Isis «εξαπλώνεται σαν τον καρκίνο» ανάμεσα στους πρόσφυγες

σε Κόσμος

Πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική καλύπτουν την τρομοκρατική δραστηριότητά τους, δήλωσε στο Κογκρέσο την Τρίτη ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, παρά τις διαμαρτυρίες των ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες το μόνο που θέλουν είναι να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου. Στην κατάθεση του στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ δήλωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «εξαπλώνεται σαν καρκίνος» ανάμεσα στους πρόσφυγες. Τα μέλη της ομάδας «εκμεταλλεύονται τις διαδρομές της ελάχιστης αντίστασης, απειλώντας τα ευρωπαϊκά έθνη και το δικό μας», πρόσθεσε.
Ο Μπρίντλοβ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για τη βομβιστική εκστρατεία της στη Συρία, η οποία υποστηρίζει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, για το γεγονός ότι «επιδείνωσε άγρια το πρόβλημα». Οι αεροπορικές επιδρομές, που λέγεται ότι είναι κατά του Isis, αλλά σε μεγάλο βαθμό στρέφονται ενάντια σε διάφορες ομάδες ανταρτών που μάχονται τον Άσαντ, φέρεται να έχουν σκοτώσει πάνω από 1.000 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Ο Μπρίντλοβ είπε ότι αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις σκοπεύουν να τρομοκρατήσουν τους Σύριους και να τους «διώξουν» προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο και ο Άσαντ σκοπεύουν, σύμφωνα με τον Μπρίντλοβ, να χρησιμοποιήσουν τη μετανάστευση ως όπλο για να αποδυναμώσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και την υποδομή. Ο στρατηγός είπε ότι οι ευρωπαϊκές εθνικιστικές ομάδες που αντιτίθενται στη μετανάστευση επίσης αποδυναμώνουν την ήπειρο και θα μπορούσαν να απειλήσουν με βία.
Από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2013, ο Μπρίντλοβ ακολουθεί μια επιθετική τακτική, αποκαλώντας τη Ρωσία μια «μακροχρόνια υπαρξιακή απειλή» για τις ΗΠΑ, και υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να πολεμήσουν τον Άσαντ και το Isis στη Συρία. Σε απάντηση δημοσιογράφων πάντως που ζήτησαν από τον Μπρίντλοβ να τους δώσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του, είπε: «Δεν μπορώ να σας δώσω μία εκτίμηση για τη ροή». Ο Μπρίντλοβ έκανε μια διάκριση μεταξύ «της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και των ξένων μαχητών», και είπε ότι έχει δει ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι περίπου 1.500 μαχητές έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. «Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για τις μυστικές υπηρεσίες» είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «πολλές χώρες λένε ότι βλέπουν να προγραμματίζονται» τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι εκτιμήσεις του Κογκρέσου και διαφόρων think tanks για το πόσοι ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει από τη Συρία ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, με τους 1.500 να είναι η ανώτερη εκτίμηση. Οι παρατηρήσει του στρατηγού προκάλεσαν αντιδράσεις από οργανώσεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που χαρακτηρίζουν τους τρομοκράτες ανάμεσα στους πρόσφυγες «ψύλλους στα άχυρα».
theguardian.com

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top