ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΣΚΑΛΩΣΙΑ(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Χάθηκαν 150 τίμια επαγγέλματα, 600.000 θέσεις εργασίας

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Οικονομία

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν βιομηχανική δύναμη με την έννοια των βορειοευρωπαϊκών βαριά βιομηχανοποιημένων χωρών…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Η δικιά μας βιομηχανία ήταν σαν ένας διάττοντας της δεκαετίας του ’60 που έσβησε οριστικά με την έλευση της πράσινης λαίλαπας τις αρχές της δεκαετίας του ’80, αφού το ελληνικό σύνταγμα του ’74 προβλέπει πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα υποκλίνονται στις ορέξεις του κράτους.
Γι’ αυτό και η έννοια του ανειδίκευτου βιομηχανικού εργάτη γενικών καθηκόντων δεν ευδοκίμησε στη χώρα μας. Δεν υπήρξε ως πραγματική διέξοδος για τους εργατικούς μη-επιστήμονες της χώρας.
Η Ελλάδα είχε φυσικά το αρχαίο επάγγελμα του Αγρότη που είναι τίμιο και σκληρό, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό.
Όμως το κύριο επάγγελμα, διέξοδος για τον άκληρο χειρονάκτη που ήθελε να δουλέψει για να προκόψει, ήταν του Οικοδόμου.
Σε μια χώρα με απλόχερο ήλιο και θάλασσα παντού, όλοι ήθελαν ένα σπιτάκι 2, 3 ή 4 χιλιόμετρα από το νερό. Τους το έφτιαξε ο Οικοδόμος.
Με ένα ντενεκέ λάσπη στον ώμο, με το μυστρί και το πηλοφόρι στα χέρια, πάνω στα μαδέρια και τις σκαλωσιές, γενιές ολόκληρες Ελλήνων Οικοδόμων, μεγάλωσαν παιδιά, έχτισαν οικογένειες, σπούδασαν όποιο από τα παιδιά έπαιρνε γράμματα, προίκισαν τις κόρες τους δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν δικές τους οικογένειες χωρίς το νοίκι στο σβέρκο.
Η ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε το μέγιστο στην οικοδομή και τα 150 επαγγέλματά της. Η ανοικοδόμηση, οι υποδομές της χώρας, η πρόοδος και η ευημερία, όλα είχαν χαραγμένη τη λέξη «Οικοδόμος» στο μέτωπο.
Μετά πήγε ο Β. Βενιζέλος για μαγκιές στις Βρυξέλλες και για «σκληρή» επαναδιαπραγμάτευση και γύρισε πίσω με το χαράτσι, που αμφισβητεί ευθέως τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ελλήνων. Καθώς καμία ανταποδοτικότητα δεν έχει και είναι φόρος ιδιοκτησίας, δηλαδή πληρώνει κάποιος φόρο για αυτά που έχει. Ίσως και που κληρονόμησε. Για να κάθονται 1,5 εκατομμύρια πριν τα 53 στη σύνταξη.
Το χαράτσι ονομάστηκε ΕΕΤΗΔΕ και είχε προσωρινό χαρακτήρα και εισπράχθηκε από την ΔΕΗ. Μετά, ο τραπεζικός υπάλληλος Γ. Στουρνάρας (του Σαμ υπουργός) και το επιτελείο του από Καραβίτες (άσχετους με τη στεριά) έφτιαξαν τον ΕΝΦΙΑ, που ήταν το χαράτσι της διετίας, αλλά τον μετέτρεψαν σε μόνιμο φόρο, αν και 30% κάτω από το ΕΕΤΗΔΕ. Μετά ήρθε ο Τσίπρας και το έκανε τον ΕΝΦΙΑ μόνιμο μη ανταποδοτικό φόρο με νόμο ως το 2031 και τον αύξησε άλλο 30%
Η Οικοδομή ως βιομηχανία ευημερίας της Ελλάδας, στήθηκε στα έξι μέτρα. Και πυροβολήθηκε δυο δισεκατομμύρια εξακόσια πενήντα εκατομμύρια φορές.
Και υπέκυψε…
Και χάθηκαν 150 τίμια επαγγέλματα, 600.000 θέσεις εργασίας.
…και η διέξοδος του τίμιου εργατικού χειρονάκτη για να μείνει στην Ελλάδα και να μη φύγει μετανάστης έξω, και να μη γίνει ληστής ή παράνομος….
Τιμώ τον Έλληνα Οικοδόμο.
Τον τίμιο.
Το δουλευταρά.
Τον τραγουδισμένο.
Τον οικογενειάρχη.
Τον τίμιο.
Τον άνεργο.
Τον τιμώ!

Αλλάζεις μοντέλο!
Δυστυχώς, μια Ελλάδα απομονωμένη, εκτός Ευρώπης και με ένα νόμισμα που θα διολισθαίνει στον διηνεκές, ενώ το 60% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα ζει από την αναδιανομή των εσόδων του μόχθου του άλλου 40% δεν είναι η σωστή βάση για τίποτε. Τα λάθη που μας έφεραν εδώ επικεντρώνονται στο στρεβλά δομημένο εργασιακό μοντέλο της χώρας, με 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και 3 εκατομμύρια συνταξιούχους + 700.000 δημοσίους υπαλλήλους που βιούν με αναδιανομή του πλούτου που παράγουν οι πρώτοι.
Χώρια που η υπόλοιπη κοινωνία επίσης ζει με τον πλούτο που παράγουν τα 2,5 εκατομμύρια της παραγωγικής οικονομίας. Πετρέλαιο δεν πουλάμε ως χώρα για να έχουμε έσοδα πέρα από όσα βγάζουμε με μόχθο… Αυτό είναι που μας έφερε εδώ, και όχι τα δάνεια. Τα δάνεια είναι το αποτέλεσμα της αδιέξοδης πορείας με αυτό το μοντέλο εργασιακής κατανομής. Και μετά μας φταίνε οι μικρομεσαίοι και θέλουμε να τους διαλύσουμε για να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι… Πόσο λάθος…;
Οι φόροι όσων ζουν από την αναδιανομή στην πραγματικότητα είναι απλά έκπτωση στα χρήματα που λαμβάνουν. Αν δεν ήταν έτσι, θα προσελάμβανε το κράτος 1 άνθρωπο με μισθό 7 δις και 1 ευρώ και θα του έκανε κρατήσεις τα 7 δις, και θα έλυνε όλα του τα προβλήματα.
Φυσικά αυτό είναι παράλογο. Όμως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι η οικονομία βοηθείται από την φορολόγηση των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν ισχύει. Είναι μύθος. ένας από τους μύθους που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα.
Ψάχνουμε το βηματισμό μας, ενώ οι ίδιοι έχουμε δέσει αναμεταξύ τους τα κορδόνια των παπουτσιών μας. Προσπαθούμε να κουβαλήσουμε πάνω από 2,5 φορές το βάρος μας, και αναρωτιόμαστε γιατί καταρρέουμε.
Δεν μας φταίνε τα δάνεια. Τα δάνεια ήταν ο τρόπος που κρύψαμε το πρόβλημα για 30 χρόνια. Το ότι μετά από 7 χρόνια ύφεσης δεν έχουμε αλλάξει το μοντέλο της κοινωνίας μας είναι το λάθος. Ούτε τα iPhone είναι δαιμονικά, ούτε το να περνάνε καλά τα νέα παιδιά και να ερωτεύονται, να δουλεύουν και να βγάζουν τα προς το ζην.
Αν θέλεις να ζήσουν καλά τα παιδιά σου δεν κρατάς το αδιέξοδο μοντέλο κοινωνίας που φτιάξαμε με την αναξιοκρατία των προηγούμενων 30 ετών, βρίζοντας εκείνους που σε δανείζουν (με σκληρούς όρους) μέχρις να βάλεις τάξη στη χώρα σου…
Αλλάζεις μοντέλο!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top