ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

draghie

Έκκληση Ντράγκι για μεταρρυθμίσεις

σε Billion

Σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αξίωσε από τις εθνικές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο της απόφασης για την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες απασχόλησης, θα αυξήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και εντέλει, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη θωράκισης της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή θα καταστήσουν την Ένωση πιο ανθεκτική έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων και κινδύνων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι χώρες – μέλη, εφόσον διαθέτουν τη σχετική δυνατότητα, θα πρέπει να καθορίσουν μία πιο φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική.
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη, παραμένοντας ωστόσο, ευθυγραμμισμένες με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.» εξήγησε, ενδεικτικά. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εμφανίστηκε αποφασισμένος – εφόσον καταστεί αναγκαίο – να αυξήσει εκ νέου το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως εξήγησε στη συνέχεια, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη νομισματική βάση και συμβάλλει στην ισχυροποίηση της ανάκαμψης και στην τόνωση του πληθωρισμού. «Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά οι προκλήσεις, οικονομικές και γεωπολιτικές, εξακολουθούν να απειλούν την πορεία της Ευρωζώνης» υπογράμμισε παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε η πιθανότητα τερματισμού (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top