ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

akatasxetos-logariasmos

Αναζητείται χρυσή τομή για τον ακατάσχετο ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Το «πράσινο» φως των δανειστών, όσον αφορά το ύψος του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι ακατάσχετος και θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα, αναμένει πλέον η κυβέρνηση για την άμεση κατάθεσή του στη Βουλή. Οι απόψεις άλλωστε του οικονομικού επιτελείου και των φορέων της αγοράς έχουν συγκλίνει, όπως διεφάνη και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη και με τη συμμετοχή του προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Κώστα Χρήστου.
Η πρόταση στην οποία φέρονται ότι έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, αφού ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και οι θεσμοί δεχόντουσαν όπως ο εν λόγω λογαριασμός είναι ακατάσχετος στο 100%, είναι η εξής:
– κάθε επιχείρηση, η οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτει μηχάνημα POS, θα δηλώσει έναν ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.
– στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.
– σε ποσοστό 80% το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης οφειλές.
– στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παραμένουν στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.
Οι θεσμοί σε καμία περίπτωση δεν δέχονται να συζητήσουν ότι τα ποσά που θα μπαίνουν στους επαγγελματικούς λογαριασμούς, που θα δημιουργηθούν αμέσως με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την επέκταση του πλαστικού χρήματος σε όλα το φάσμα των αγορών, από πωλήσεις που εξοφλούνται είτε με πιστωτική είτε με χρεωστική κάρτα, δεν θα κατάσχονται ή συμψηφίζονται με οφειλές των υπόχρεων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top