ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

enosi-kentroon-basilis-lebentis-koinobouleutiki-omada

Απελπισία και παρακμή

σε Ελλάδα/Πολιτική

Το απίστευτο λάθος στο οποίο υπέπεσαν όλοι όσοι, λόγω της απελπισίας τους, θεώρησαν σωστό να… ειρωνευτούν και να «μπερδέψουν» το πολιτικό σύστημα στέλνοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο τον Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή, αναδεικνύει κάθε νέα εμφάνιση και δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης έχει μετατρέψει την Βουλή σε καφενείο, εκπέμπει εικόνα παρακμής κάθε φορά που προσπαθεί να καμωθεί τον… Νέστορα και τον «σοφό άνδρα» της πολιτικής ζωής, ενώ ταυτόχρονα με την απλοϊκότητα που διακρίνουν τα λόγια του, υποβαθμίζει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής ζωής, βάζοντας άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της μετατροπής της Ελλάδας σε Μπανανία του Τρίτου Κόσμου.
Στην αρχή, πολλοί έσπαγαν πλάκα. Άκουγαν τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να μιλάει στην Βουλή σαν να… βρίσκεται σε τηλεοπτικό κανάλι, από αυτά τα «τριτοτέταρτα» κανάλια στα οποία συνήθιζε να κάνει μεταμεσονύκτιες εκπομπές. Η μόνη διαφορά ήταν ότι δεν του έκαναν πλάκα οι υπόλοιποι βουλευτές, ούτε δεχόταν τηλεφωνικές γραμμές, ούτε υφίστατο τις γνωστές φάρσες με τηλεθεατές που τού έστελναν… φθηνές πίτσες για να σπάσουν πλάκα μαζί του. Οι ομιλίες του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, λοιπόν, δεν έχουν τηλεφωνικές γραμμές, ούτε πίτσες, αλλά κατά τα λοιπά είναι ίδιες και απαράλλακτες. Απλώς, το τηλεοπτικό καφενείο μέσω του οποίου έγινε γνωστός έχοντας θητεία 30 ετών στην trash tv έχει μετατραπεί σε… κοινοβουλευτικό καφενείο, αφού πλέον ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σηκώνεται στο βήμα της Βουλής και από αυτό το σημείο που έχουν μιλήσει πρωθυπουργοί, μεγάλες μορφές του κοινοβουλευτισμού και της ελληνικής Ιστορίας, εκείνος αρχίζει τις καφενειακές συζητήσεις, αποδεικνύοντας εν πολλοίς και τους λόγους για τους οποίους το «ατύχημα» της εισόδου της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Κοινοβουλευτικό καφενείο
Αυτό διότι, όσο κι αν έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια η Βουλή, το να είσαι πολιτικός αρχηγός και να απολαμβάνεις τα προνόμια μιας τέτοιας θέσης είναι πολύ σημαντικός ρόλος και ως εκ τούτου, πρέπει να ανατίθεται σε ανθρώπους που, ανεξαρτήτως της ιδεολογίας τους, έχουν σεβασμό και συναίσθηση για τον ρόλο αυτό. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε μόνο στα προνόμια που έχει ένας πολιτικός αρχηγός να ομιλεί στη Βουλή όποτε θέλει ή να εκφράζεται στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο αρχηγών (δηλαδή στις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες) αλλά και στα προνόμια που απολαμβάνει πίσω από κλειστές πόρτες. Ένας πολιτικός αρχηγός, για παράδειγμα, έχει επαφές με πρέσβεις, συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει πρόσβαση σε αρχεία του κράτους και σε ευαίσθητες πληροφορίες. Ωστόσο, ο Βασίλης Λεβέντης έχει αποδείξει ότι όλα μπαίνουν στον βωμό του τηλεοπτικού καφενείου: ακόμη και οι απόρρητες συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο εκ των πραγμάτων συγκαλείται για πολύ σοβαρά θέματα. Ενώ, λοιπόν, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να τα λένε οι αρχηγοί πίσω από κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, ο Βασίλης Λεβέντης σπεύδει μετά, με συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ, αλλά και με ομιλίες στη Βουλή, να… βγάζει στη φόρα όσα συζητούνται, παραβιάζοντας την αρχή της μυστικότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν δυσφορήσει με αυτή τη συμπεριφορά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, καθώς επί της ουσίας ο Βασίλης Λεβέντης καταργεί -χωρίς να το καταλαβαίνει, αφού τίποτα δεν γίνεται επί σκοπώ, αλλά λόγω… απλοϊκότητας και αφέλειας- την μυστικότητα και την «ρήτρα εμπιστευτικότητας» που ισχύει σε όλες τις συζητήσεις πολιτικών που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δείγματα παρακμής
Κι όμως, όσο κι αν τα παραπάνω φαίνονται υπερβολικές κρίσεις και επικρίσεις, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Η παραπάνω καταγραφή είναι απόλυτα πιστή ως προς την πραγματικότητα. Μερικά μόνο στιγμιότυπα από το κοινοβουλευτικό καφενείο, στο οποίο έχει μετατρέψει την ελληνική Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης, είναι αρκετά προκειμένου να κρίνει κανείς πόσο λάθος ήταν η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή. «Δεν κατάλαβα. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές ευθέως ή πλαγίως; Ή δεν ζήτησε; δεν έχω καταλάβει», διερωτήθηκε στην προχθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και μας ενημέρωσε ότι… «αν δεν κάνουμε οικουμενική κυβέρνηση, καλό είναι να κάνουμε εκλογές… Έτσι κάνουν οι άντρες οι σωστοί, όταν έχουν την πλειοψηφία». Είναι, λοιπόν, θέμα… “αντρισμού” οι εκλογές σε αυτή τη χώρα -το μάθαμε κι αυτό!
«Και τι είδους κυβέρνηση κάνατε; Ακροδεξιάς και Αριστεράς; Θα μου πείτε τι Αριστεράς;… του γλυκού νερού», συνέχισε τα ευφυολογήματα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος, στην ίδια ομιλία του, μας έδωσε να καταλάβουμε και πόσο… σεμνός και μετριοπαθής είναι: «Γιατί έγινα ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός; Ανακάλυψα το φάρμακο της φυματίωσης;», διερωτήθηκε γεμάτος αυταρέσκεια και… μετά έδωσε την απάντηση μόνος του: «Το πνεύμα ενότητας έκανε τον λαό να με θέλει».
Φυσικά, ο Βασίλης Λεβέντης, πέραν του «νοήματος» των όσων λέει, χρησιμοποιεί και καφενειακές εκφράσεις όταν μιλάει στη Βουλή: «Στη συναίνεση προσβλέπω αφενός να έρθουν επενδύσεις και να μαλακώσουν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα του προγράμματος που δεν βγαίνει», μας είπε, αν και γενικώς ζητάει από την κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Δηλαδή, ζητάει να τηρηθεί ένα πρόγραμμα που… κατά τον ίδιο δεν βγαίνει. «Πηγαίνετε στις περιφέρειές σας να δούμε ποιος θα φάει το ξύλο. Γιατί δεν πάτε να δείτε τη γλύκα;», λέει συχνά πυκνά απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές και αδυνατώντας, προφανώς, να καταλάβει ότι με τέτοιες φράσεις, ευνοεί αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Επίσης, όσες φορές μιλάει στη Βουλή, κάνει και επίδειξη… μαθηματικής σκέψης, όπως τότε που συνέδεσε την διευθέτηση του ελληνικού χρέους με το προσφυγικό: «Εγώ σας λέω αν μειωθεί μια δεκάρα να μου περάσετε χαλκά. Το μόνο που θα γίνει είναι επιμήκυνση», είπε και υπολόγισε -από… μόνος του, ότι αν μειώνεται το χρέος κατά 0,5 δισ. Για κάθε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, τότε «πρέπει να γεμίσει η Ελλάδα με 600 εκατ. πρόσφυγες για να γλιτώσετε από το χρέος»!
Φυσικά, από βήματος Βουλής, λέει και… ιστορίες: «Είχα πάει σε δύο μουσεία και είδα στα καφενεία πολλούς να κάθονται. Νόμισα ότι είναι επισκέπτες και τους ρωτάω “ήρθατε να δείτε τα εκθέματα;”. “Όχι, είμαστε του ΟΣΕ. Μας μετέθεσε εδώ ο κ. Μητσοτάκης” μου απάντησαν! Αυτόν βγάλατε αρχηγό, που μετέθεσε κάποιες χιλιάδες άτομα και νόμισε ότι έκανε μεταρρύθμιση», είπε πριν δύο μήνες, ενώ τις προάλλες μας ενημέρωσε για το τί του είπε ένας δικαστικός που… τον συνάντησε στον δρόμο στη Θεσσαλονίκη!
Φυσικά, τέτοια περιστατικά είναι πάρα πολλά και θα μπορούσαν να γεμίσουν εφημερίδα ολόκληρη. Το θέμα, όμως, είναι μετά τις επόμενες εκλογές να μην χρειάζεται να γράφεται στις εφημερίδες το όνομα του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top