ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÊÁÉ ØÇÖÏÖÏÑÉÁ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÃÉÁ ÔÏ 3ï ÌÍÇÌÏÍÉÏ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Βούτσης: «Παρεξήγηση που έχει λυθεί» το θέμα με το δημοψήφισμα

σε Ελλάδα/Πολιτική/Πρώτη φορά αριστερά

Τον προγραμματισμό των θεσμικών αλλαγών σε εκλογικό νόμο και Σύνταγμα που φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση ανέλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί τον προσεχή μήνα. Επισήμανε δε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί με τουλάχιστον 200 ψήφους ώστε να ισχύει από τις ερχόμενες εκλογές. Αναφορικά δε με την Συνταγματική Αναθεώρηση σημείωσε ότι οι άτυπες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα ξεκινήσουν άμεσα ώστε οι επίσημες διεργασίες στην Βουλή να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Χαρακτήρισε «παρεξήγηση που έχει λυθεί» το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί, είπε όμως ότι για επιμέρους ζητήματα που θα απασχολήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας θα μπορούσε να ζητηθεί η γνώμη του λαού.
Παράλληλα, κράτησε διακριτικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που επιτέθηκε στους διοργανωτές της αντικυβερνητικής διαδήλωσης με σύνθημα «παραιτηθείτε» λέγοντας ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει.
Ειδικότερα, για τον εκλογικό νόμο είπε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί «τώρα» εξηγώντας ότι «Το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα και στη Βουλή θα γίνει προσπάθεια ευρύτατης συναίνεσης ώστε ο εκλογικός νόμος να έχει την Συνταγματική βάση ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές μετά δηλαδή από 3 χρόνια και 3 μήνες». Για την απλή και αναλογική παρέπεμψε στις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στάθηκε με προβληματισμό στο ενδεχόμενο μείωσης του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή. «Ως προς το όριο εισόδου στην Βουλή πρέπει να το αποφορτίσουμε από το ιστορικό φορτίο. Δεν είμαστε στην φάση την μεταπολιτευτική όπου για δεκαετίες υπήρχαν 3-4 κόμματα. Μέσα στην κρίση βρεθήκαμε σε 8κομματική Βουλή και επιπλέον 2 κόμματα που ήταν στο κατώφλι να μπουν. Όπως έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι στο ζήτημα των συνεργασιών έτσι και αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και στην βάση μιας πραγματικότητας» είπε για να προσθέσει «Μπορεί να αποκατασταθεί περαιτέρω ο πολιτικός πλουραλισμός. Το στοιχείο της άδολης αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωποπαγή κόμματα. Σε κάθε περίπτωση αυτά θα λυθούν τον προσεχή μήνα. Η κυβέρνηση εργάζεται για να τελείωσει το θέμα του εκλογικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top