ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Karamanlis

Γιατί ο Καραμανλής σαμποτάρει τη ΝΔ

σε Ελλάδα/Πολιτική

Παλιά μου… τέχνη κόσκινο για τον Κώστα Καραμανλή: ο πρώην πρωθυπουργός δεν έβαλε μυαλό από την βαριά ήττα που υπέστη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού και συνεχίζει την ίδια τακτική που είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Σαμαρά: να κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, να καλλιεργεί «υπόγειες» σχέσεις με το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα και, δι’ αυτού του τρόπου, να αποσταθεροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να υπονομεύει την προοπτική ανάκαμψης και εξουσίας του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του.

«Ποιος λέει για ήττα Καραμανλή; Κατέβηκε κάποιος Καραμανλής στις εσωκομματικές εκλογές και δεν το πήρα χαμπάρι;», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του, όταν του επισημαίνουν ότι ο «εκλεκτός» του για την ηγεσία της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τραγική ειρωνεία
Βεβαίως, το παραπάνω επιχείρημα, υπό μορφήν ρητορικής ερώτησης, αποσκοπεί στο να κρύψει το μεγάλο σοκ που υπέστη το «καραμανλικό» στρατόπεδο εξαιτίας της ήττας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο, η τραγική ειρωνεία είναι πως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος ακριβώς εξαιτίας του «φλερτ» του Κώστα Καραμανλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χρεώθηκε, στη συνείδηση των νεοδημοκρατών, την στάση «εύκολης συνεργασίας» που είχε υιοθετήσει όταν η πρώτη κυβέρνηση του  Αλέξη Τσίπρα έπεφτε, αλλά και τις εκκλήσεις για συνεργασία που του απηύθυνε κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου.

Καταδικασμένη τακτική
Ενώ, λοιπόν, η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχασε διότι οι νεοδημοκράτες θέλησαν να αποδοκιμάσουν την αποτυχημένη τακτική του Κώστα Καραμανλή να φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει την ίδια τακτική. Μια τακτική καταδικασμένη στην συνείδηση των ανθρώπων που ακόμη πιστεύουν και εμπιστεύονται το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του. Άνθρωποι οι οποίοι αποφάσισαν ότι αρκετά με τον «καραμανλισμό» στη ΝΔ και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να γυρίσει σελίδα. Όπως και έγινε με την θριαμβευτική εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Παρά, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, ο Κώστας Καραμανλής προχθές απέδειξε ότι θα συνεχίσει στην ίδια λογική: δηλαδή, δε θα είναι απλώς ένας πρώην αρχηγός που θα υπονομεύει τον νυν (αυτό το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν και, μάλιστα, σε όλα τα κόμματα…) αλλά θα είναι ένας «πρώην» που θα προσπαθεί να υπονομεύσει τον νυν αρχηγό με τον πιο ύπουλο τρόπο: ασκούμενος στο πολιτικό φλερτ με τον… βασικό πολιτικό του αντίπαλο. Μ’ άλλα λόγια, ο Κώστας Καραμανλής δεν υπονομεύει απλώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά την ίδια τη ΝΔ και την προοπτική επανόδου της στην εξουσία.

Καραμανλής ο… βορειοκορεάτης!
Έτσι, την περασμένη Πέμπτη, όταν η Βουλή χωρίστηκε στα δύο εξαιτίας της διάταξης του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει ουσιαστικά όσα κανάλια δεν της είναι αρεστά, ο Κώστας Καραμανλής διάλεξε στρατόπεδο. Σε μία συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν ζηλέψει την δόξα του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και θέλουν να «τελειώσουν» με όλες τις φωνές που ασκούν κριτική στο Μαξίμου, ο πρώην πρωθυπουργός αντί να συνταχθεί με το κόμμα που τον ανέδειξε και να ενώσει τη φωνή του στις κραυγές αγωνίας για την ελευθερία του Τύπου και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, επέλεξε να συνταχθεί, δια της απουσίας του, με την ευρωπαϊκή Μπανανία που επιχειρεί να φτιάξει η κυβέρνηση.

Έτσι, την περασμένη Πέμπτη, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή και στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την θυελλώδη διαδικασία και συζήτηση, αποφάσισε να αποχωρήσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν είχε έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. Έτσι, απέφυγε να καταψηφίσει την διάταξη του Νίκου Παππά, όπως έκαναν οι βουλευτές της ΝΔ.

Με «προίκα» τον βασικό μέτοχο
Κι αυτή η στάση του Κώστα Καραμανλή επιχειρήθηκε να «καλυφθεί» από τους δικούς του με ένα αστείο επιχείρημα: ενώ, δηλαδή, είναι φανερό ότι ο πρώην πρωθυπουργός φλερτάρει πολιτικά με την κυβέρνηση –και, μάλιστα, με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο- οι συνομιλητές και οι συνεργάτες του ισχυρίζονταν πως ο Κώστας Καραμανλής απουσίασε επειδή έχει… παράδοση στη μάχη με την διαπλοκή. Οι εν λόγω πηγές αναφέρονταν στην περίφημη διάταξη περί «βασικού μετόχου» που είχε φτιάξει ο τότε υπουργός και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και κατέπεσε στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια, αφού ήταν καταφανώς αντισυνταγματική. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους «καραμανλικούς», επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ με την διάταξη Παππά επιχειρεί να ολοκληρώσει το… έργο που άφησε ο Καραμανλής στη μέση, ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορούσε να ακυρώσει τον εαυτό του.

Αλλά ακόμη κι έτσι να ήταν, ο Κώστας Καραμανλής έδειξε την διαφοροποίησή του με τον ίδιο δειλό τρόπο που κυβέρνησε: δια της απουσίας του. Δεν είχε καν το σθένος και το θάρρος –τα «κότσια», που λέει ο λαός- να βγει ανοιχτά και να πει «εγώ υπερψηφίζω για τον τάδε και τον δείνα λόγο». Αντιθέτως, περιορίστηκε να πάει… νωρίς σπίτι του για ύπνο και να βάλει τους δικούς του ανθρώπους να αφήσουν να «διαρρεύσει» ότι η απουσία του είχε «νόημα».

Κάπως έτσι, δια της απουσίας πρωθυπουργού, η χώρα επί ημερών του εκτροχιάστηκε, τα ελλείμματα έφτασαν σε δυσθεώρητο επίπεδο, το χρέος έγινε βόμβα έτοιμη να εκραγεί και η χώρα μεταβλήθηκε σε μία ευάλωτη οικονομία, που θα χρειαζόταν σύντομα τις «πατερίτσες» του ΔΝΤ και ενός προγράμματος ευρωπαϊκού δανεισμού. Επειδή απείχε. Όπως έκανε και τώρα. Μόνο που η μοναδική αποχή που θα έπρεπε να κάνει είναι η αποχή από την εσωκομματική δραστηριότητα, καθώς οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι έβαλαν και τον ίδιο και τον «εκλεκτό» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη «στο αρχείο».

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top