ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Citigroup Job Cuts

Επιμένει να «βλέπει» Grexit η Citi

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εν όψει δεύτερης αξιολόγησης «βλέπει» η Citi, ενώ επιμένει να δίνει αυξημένη πιθανότητα στο Grexit. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας είναι δυσοίωνες και όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, φθάνοντας να προβλέπει -σε περίπτωση Grexit- για το 2018 ύφεση 7,2% και άνοδο του πληθωρισμού στο 46,2%.
Η Citi στη μηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και οι επαφές για την ελάφρυνση του χρέους θα αναζωπυρώσουν την πολιτική αβεβαιότητα.
Η λύση για το χρέος παραμένει αμφίβολη και ενισχύεται σε αυτό το πλαίσιο ο κίνδυνος του Grexit για τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι το ΑΕΠ του β’ τριμήνου μπορεί να ήταν κάπως ισχυρότερο από ό,τι περίμενε, αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται στο αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών. Αυτό οδηγεί τη Citi στην προς τα πάνω αναθεώρηση του συνολικού ΑΕΠ του 2016 και έτσι εκτιμά πλέον ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 0,3%, στo ίδιo μήκος κύματος με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπου η εκτίμησή της ήταν για ύφεση στο 1,2%.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα μέχρι τώρα και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, διατηρώντας έτσι την ύφεση. Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με τις νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό σύμφωνα με τη Citi θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι, μία εκτίμηση που η αμερικανική τράπεζα διατηρεί.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top