ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4_1_

Ζημιά για την κοινωνία η έξοδος στις αγορές

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Σε ακραία επίδειξη πολιτικού κυνισμού είναι έτοιμη να προχωρήσει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, καθώς προκρίνοντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις της, βρίσκεται ένα βήμα πριν να ανακοινώσει την έξοδο της χώρας στις αγορές με πανάκριβο επιτόκιο που θα πληρωθεί με βαρύ κόστος από όλους εμάς τους φορολογούμενους. Κι όλα αυτά, ενόσω το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε, αντί για να προβεί σε μία «επίδειξη κανονικότητας» με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις, να ελαφρύνει σημαντικά μεγάλες κατηγορίες πολιτών και επιχειρηματιών, που στενάζουν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.
Η κυβέρνηση αναπαράγει διαρκώς σε εσωτερικό παρασκηνιακό επίπεδο εδώ και καιρό μία παραλλαγή του περίφημου σεξπιρικού διλήμματος του Άμλετ «να ζει κανείς ή να μην ζει». Αυτό που διερωτώνται στον άξονα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών ήταν το… «να βγει κανείς ή να μην βγει», με αιχμή φυσικά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για επίδειξη ισχύος και επιστροφής στην κανονικότητα με μία πολυτραγουδισμένη έξοδο στις αγορές. Οι διεργασίες κράτησαν αρκετές εβδομάδες, καθώς οι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΑΡΘΡΟ», με το που έκλεισε η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, άρχισαν κατευθείαν να σκέφτονται πώς και πότε θα πρέπει να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις
Βεβαίως, αν δει κανείς τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά και την κατάσταση των κρατικών ταμείων, καταλαβαίνει ξεκάθαρα ότι η έξοδος στις αγορές όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση, αλλά επιπροσθέτως είναι απολύτως περιττή. Θα φορτώσει με νέο δημόσιο χρέος την Ελλάδα -άρα, όλους εμάς, για να μην ξεχνιόμαστε- και, πέραν αυτού, το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η χώρα μας θα είναι εξαπλάσιο περίπου του επιτοκίου με το οποίο απολαμβάνει την δανειακή και πιστωτική τροφοδοσία από τον ESM, δηλαδή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, απ’ όπου και αντλούνται τα λεγόμενα “μνημονιακά” δάνεια.
Τα ταμεία είναι σχετικώς γεμάτα, αναμένονται το επόμενο διάστημα αυξημένα έσοδα από τις πρώτες δόσεις των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του ΕΝΦΙΑ και το Δημόσιο δεν έχει καμία ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης που να καθιστά αναγκαία ή έστω υπολογίσιμη την έξοδο στις αγορές. Συν τοις άλλοις, ακόμη και το περίφημο «ομόλογο Σαμαρά» -που λήγει τις επόμενες ημέρες, καθώς ήταν τριετούς διάρκειας και είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2014- έχει υπολογιστεί για αναχρηματοδότηση από την «μνημονιακή» δόση που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Άρα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει για να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και να μην πληρώσει «χρυσάφι» την έξοδό της στις αγορές. Αυτή η έξοδος, όμως, είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ανάγκης που έχει το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίσει την πολιτική φθορά από τα βαριά μέτρα που ψηφίστηκαν πριν 1,5 μήνα, αλλά και την ολοένα και γρηγορότερη καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Με τη διαφορά ότι ενώ αυτά είναι προβλήματα… του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, το κόστος των αποφάσεών της θα κληθούμε να το πληρώσουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι. Κι αυτό μόνο και μόνο για να μπορέσει η κυβέρνηση να τοποθετήσει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της προπαγάνδας που θέλει την Ελλάδα να «ανακάμπτει» και να έχει ανοίξει «καθαρό διάδρομο εξόδου από τα Μνημόνια».

ΓΙΑ AΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ OΦΕΛΟΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΜΕ ΕΞΑΠΛΑΣΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥ ESM, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΆΝΩ ΤΩΝ 400 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Βαρύτατος λογαριασμός
Τα νούμερα, εξάλλου, μιλούν από μόνα τους: η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε αύριο Δευτέρα είτε μεθαύριο, Τρίτη, θα ανακοινώσει ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για ένα -μάλλον- πενταετές ομόλογο της τάξης των 2 ή 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προσδοκώμενο επιτόκιο περί το 4,8%. Αυτό την ώρα που τα επιτόκια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 0,75%! Δηλαδή, θα πληρώσουμε για την έξοδο στις αγορές 4% παραπάνω τον χρόνο! Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι αν μιλάμε για ένα 5ετές ομόλογο, όπως είναι και το επικρατέστερο σενάριο, η επιβάρυνση είναι για κάθε δισεκατομμύριο του ομολόγου 40 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή 200 εκατομμύρια στην 5ετία! Άρα, αν το ομόλογο αυτό είναι ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε θα κληθούμε να πληρώσουμε 400 εκατομμύρια σε μία 5ετία για να κάνει «το κομμάτι της» η κυβέρνηση! Αν το ομόλογο φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια, τότε η επιβάρυνση για την 5ετία θα είναι… 600 εκατομμύρια ευρώ!
Βεβαίως, μέσα στον ορυμαγδό των αριθμών, ένας πολίτης προφανώς και δεν μπορεί να καταλάβει τί σημαίνει αυτή η επιβάρυνση. Όμως, αρκεί να σκεφτεί αυτός ο πολίτης ότι 600 εκατομμύρια ευρώ σημαίνει… 30% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ΟΛΩΝ των ακινήτων σε όλη τη χώρα! Ή, αντιστοίχως, αν αυτά τα 600 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονταν στον ΕΦΚΑ, τότε αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες που καλούνται να πληρώσουν το 70% του εισοδήματός τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα μπορούσαν να βιώσουν μία επιβάρυνση της τάξης του 50%, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους!
Τέλος, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού καταρρέουν εξαιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από πέρυσι τον Μάιο, τότε θα… κλάψει αν θυμηθεί πως ο φόρος στο κρασί έχει εισπρακτικό αποτέλεσμα 20 εκατομμύριων ευρώ! Θα μπορούσε, μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση, να περιμένει, να μην προβεί σε έξοδο τις αγορές πριν τις 26 του μηνός ή και αργότερα που θα έχουν «σκάσει» οι αναβαθμίσεις από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s αλλά και άλλους και να έχει είτε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, είτε καταργήσει συγκεκριμένους φόρους όπως τον ειδικό φόρο στο κρασί, είτε θα μπορούσε να είχε επαναφέρει τον ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση, όπως είχε καταφέρει η κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά είπαμε: το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το μικροκομματικό όφελός τους. Έστω κι αν αυτό θα πληρωθεί βαρύτατα από όλους εμάς…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top