ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

vangelis giannisis_

«Η Ελλάδα δεν είναι ιδανικό τοπίο για τον χώρο αστυνομικού μυθιστορήματος»

σε Ελλάδα/Πολιτισμός/Συνεντεύξεις

Ένας οπλισμένος άνδρας εισβάλλει σε πολυκατάστημα σκοτώνοντας όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του εκείνο το πρωινό και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Ο Έλληνας επιθερωρητής Άντερς καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο αν και η ζωή του έχει ήδη ανατραπεί προσωπικά και επαγγελματικά και η αιτία είναι ο θυμός του…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ
avgoustaki.stella@gmail.com

Η λύση της συγκριμένης υπόθεσης είναι η ευκαιρία που περίμενε καιρό προκειμένου να «αναστήσει» την καριέρα του αλλά και να σώσει την οικογένεια του από έναν αόρατο εχθρό.
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης στο αστυνομικό θρίλερ «Το Κάστρο» δημιούργησε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος περνά τον δικό του Γολγοθά μέχρι να φτάσει στην κάθαρση και στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
– Τι πραγματεύεται το Κάστρο; Το νέο σας βιβλίο
Ένας ένοπλος εισβάλλει σε ένα πολυκατάστημα και ανοίγει πυρ, σκοτώνοντας εφτά φαινομενικά τυχαία άτομα. Ο μόνος που δεν πιστεύει πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο, όταν ο δράστης ανακαλύπτεται νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο είχε διαφύγει, είναι ο Άντερς Οικονομίδης, η ζωή του οποίου έχει αλλάξει ριζικά, σε σχέση με το σημείο στο οποίο τον αφήσαμε στο Μίσος. Θα παρακολουθήσουμε την προσπάθειά του να λύσει την υπόθεση, ταυτόχρονα με τη σύγκρουσή του με τη διαφθορά μέσα στο Αστυνομικό Σώμα.
– Υπάρχει κάποια πραγματική ιστορία πάνω στην οποία βασίστηκε το βιβλίο;
Το 2012 είχα διαβάσει ένα άρθρο για ένα περιστατικό στην Οκλαχόμα, το οποίο μου έδωσε την έμπνευση για την ιστορία του Κάστρου: μία νεαρή γυναίκα πυροβόλησε και σκότωσε έναν ένοπλο, ο οποίο εισέβαλε στο σπίτι της. Σε εκείνο το άρθρο διάβασα για πρώτη φορά σχετικά με το Δόγμα του Κάστρου, το οποίο παίζει σημαίνοντα ρόλο στο βιβλίο.
– Πως εμπνεύστηκες τον χαρακτήρα του Anders Οικονομίδη;
Ο Άντερς είναι μετεξέλιξη ενός χαρακτήρα, τον οποίο είχα χρησιμοποιήσει σε μία αδημοσίευτη σύντομη ιστορία, κοντά στον ένα χρόνο πριν ξεκινήσω να γράφω το Μίσος. Ο πυρήνας του χαρακτήρα του, δηλαδή, υπήρχε και σιγά –σιγά, προστέθηκαν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, τα οποία του προσδίδουν τη δική του ταυτότητα: η Ελληνική κληρονομιά του, το γούστο του στη μουσική, οι ιδιοτροπίες του, οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, κ.α. Αυτή ήταν η αρχή. Πλέον, ο Άντερς εξελίσσεται μόνος του. Σελίδα με τη σελίδα αποκτά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν είχα στο μυαλό μου, όταν άρχισα να τον δημιουργώ το 2011. Και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να αλλάζει –όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς.
– Γιατί δημιούργησες έναν Έλληνα επιθεωρητή με βάση μια ξένη χώρα και όχι την Ελλάδα;
Ο ένας λόγος είναι πως ήθελα να έχω κάτι κοινό με τον ήρωά μου (βέβαια, ο Άντερς έχει γεννηθεί στη Σουηδία, αντίθετα με εμένα). Αισθανόμουν πιο άνετα, γράφοντας για έναν χαρακτήρα, με τον οποίο είχα κάποια κοινά. Ο δεύτερος λόγος είναι πιο πεζός. Η Ελλάδα δεν είναι ιδανικό τοπίο για να αποτελέσει τον χώρο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Η ιδέα πως ένας κατά συρροή δολοφόνος δρα στην Αθήνα, ή κάποια άλλη ελληνική πόλη, για παράδειγμα, μου ακούγεται κάπως ξένη. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ένα κομμένο κεφάλι να βρίσκεται στη μέση της πλατείας Συντάγματος –δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Σουηδία (ή άλλες χώρες με παράδοση στο αστυνομικό μυθιστόρημα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ).
– Περίγραψε με 5 λέξεις καθέναν από τους κύριους χαρακτήρες του βιβλίου
Άντερς Οικονομίδης: οξυδερκής, ρεαλιστής, προστατευτικός, πεισματάρης, ριψοκίνδυνος.
Μαρία Φρέντρικσεν: εργατική, προσγειωμένη, μοναχική, φιλόδοξη, επιμελής.
Νίκλας Μπόρι: φιλόδοξος, άπληστος, ευφυής, γοητευτικός, διπρόσωπος.
Γέσπερ Μάρκλουντ: ευφυής, μυστικοπαθής, ετοιμόλογος, ψυχρός, υπομονετικός.
– Οι ήρωες του βιβλίου χορεύουν πάνω στα σύνορα του καλού με το κακό. Σε ποια πλευρά θεωρείτε πως ανήκουν περισσότερο;
Δεν θα έλεγα πως έχουν ένα γενικό πρόσημο. Είναι ουδέτεροι, καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι δρουν ανάλογα με τις καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται. Άλλες φορές οι αποφάσεις τους έχουν αρνητικό πρόσημο, άλλες θετικό. Σίγουρα κάποιοι χαρακτήρες, όπως ο Νίκλας Μπόρι, η νέμεσις του Οικονομίδη από το πρώτο βιβλίο, ηθικά τοποθετούνται στην πλευρά του κακού, τους βλέπουμε ωστόσο στην καθημερινή τους ζωή να εργάζονται για την ‘καλή’ πλευρά και τα όρια σε κάποια σημεία θολώνουν.
– Τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία παρουσιάζει άνθηση. Βλέπεις τον εαυτό σου ως μέρος αυτού του κύματος;
Ναι. Η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως έχει σχέση τόσο με την εθνικότητα του συγγραφέα (θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να αποκαλέσουμε ‘σκανδιναβικό αστυνομικό’ ένα μυθιστόρημα, το οποίο αν και γραμμένο από Νορβηγό, διαδραματίζεται στην Ιταλία και έχει Ιταλούς πρωταγωνιστές;), όσο με τον τόπο στον οποίο διαδραματίζεται το βιβλίο και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία παρατηρούνται στα βιβλία του είδους.
Σας ευχαριστώ πολύ!

605031

Το Κάστρο
Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις Διόπτρα
Ένας οπλισμένος άντρας εισβάλλει ένα πρωινό στο πολυκατάστημα της περιοχής Μαριεμπέρι, σκοτώνοντας όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του, και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η Αστυνομία του Έρεμπρο εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και, πράγματι, ύστερα από μερικές ημέρες τον βρίσκει. Νεκρό. Η υπόθεση κλείνει και όλοι επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή – όλοι εκτός από έναν.
Η ζωή του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη έχει ανατραπεί. Έπειτα από μια έκρηξη θυμού, η καριέρα του παίρνει την κάτω βόλτα και η οικογένειά του διαλύεται. Οι εμμονές του τον στοιχειώνουν, αποτελούν ωστόσο τη μοναδική του ελπίδα για να λύσει την υπόθεση και ταυτόχρονα να σώσει την οικογένειά του από έναν αόρατο κίνδυνο. Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top