ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

shopping-supermarket-5

Η «επανάσταση» του καταναλωτή

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η οποία δεν έγινε αλλά πρέπει να γίνει. Τώρα!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΧΑΤΖΟΥΔΗ, ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

Οι καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν ότι το να παραμένουν αδρανείς, τόσο η εμπορική αλυσίδα (…., μαγαζιά, έμποροι, υπεραγορά) θα σφίγγει γύρω όλο και πιο σφιχτά. Ή για να ακριβολογήσουμε, θα ξεζουμίζει το πορτοφόλι του μέχρι τελευταίου ευρώ. Το «θα» ήταν σχήμα λόγου. Τον ξεζουμίζει εδώ και χρόνια. Αλλά το απαράδεκτο είναι ότι το κάνει και τώρα, στον καιρό της κρίσης. Και εξαγνίζεται τοποθετώντας άδεια μαγαζιά στα διάφορα σημεία των δραστηριοτήτων της αλυσίδας, για να τοποθετούν και πάλι οι καταναλωτές τρόφιμα για τους αναξιοπαθούντες. Από τα οποία βέβαια κερδίζουν και πάλι.
Στην αρχή του άρθρου, μετά την αλυσίδα, αφέθηκε ο πρώτος κρίκος της κενός. Αφορά τον παραγωγό. Και έγινε εσκεμμένα γιατί ο παραγωγός μπορεί και πρέπει να είναι σύμμαχος του καταναλωτή. Ένας άλλος σύμμαχος στη μάχη αυτή είναι δυνατόν να αναδειχθεί και ο συνεταιρισμός, όχι ο κρατικοκομματικός. Αυτός δοκιμάστηκε και απαξιώθηκε από τους παραγωγούς. Συνεταιρισμός ο οποίος δημιουργείται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Ήδη μερικοί μικροί λειτουργούν με επιτυχία. Στον τομέα αυτόν έχουν μεγάλη ευθύνη και πρέπει να βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Μεταξύ άλλων, έχουν και κοινωνική ευθύνη να το πράξουν. Από τους μεγαλύτερους πελάτες τους είναι καταναλωτές.
Η «επανάσταση» για μια τέτοια κίνηση δεν έχει επιτύχει, τουλάχιστον στη χώρα μας, με οργανώσεις καταναλωτών, διότι χρησιμοποιούν κομματικά χρώματα και υπηρετούν τους σκοπούς τους.
Μια απάντηση για το πώς επομένως μπορεί να «επαναστατήσει» ο καταναλωτής έρχεται από το παρελθόν. Στον καιρό της αγροτικής κρίσης, δημιουργήθηκε το Αγροτικό Κόμμα, την εποχή της εργατικής κρίσης το Εργατικό Κόμμα και είχαν τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση των χώρων αυτών, κατακτήσεις που σήμερα φαίνονται αυτονόητες αλλά είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίμονων αγώνων.
Ήρθε η σειρά, χωρίς ιδεολογικούς προσδιορισμούς, να δημιουργηθεί το κόμμα των καταναλωτών. Με μόνο ένα σύνθημα: Την προστασία του καταναλωτή. Και την δίκαιη για όλους διαδικασία ροής των αγαθών έως τον καταναλωτή με ανταμοιβή του καθενός στον βαθμό που του αξίζει. Ως προς το κόμμα, δεν θα αποσκοπεί στην κατάληψη της εξουσίας αλλά στην εμπέδωση υγιούς πολιτικής στην διακίνηση των αγαθών.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top