ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

EU-reform-1400x788

Η Ευρώπη παίζει το τελευταίο της χαρτί

σε Κόσμος

«Σήμερα η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το γόητρό της» τονίζει η εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της, σημειώνοντας ότι «η ήπειρος είναι διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε»…
Η εφημερίδα επικαλείται το βρετανικό Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, σύμφωνα με το οποίο το 34% των Γερμανών επιθυμούν την έξοδο από την Ε.Ε., ενώ ακόμα λιγότερο δημοφιλής, όπως επισημαίνεται, είναι η Ε.Ε. στη Γαλλία.
«Οι ΗΠΑ -και σε μεγάλο βαθμό η Κίνα- υπερέχουν οικονομικά των Ευρωπαίων, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο αυτές οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν σε άλλη κατηγορία. Αλλά αυτό το αντέχαμε. Διότι η γηραιά ήπειρος έχει κάτι το οποίο δεν έχει καμιά άλλη ήπειρος σε αυτόν τον βαθμό: γόητρο. Μπορεί τα λεγόμενα σημαντικά κριτήρια όπως είναι το ΑΕΠ να έχουν αποδυναμωθεί, αλλά η Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως για τα άλλα δυνατά σημεία της. Τα καλά εκπαιδευτικά συστήματα, τις ισχυρές δημοκρατικές δομές της. Αλλά και πολιτιστικά και κοινωνικά η Ευρώπη διαθέτει υψηλό γόητρο», αναφέρει η Welt και συνεχίζει:
«Και σήμερα; Σήμερα η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το γόητρό της. Στη Γαλλία οι οπαδοί των ομάδων δείχνουν το κακό τους πρόσωπο. Ο κόσμος βλέπει με φρίκη τα επεισόδια στη Λιλ και τη Μασσαλία. Η ήπειρος είναι διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε. Η προέλαση των λαϊκιστών μοιάζει αναπότρεπτη. Ιστορικοί όπως ο Τίμοθι Γκάρτον Ας επισημαίνουν τον κίνδυνο της επιστροφής σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας της γηραιάς ηπείρου. ‘Πρέπει να γίνει γρήγορα συνείδηση ότι η επιστροφή της Ευρώπης στη βαρβαρότητα είναι δυνατή’, είπε πρόσφατα στους Financial Times».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες εύκολα θα καθιστούσαν την Ευρώπη υπεύθυνη για όλα τα αρνητικά και θα θεωρούσαν ως αυτονόητες επιτυχίες της όπως η ελευθερία, η ειρήνη και η ανοικτή κοινωνία». Η Welt παραπέμπει συγκεκριμένα σε μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew Research Centers, σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των Γάλλων έχει αρνητική γνώμη για την Ευρώπη, ξεπερνώντας σε ευρωπεσιμισμό ακόμα και τους Βρετανούς, οι οποίοι ψηφίζουν την επόμενη βδομάδα για την παραμονή τους ή μη στην Ε.Ε.
«Στους καιρούς του Brexit και ενός εξαπλούμενου λαϊκισμού η γηραιά ήπειρος χάνει την λεγόμενη ήπια ισχύ (soft power), δηλαδή την θετική ακτινοβολία και τη γοητεία της. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η δεξαμενή σκέψης Portland, η οποία δημοσιεύει ετησίως τον δείκτη ‘soft-power’. Η Ευρώπη, αλλά και η Βρετανία έπεσαν σαφώς χαμηλότερα στην κατάταξη. Οι ΗΠΑ έχουν εκτοπίσει την Βρετανία από την κορυφή. Η Γερμανία από την δεύτερη έπεσε στην τρίτη θέση. Ο Καναδάς εκτόπισε τη Γαλλία, η οποία τώρα βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Ευρώπη μπορεί όμως να σώσει ακόμα το γόητρό της σύμφωνα με τους αναλυτές της Portland. (…) Οι Βρετανοί με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα της ερχόμενης εβδομάδας μπορούν να ανακτήσουν χαμένο έδαφος. Η δύναμη της επωνυμίας ‘Ευρώπη’ δεν έχει επομένως ακόμα σβήσει», καταλήγει η Welt.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top