ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2_

Η χώρα κατεβάζει ρολά

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΓΕΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΑ

Το αργόσυρτο βασανιστήριο της «συνεχούς πτώχευσης», που θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα τον «θάνατο» της χώρας, υπενθύμισε με σοκαριστικό τρόπο το ηχηρό «λουκέτο» της εταιρείας «Ηλεκτρονική Αθηνών», που άφησε μέσα σε μία ημέρα 450 άνεργους. Δυστυχώς, η «Ηλεκτρονική» αποτελεί μόνο μία από τις χιλιάδες επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά κάθε μέρα, ανώνυμα, αθόρυβα και εξίσου ξαφνικά. Απλώς, λόγω του μεγέθους, της παράδοσής της και του βάρους της, η «Ηλεκτρονική» έφερε ξανά στην επιφάνεια την μη αναστρέψιμη ζημιά που έχει ήδη συντελεστεί στην πραγματική οικονομία της χώρας και η οποία οδηγεί αναπόδραστα στο γενικό «λουκέτο» της Ελλάδας και στην δημιουργία πληγών που θα χρειαστούν πολλές δεκατίες για να επουλωθούν…

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το «ΑΡΘΡΟ» προειδοποιούσε ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση «σκοτώνει» την οικονομία. Ταυτόχρονα, με αθόρυβο τρόπο και χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας, η εταιρεία «Ηλεκτρονική», μία αμιγώς ελληνική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, που λειτουργούσε στην πρώτη γραμμή της αγοράς εδώ και 66 χρόνια, είχε ήδη καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο. Προχθές, λοιπόν, αυτή η αίτηση έγινε δεκτή, η Ηλεκτρονική κατέβασε ρολά και ο «νοικοκύρης» ιδιοκτήτης της φρόντισε, πριν κλείσει, να έχει πληρώσει στους εργαζόμενούς του το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, αλλά και το δώρο του Πάσχα.
Βεβαίως, το «ΑΡΘΡΟ» δεν διεκδικεί τον ρόλο του προφήτη. Δεν ήθελε και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα και η κατάσταση αβεβαιότητας που δημιουργεί η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση «σκοτώνουν» την οικονομία. Η κατανάλωση πέφτει, η ύφεση βαθαίνει, ενώ τα capital control δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο για τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτές, λοιπόν, οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοί τους μένουν άνεργοι στον δρόμο, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας να πολλαπλασιάζεται και να παίρνει η μπάλα της κρίσης και τις μεγάλες επιχειρήσεις: πριν την «Ηλεκτρονική» ήταν η «Σόφτεξ», τα ελληνικά εργοστάσια της «Κόκα Κόλα», η ΦΑΓΕ που ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την αγορά γιαουρτιού, αλλά και η ΔΕΛΤΑ που επίσης σκέφτεται το ίδιο πράγμα. Με άλλα λόγια, τα «λουκέτα» σκάνε εδώ και καιρό, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει και επικαλείται ανύπαρκτα και πλασματικά νούμερα, που δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται ακόμη με… πρωτογενές πλεόνασμα!

Αρνητικό ρεκόρ
Κι όμως, πρόκειται από αυτές τις φορές που τα νούμερα δεν λένε την αλήθεια. Ή, ακριβέστερα, την αλήθεια δεν τα λένε οι αριθμοί που δείχνουν το ύψος του… πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό (αφού το κράτος χρωστάει στους πάντες και έχει κηρύξει στάση πληρωμών για να κρατήσει αυτό το πλεόνασμα…) ούτε τα νούμερα που δείχνουν τον μικρό περιορισμό της ανεργίας –αφού η κυβέρνηση εντάσσει, κατά χιλιάδες, τους ανέργους σε προγράμματα επιμόρφωσης και σε voucher, «αφαίρώντας» ουσιαστικά πολλούς ανέργους από τις επίσημες λίστες και στατιστικές της ανεργίας.
Αντιθέτως, άλλα είναι τα νούμερα που δείχνουν την αλήθεια: ο λόγος, φυσικά, για τα νούμερα της πραγματικής οικονομίας, γι’ αυτά που δείχνουν ότι η καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί: Ο λόγος, φυσικά, για τους αριθμούς που κατεγράφησαν το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) που δείχνουν… «έκρηξη» κατά 78,08% των λουκέτων στην αγορά από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο! Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε το ακατόρθωτο: ενώ η κρίση είχε αρχίσει να ξεπερνιέται, για πρώτη φορά το ΓΕΜΗ κατέγραψε ένα αρνητικό ρεκόρ: δηλαδή, καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός των διαγραφών επιχειρήσεων (δηλαδή των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο) από εκείνες που ανοίγουν! Συγκεκριμένα, τα «λουκέτα» ήταν κατά 4.000 (!) περισσότερα από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου ως την 22α Μαρτίου διεγράφησαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το ίδιο διάστημα δεν ξεπέρασαν τις 5.500, κάτι που σημαίνει ότι η ιδιωτική οικονομία «βούλιαξε». Την ώρα που οι κυβερνώντες πανηγύριζαν για τα πλεονάσματα και την μείωση της ανεργίας…

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ» ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016

Ιδιωτική οικονομία, ο πυλώνας της χώρας
Όλα τα παραπάνω, διαψεύδουν για μία ακόμη φορά και τον κλασικό αριστερό «μύθο», που επικρατεί ως ιδεοληψία και στην πολιτική της παρούσης κυβέρνησης: ότι, δηλαδή, η ανάκαμψη έρχεται μέσω του… κράτους, του δημοσίου, των δημοσίων επενδύσεων και του κρατισμού. Αντιθέτως, ό,τι και να κάνει το κράτος, αν η ιδιωτική οικονομία φυτοζωεί ή βρίσκεται σε κώμα, τότε ελπίδες σωτηρίας δεν υπάρχουν. Το «ναυάγιο» της Ηλεκτρονικής αποτελεί μία μόνο σταγόνα –μεγάλη, αλλά σταγόνα- στον ωκεανό των λουκέτων, της δυσπραγίας, της ύφεσης, της αναδουλειάς. Τα λουκέτα και οι πτωχεύσεις είναι πολλές, καθημερινές και «βαριές». Και συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης σήψης της οικονομίας, σε μία χώρα που σιγά σιγά κατεβάζει ρολά. Και, όσο η ζημιά μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος υπέρβασης της κρίσης, αφού ήδη έχει συντελεστεί «ανήκεστος» βλάβη και θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 γενιές –δηλαδή 25 με 30 χρόνια- προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά, να επουλωθούν οι βαθιές πληγές στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουν τα παιδιά ή τα… εγγόνια μας να απολαύσουν το ίδιο επίπεδο ζωής που είχαμε εμείς ως το 2008. Αρκεί να μην το κάνουν με δανεικά, γιατί τότε… θα περάσουν τα ίδια που περνάμε σήμερα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top