ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ELENI PHOTO 16.12.14

«Θέλει μεγάλο διάστημα γνωριμίας και τριβής του ζευγαριού πριν γίνουν γονείς»

σε Ελλάδα/Πολιτισμός/Συνεντεύξεις

Η Ελένη Βαηνά μίλησε στο «Άρθρο» και μας αποκάλυψε ότι η ιστορία του εξαιρετικού βιβλίου της «Ολέθρια σχέση», είναι αληθινή ενώ δίνει και την δική της εκδοχή για το αν μπορεί μια ζωή να ξαναφτιάξει μετά από ένα διαζύγιο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ

Τι πήγε λάθος σε αυτόν το γάμο; Γιατί κατέληξαν εχθροί;
Καταρχήν παντρεύτηκαν χωρίς να γνωρίζονται, η έλξη και η ερωτική συνεύρεση όσο παθιασμένη και αν είναι δεν φτάνει για έναν πετυχημένο γάμο, θέλει κοινά όνειρα, κοινές επιθυμίες και κοινές συνήθειες. Η εγκυμοσύνη που προέκυψε πριν καλά-καλά γνωριστούν και αγαπηθούν τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας χωρίς στην ουσία να έχουν τίποτα κοινό. Θέλει μεγάλο διάστημα γνωριμίας και τριβής του ζευγαριού πριν γίνουν γονείς. Αλλά και στη συνέχεια δεν κατάφεραν στην ουσία ποτέ να επικοινωνήσουν έστω και καθυστερημένα, να μονιάσουν, να λειτουργήσουν σαν ζευγάρι. Απαιτήσεις η γυναίκα από τη μια μεριά, άμυνα ο άνδρας από την άλλη. Ανακατεύτηκαν και οι πεθερές, το τέλος ήταν βέβαιο και ήρθε κακήν κακώς.
Είναι αληθινή ιστορία;
Ναι , ελάχιστες λεπτομέρειες αλλάζουν έτσι ώστε να μην περιέλθουν σε αμηχανία οι ήρωες δημοσιοποιώντας τόσο προσωπικές στιγμές αλλά και για να μην καταλάβει ποτέ το παιδί ακόμη και αν τυχαία διαβάσει το βιβλίο ότι πρόκειται για τη δική του ζωή.
Πόσο καταστροφική είναι για τα παιδιά αυτού του είδους η διαμάχη μεταξύ των γονιών τους;
Ότι είμαστε οφείλεται καταρχήν στα γονίδια και κατά δεύτερον στα παιδικά μας χρόνια. Όταν γίνονται θεατές τέτοιων περιστατικών, όταν σύρονται ανάμεσα σε δυο γονείς εχθρούς, όταν ο ένας απαξιώνει τον άλλο με κάθε τρόπο, όχι απαραίτητα με φράσεις αλλά ακόμη και με τη στάση του, όταν στερούνται τον ένα ή τον άλλο γονιό από τη ζωή τους, ναι γίνεται τεράστια ζημιά κάποιες φορές ανεπανόρθωτη.
Ποια ήταν τα λάθη του Στέφανου; Εντέλει τα πλήρωσε;
Τα πλήρωσε και μάλιστα ακριβά. Μα όλα προέρχονταν από τη δική του ανωριμότητα, θύμα ο ίδιος μιας χειριστικής μητέρας που επηρέαζε τη κρίση του . Η επίτευξη της ευτυχίας περνάει από το μονοπάτι της αυτογνωσίας και της ωριμότητας, του έλειπαν και τα δυο. Το μεγαλύτερο του λάθος ήταν ότι φοβόταν τη δέσμευση, φοβόταν την αγάπη και έτσι φοβισμένος έκανε τεράστια λάθη.
Ο Στέφανος έχοντας απέναντι του μια εχθρική πρώην σύζυγο τι έπρεπε να κάνει για να μην χάσει την επαφή με το παιδί του;
Με υπομονή , επιμονή και ψυχραιμία στάθηκε δίπλα στη κόρη του και περνώντας ακόμη και κάτω από τα συρματοπλέγματα που του έβαζε η πρώην σύζυγος τα κατάφερε. Άλλωστε τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και έχουν αντίληψη, την νιώθουν την αγάπη και τη προσπάθεια. Και κάτι πολύ σημαντικό, στο παιδί δεν είπε ούτε μια κακή κουβέντα για τη μητέρα του.
Μετά το διαζύγιο όταν είμαστε γονείς ξαναφτιάχνουμε τη ζωή μας;
Αυτό επιβάλλεται, κανένα παιδί δεν θέλει να βλέπει το γονιό του μοναχό. Η εικόνα του ως καλοσυντροφευμένου γεμίζει και τη δική του καρδιά με χαρά. Επίσης δεν υπάρχει μεγαλύτερο παραμύθι από την υποτιθέμενη θυσία που κάνουν κάποιοι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και μην έχοντας τίποτα άλλο καταντούν νευρωτικοί και αγκιστρωμένοι πάνω στα αθώα πλάσματα εμποδίζοντας τη δική του ωρίμανση και ανεξαρτητοποίηση. Άλλωστε η μοναξιά του χωρισμένου γονιού δεν είναι υγιής κατάσταση και η έλλειψη της δικής του ισορροπίας κάνει κακό στη καθημερινότητα του παιδιού του.

997

Ολέθρια σχέση
Συγγραφέας: Ελένη Βαηνά
Επιμελητής: Ευανθία Ροδοπούλου
Εκδόσεις Διόπτρα
Ο Στέφανος Κιοσέογλου ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της Αθήνας. Αυτοδημιούργητος, πρώτης γενιάς πλοιοκτήτης, κατακτητής κι εραστής του ωραίου φύλου, είχε ζήσει μια ζωή υπέροχη, κατά πως την ήθελε, κι είχε αποκτήσει όσα είχε ονειρευτεί, και ακόμη περισσότερα. Πενηντάρης πια, κουρασμένος από το σύρε κι έλα με γυναίκες όλων των κατηγοριών και κυβικών, ένιωσε μέσα του την επιθυμία να φτιάξει οικογένεια και να γίνει πατέρας. Και τότε έπεσε πάνω στην Όλγα. Το πάθος του για εκείνη και η απρόσμενη εγκυμοσύνη της τους οδήγησαν στα σκαλιά της εκκλησίας. Πολύ γρήγορα, όμως, η συντροφική σχέση μεταλλάχθηκε σε ψυχολογικό θρίλερ και η οικογενειακή εστία σε πεδίο μάχης. Το διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο και όλα θα τελείωναν απλά, αν δεν είχαν αποκτήσει στο μεταξύ μια κόρη που διεκδικούσαν και οι δύο. Πού θα τους οδηγούσε αυτή η λυσσαλέα διαμάχη; Και το κυριότερο, τι θα γινόταν με αυτό το παιδί που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ανίερης αναμέτρησης; Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να χωρίσουν, παραμένοντας όμως γονείς; Θα πρυτάνευε η λογική, που θα έβαζε πάνω απ’ όλα το καλό του παιδιού;
Πλήθος ερωτημάτων εν μέσω αντεγκλήσεων, φιλονικιών, δικαστικών αγώνων, χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη, μηχανορραφιών και όλων όσων αποτελούν το σκηνικό μιας πραγματικής ιστορίας, τόσο πραγματικής όσο η ίδια η ζωή. Αλλά η ζωή δίνει πάντα τη λύση, συχνά με δραματικό τρόπο και ανατροπές, κι έτσι ο Στέφανος Κιοσέογλου βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιλογές του και τους ανοιχτούς λογαριασμούς του από το παρελθόν.
Η Ελένη Βαηνά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι ιδιοκτήτρια του γραφείου συμβούλων εργασίας Plus+ που ειδικεύεται στην εύρεση οικιακού προσωπικού, επάγγελμα ιδιαίτερα απαιτητικό, που ωστόσο αγαπάει πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top