ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΘΗΝΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Θα τελειώσει το ΠΑΣΟΚ ή η Φώφη;

σε Ελλάδα/Πολιτική

Στα όριά της έφτασε η στρατηγική των ίσων αποστάσεων που τηρεί εδώ και πολλούς μήνες η Φώφη Γεννηματά, ενισχύοντας στην ουσία την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει ανοιχτή εσωκομματική κρίση, οι επιλογές της ηγεσίας του κόμματος αμφισβητούνται από κορυφαία στελέχη και όλα δείχνουν ότι το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν θα αργήσει να γίνει. Ούτως ή άλλως, αν κρίνεται κάτι το επόμενο διάστημα για το άλλοτε μεγάλο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι το κατά πόσον αυτό το κόμμα θα αλλάξει αρχηγό, «τελειώνοντας» τη Φώφη Γεννηματά ή αν θα τελειώσει το ίδιο, μετατρεπόμενο, αργά αλλά σταθερά, σε… κεντροαριστερό δεκανίκι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σχετική μάχη έχει ξεκινήσει στο εσωκομματικό πεδίο της Χαριλάου Τρικούπη εδώ και πολύ καιρό, καθώς η Φώφη Γεννηματά έδειξε την πρόθεσή της να… αλλάξει την στρατηγική του Κινήματος αμέσως μόλις διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ.

Φλερτ διαρκείας
Βεβαίως, αν δει κανείς τις δηλώσεις και τις επισημάνσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα διαπιστώσει ότι ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και πολλές φορές υιοθετεί σκληρές εκφράσεις. Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά τηρεί ίσες αποστάσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι… η ΝΔ δεν κυβερνά! Η Φώφη Γεννηματά ακόμη διστάζει να ζητήσει εκλογές, ενώ σε κάθε αρνητική φράση της για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, φροντίζει να… «κολλάει» άλλη μία αρνητική φράση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την μία διαπιστώνει ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» και από την άλλη προσθέτει με νόημα ότι «λύση δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς». Παράλληλα, παρά τις πιέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου να ζητήσει εκλογές –κάτι που ο ίδιος έχει κάνει εδώ και πολλούς μήνες, διαπιστώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί»- η ίδια η Φώφη Γεννηματά ζητεί «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» και προαναγγέλλει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετείχε σε μία τέτοια κυβέρνηση μόνο υπό την προϋπόθεση να μετάσχει και η ΝΔ! Σε απλά ελληνικά, το ΠΑΣΟΚ απλώς δεν θέλει να υποστεί μόνο το πολιτικό κόστος της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετατρέψει την ΝΔ σε… κεντροδεξιό δεκανίκι του κυβερνώντος κόμματος! Κι όλα αυτά φυσικά συνιστούν παροιμιώδεις αντιφάσεις για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναρωτιέται κανείς πώς ένα κόμμα και μία πολιτική αρχηγός μπορεί να ζητεί… εθνική συνεννόηση με ένα κόμμα και μία κυβέρνηση την οποία καταγγέλλει ότι… «ούτε θέλει, ούτε μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση»!

Με το βλέμμα στραμμένο στην απλή αναλογική
Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά είχε δείξει, όπως προαναφέρθηκε, από πολύ νωρίς τις προθέσεις της να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή όλοι νόμισαν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να αποκαταστήσει το προοδευτικό και κοινωνικό προφίλ του κόμματός της για να μπορέσει να επαναπροσελκύσει τους ψηφοφόρους που έφυγαν από την μεγάλη κοίτη του ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, με την πορεία των πραγμάτων, φάνηκε ότι ο σχεδιασμός της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικός: η Φώφη Γεννηματά «απελευθερώθηκε» όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να ψηφίσει την απλή αναλογική. Και παρά το γεγονός ότι η σθεναρή αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν τής επέτρεψε να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι προφανές ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει… μπροστά: όταν, δηλαδή, η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί και το πρώτο κόμμα δε θα έχει μπόνους εδρών. Τότε είναι που αν το ΠΑΣΟΚ «κολλήσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σοβαρές πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη κι αν τερματίσει δεύτερος στην εκλογική διαδικασία. Με άλλα λόγια, η Φώφη Γεννηματά στρώνει το χαλί για να πάρει μέρος σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «απόλαυση» της εξουσίας και των υπουργικών θέσεων και προνομίων.

Ή τώρα ή ποτέ
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, αυτή η τακτική φτάνει στα όριά της. Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο νυν γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, αλλά και ο προκάτοχός του και σημερινός ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, αμφισβήτησαν ευθέως τη Φώφη Γεννηματά εγείροντας ενστάσεις για διαδικαστικά θέματα που αφορούν στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σημειωτέον ότι αμφότερα τα στελέχη, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστά στην κοινωνία, ελέγχουν πλήρως την βάση του ΠΑΣΟΚ, έχουν άριστη και βαθιά επαφή με τα τοπικά στελέχη του κόμματος ανά την Ελλάδα και μπορούν να αποτελέσουν έναν υπολογίσιμο αντίπαλο για την Φώφη Γεννηματά. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο γραμματέας του κόμματος αρνήθηκε να παραιτηθεί, όταν αποδοκιμάστηκε ευθέως από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και παρότι τον «ξήλωσε» από τις αρμοδιότητές του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρούν πολύ στενή πολιτική σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δει την υπομονή του να δοκιμάζεται, από το διαρκές φλερτ της Φώφης Γεννηματά με την κυβερνώσα παράταξη. Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, όταν η Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να εκδοθεί δήλωση συμπαράστασης των βουλευτών προς το πρόσωπό της, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκμεταλλευόμενος ότι ήταν σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό, αρνήθηκε να συνυπογράψει την δήλωση συμπαράστασης υπέρ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ ή… Φώφη
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με ανοιχτό Συνέδριο του κόμματος στους επόμενους μήνες θα είναι η χαριστική βολή για την παρουσία της στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Οι διαφωνούντες με την πολιτική γραμμή της είναι ισχυροί και τείνουν να γίνουν πλειοψηφική τάση μεταξύ του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Στο Συνέδριο, λοιπόν, θα δοθεί μία σκληρή μάχη συσχετισμών και επιβίωσης, αφού όπως λένε πολλοί εκ των αντιδρώντων με την στρατηγική της Φώφης Γεννηματά, είτε θα επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ, είτε η πρόεδρός του. Και τα δύο μαζί, αποκλείεται…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top