ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2

Θυσία η ανάπτυξη στο βωμό του πελατειακού κράτους

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

Την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και στην όποια προοπτική ανάπτυξης μπορεί αυτή να έχει ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση. Την ώρα που υπάρχουν ολόκληρες «γκρίζες ζώνες» του Δημοσίου που ακόμη δεν έχουν… καταλάβει τί εστί κρίση 6 χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «πνίξει» τις τελευταίες ρανίδες του αίματος της ιδιωτικής οικονομίας, που κρατούν τη χώρα ζωντανή: τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους μισθωτούς, αλλά και τους συνταξιούχους.

Οι προτάσεις-σοκ που έχουν πέσει από την περασμένη Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκαλούν σοκ και δέος: αυτό διότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει μάχη προκειμένου να πετύχει δημοσιονομικά αποτελέσματα μέσω περικοπής δαπανών, αντί της αύξησης των φόρων, αλλά… εισηγείται αυξήσεις φόρων και επιβαρύνσεων για να μην αγγιχτεί η «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου! Μ’ άλλα λόγια, ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προτάσεις που θα «κόψουν τα πόδια» της κοινωνίας και της οικονομίας, αφού θα φέρουν μεν «γεφύρωση των διαφορών» και μερικά χρήματα στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να… κλείσει το δημοσιονομικό κενό, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσουν περαιτέρω ύφεση, βουλιάζοντας την Ελλάδα βαθύτερα στην κρίση.

Προτάσεις-σοκ
Κι όλα αυτά, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καταστήσει σαφές ότι θα προτιμούσαν περικοπές δαπανών, αντί για επιβολή νέων φόρων. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια χρεοκοπημένη συνταγή, επιδεικνύοντας πρωτοφανή κυνισμό έναντι των λίγων υγιών δυνάμεων που έχουν μείνει στην χώρα, αφού προτιμά το πελατειακό κράτος, τα ρουσφέτια και τους εκλογικούς της «πελάτες», δηλαδή όλους όσοι έχουν διασύνδεση με το Δημόσιο. Έτσι, μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων που έχουν προκαλέσει σοκ, εδώ και τρία 24ωρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα εξής… «ισοδύναμα μέτρα»: η κυβέρνηση έχει προτείνει να… βρει όσα χρήματα λείπουν για να γεφυρωθεί το κενό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με… αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (και στο πετρέλαιο, αλλά και στο «φθηνότερο» φυσικό αέριο), αλλά και να επιβληθεί τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές. Σαν να μην έφτανε αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προφανώς θεωρεί… πλούσιους όσους πολίτες έχουν εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το μήνα και θέλει να τους φορολογήσει με βαρύτερες κλίμακες. Έτσι, το αφορολόγητο θα μειωθεί, ενώ θα αυξηθούν οι συντελεστές, καθώς έχει προταθεί στους δανειστές να φορολογείται με συντελεστή 30.000 κάθε πολίτες που κερδίζει περισσότερα από… 22.000 ευρώ τον χρόνο! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση με μερικές μόνο προτάσεις, περιγράφει το πώς μπορεί να καταρρεύσει ό,τι απέμεινε από την «νεκροζώντανη» οικονομία-ζόμπι: ως γνωστόν, η επιβολή ειδικού φόρου στα καύσιμα αποτελεί ένα μέτρο που «περνά» σε όλα τα πεδία της αγοράς και ανεβάζει παντού τις τιμές και τις επιβαρύνσεις, αφού τα καύσιμα αφορούν σε όλα τα προϊόντα: είτε για την μεταφορά τους, είτε για την παραγωγή τους είτε και… για τα δύο. Ταυτόχρονα, η φαεινή ιδέα του οικονομικού επιτελείου για επιβολή τέλους τραπεζικών συναλλαγών θα απομακρύνει κάθε σκέψη για… άρση των capital control και αυτά θα μονιμοποιηθούν στη ζωή μας. Οι πολίτες θα αποφεύγουν τις τράπεζες, αφού κάθε κατάθεση, ανάληψη, αλλά και πληρωμή μέσω τραπέζης θα φορολογείται. Έτσι, θα χάνονται λεφτά και οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις, θα προτιμήσουν εκ νέου το μετρητό. Και, ως γνωστόν, στις συναλλαγές με μετρητά, ένας είναι χαμένος: το κράτος, αφού το χρήμα που διακινείται χέρι-χέρι συνήθως δεν δηλώνεται και άρα, ανοίγει εκ νέου πεδίο φοροδιαφυγής…

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΌΠΟΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΜΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Εμμονές
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν είναι μονόδρομος. Αντιθέτως, είναι προτάσεις που δεν τις θέλει κανείς εκ των δανειστών, εξ ου και παρά το γεγονός ότι τα νούμερα «βγαίνουν», προς το παρόν οι συζητήσεις έχουν «κολλήσει» και οι δανειστές είναι διστακτικοί να δεχθούν τα ελληνικά «ισοδύναμα» μέτρα. Κι όμως, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά κάνει μία σαφή πολιτική επιλογή: να καταρρακώσει ό,τι απέμεινε από την ελληνική οικονομία, προκειμένου να μην ανοίξει μέτωπα και να μην αγγίξει το κράτος και τις παθογένειές του. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει αλώβητο όλο το σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στο Μνημόνιο και που θα την κρατήσει κολλημένη σ’ αυτό, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.
Η κυβέρνηση είχε χιλιάδες επιλογές να «πιάσει» τα νούμερα με περικοπές δαπανών, αντί για αύξηση φόρων: για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» στο Δημόσιο όπου δεν έχει εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Ολόκληρες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, αλλά και μικρότερες κρατικές επιχειρήσεις (όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που έχει χρεοκοπήσει, αλλά οι εργαζόμενοί της πληρώνονται με 14 μισθούς στον χρόνο αν και εργάζονται μόλις… τρεις μήνες) δεν έχουν συμμετάσχει καθόλου στα βάρη για την κρίση, καθώς οι εργαζόμενοι σ’ αυτές παίρνουν παχυλούς μισθούς, απολαμβάνουν υψηλές κρατήσεις και ακόμη υψηλότερες συντάξεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλους φορείς που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος ή οι υπάλληλοι της Βουλής. Την ίδια στιγμή, στις δημόσιες υπηρεσίες πολλοί υπάλληλοι παραμένουν ανενόχλητοι, καίτοι αποτελούν «πλεονάζον προσωπικό», ενώ ο υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει από την τρόικα να εγκρίνει διορισμούς… 10.000 εκπαιδευτικών. Όλα αυτά σε μία χώρα που πληρώνει… περισσότερους κληρικούς παρά νοσοκόμους! Το έργο, βεβαίως, είναι οικείο, αφού καμία κυβέρνηση δεν τα έβαλε με συντεχνίες, με οργανωμένα συμφέροντα, με το φυτώριο σκανδάλων που ονομάζεται Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με το πελατειακό κράτος. Γι’ αυτό και καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top