ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

marco van basten

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

σε Αθλητισμός/Κόσμος

Η συνέντευξη του Μάρκο Φαν Μπάστεν σε γερμανικό Μέσο, προκαλεί τριγμούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού μετά την ανάληψη της προεδρίας της FIFA από τον Τζιάνι Ινφαντίνο, εκπέμπονται συνεχώς σουρεαλιστικά μηνύματα από τη Ζυρίχη…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ, ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Η πιο βρώμικη, με βάση τις αποδείξεις, εποχή της FIFA, αποτέλεσε παρελθόν μετά την καθαίρεση των Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί από την ηγεσία της παγκόσμιας συνομοσπονδίας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αντίστοιχα. Η άνοδος του Τζιάνι Ινφαντίνο στην κορυφή της ιεραρχίας του ποδοσφαιρικού πλανήτη, έφερε μία νότα αισιοδοξίας. Όσο περνάει όμως ο καιρός, η Ζυρίχη έχει αρχίσει να… μουρλαίνει κόσμο. Από τ’ αρχηγεία της FIFA εκπέμπονται σουρεαλιστικά μηνύματα αλλαγών που προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από μία σημαίνουσα ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Το όνομα αυτού Μάρκο Φαν Μπάστεν, του βετεράνου άσου της Μίλαν, ο οποίος εκτελεί χρέη επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της παγκόσμιας συνομοσπονδίας. Ο Ολλανδός παλαίμαχος στράικερ μίλησε στην «Sport BILD» και έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια της FIFA για ολοκληρωτικό λίφτινγκ του ποδοσφαίρου, το οποίο χωρίς αμφιβολία μπορεί να οδηγήσει σε ένα άθλημα-έκτρωμα!
«Τα πέναλτι με φόρα μπορούν να αποτελέσουν μία επιλογή για τα τουρνουά με ομίλους των τριών, όπου παίζεις απέναντι σε δύο αντιπάλους. Μπορεί να γίνουν οριακά τα πράγματα. Εάν μία ομάδα, για παράδειγμα, φέρει ισοπαλία 0-0 και νικήσει 1-0 στο άλλο παιχνίδι, υπάρχει κίνδυνος και οι τρεις ομάδες να έχουν τους ίδιους πόντους και τα ίδια γκολ στο τέλος. Εάν έχεις τα πέναλτι με φόρα μετά από το 90λεπτο και μία ομάδα σκοράρει πέντε φορές, η άλλη τέσσερις και η τρίτη μόνο τρεις φορές, είναι πιο εύκολο να αναδείξεις τον νικητή του ομίλου», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Ολλανδού προκαλώντας τριγμούς. Η FIFA έχει στο μυαλό της την αύξηση των ομάδων που θα συμμετέχουν σε τελική φάση Mundial στις 48 από τις 32, χωρίζοντας τις σε ομίλους των τριών!
Ήδη έχει γίνει ένας τρελός… χαμός στις τάξεις του ποδοσφαίρου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Πολλοί ποδοσφαιρικοί παράγοντες κατηγορούν την FIFA πως προσπαθεί ν’ αρμέξει κι άλλο το προϊόν απομυζώντας εκατομμύρια εκατομμυρίων, παραποιώντας το ίδιο το άθλημα, το οποίο εδώ και 150 χρόνια παραμένει το δημοφιλέστερο θέαμα στον πλανήτη γη, αφού υπολογίζεται πως 800 εκατομμύρια άνθρωποι εβδομαδιαίως καταπιάνονται με το ποδόσφαιρο.
Μέσα στον γενικότερο χαμό, ο Φαν Μπάστεν εξέφρασε φωναχτά κάποιους προβληματισμούς και με μία διάθεση να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις κατέθεσε την άποψη πως το οφσάιντ θα πρέπει να καταργηθεί: «Είμαι πολύ περίεργος για το πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς το οφσάιντ. Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος θα ήταν εναντίον. Εγώ θα ήμουν υπέρ, επειδή το ποδόσφαιρο τώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το χάντμπολ: εννέα παίκτες συν τον τερματοφύλακα στη μεγάλη περιοχή, που μοιάζει με τείχος. Είναι πολύ δύσκολο να το διασπάσεις. Όλες οι ομάδες στηρίζονται στις ίδιες αποτελεσματικές τακτικές, με βάση μία σταθερή άμυνα. Χωρίς οφσάιντ, οι επιθετικοί μπορούν να βρίσκονται πίσω από τους αμυντικούς, κάτι που θα το έκανε πιο δύσκολο γι’ αυτούς. Εάν κινηθούν πολύ πίσω, κοντά στην εστία τους, ο επιθετικός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ από απόσταση. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό, οι επιθετικοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα σημειωθούν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να δουν οι φίλαθλοι. Οι ομάδες θα προσαρμοστούν στο νέο ποδόσφαιρο».
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι αλλαγές που υπάρχουν στο τραπέζι της τεχνικής επιτροπής της FIFA: «Υπάρχουν λίγες κίτρινες κάρτες για την ομάδα που επιτίθεται. Μία ιδέα είναι να αντικατασταθεί η κίτρινη κάρτα με χρονική ποινή πέντε ή δέκα λεπτών. Αυτό θα προκαλέσει προβληματισμό. Είναι πιο δύσκολο να παίζεις 10 εναντίον 11, πόσο μάλλον 8 ή 9 εναντίον 11», λέει ο Φαν Μπάστεν προωθώντας την ιδέα χρονικής ποινής σε περίπτωση κίτρινης κάρτας. Παράλληλα βέβαια εξετάζει και το μάλλον… αστείο σύστημα του πέναλτι με φόρα, ένα σύστημα εκτέλεσης που είχε εφαρμόσει κατά τη γέννησή του το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες την δεκαετία του ’80: «Κάθε ομάδα έχει πέντε προσπάθειες. Ο διαιτητής σφυρίζει, τότε ο παίκτης τρέχει από τα 25 μέτρα προς τον τερματοφύλακα. Η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από τη μεγάλη περιοχή και εάν αποκρούσει, τότε όλα τελείωσαν. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές και ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες: ο παίκτης μπορεί να ντριμπλάρει, να σουτάρει, να περιμένει την αντίδραση του τερματοφύλακα. Είναι περισσότερο σαν αγωνιστική κατάσταση».
Η κατάσταση πάντως ξεφεύγει με την εισήγηση για περιορισμό των φάουλ από έναν παίκτη: «Είχα την ιδέα ένας αμυντικός, όπως στο μπάσκετ, μπορεί να κάνει μόνο μέχρι πέντε φάουλ, μετά θα πρέπει να φεύγει από τον αγώνα».
Απ’ όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πως το ποδόσφαιρο πολύ δύσκολα θα ξεφύγει από τη… λόξα αυτών που το διοικούν. Σίγουρα δεν πρόκειται να περάσουν όλες οι προτάσεις της τεχνικής επιτροπής, ενώ δεν αποκλείεται πολλά μεγάλα clubs και ομοσπονδίες να περάσουν στην αντεπίθεση, ενώ και ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες του.
Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφιβάλει πως όλα γίνονται για την ικανοποίηση των χορηγών που σπεύδουν να επενδύσουν τεράστια ποσά του ταμείου που διατηρούν για λόγους marketing στο ποδόσφαιρο. Συν τοις άλλοις, με βάση όλα τα παραπάνω αυξάνονται κατακόρυφα οι στοιχηματικές επιλογές πολλαπλασιάζοντας τον τζίρο του τζόγου γύρω από το άθλημα. Είναι πλέον εκατό τοις εκατό εμφανές πως το ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει τόσο οικονομικά όσο και επιστημονικά αθλητικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί η κατάσταση καθότι όσο το τέρας μεγαλώνει τόσο ανεξέλεγκτο θα γίνεται. Η διαφαινόμενη αποχώρηση της τελευταίας γενιάς αστέρων όπως ο Μέσι, ο Ρονάλντο και άλλοι, υποδηλώνει την ανάγκη των εμπορικών χειραγωγών του αθλήματος να φέρει στην επιφάνεια κι άλλους σταρ ώστε να τους εκμεταλλευτεί αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top