ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, right, speaks with Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Michel Euler)

Μανία καταδιώξεως και Σύνδρομο της Στοκχόλμης

σε Ελλάδα/Πολιτική

Με συγχωρείτε, αλλά όλοι οι άνθρωποι που έχουν σώας τα φρένας γνωρίζουν πως όταν δεν επιθυμείς την παρουσία κάποιου ανάμεσα στα πόδια σου δεν τον κυνηγάς per mare per terra (σε θάλασσα και σε στεριά), προκειμένου να τον φέρεις πίσω…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ούτε χαίρεσαι και προβαίνεις σε δηλώσεις ανακούφισης όταν πληροφορείσαι ότι η κ. Λαγκάρντ σου έδωσε άφεση αμαρτιών (για την υποκλοπή του γνωστού τηλεφωνήματος) και άναψε πράσινο φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα. Αν κρίνουμε, όμως, από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος έχουν κυνηγήσει το ΔΝΤ και την κ. Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες ως το Νταβός, τη Λίμα του Περού και την Ουάσιγκτον, μπορούμε να συμπεράνουμε πως επιθυμούν διακαώς την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα. Υπάρχει, βέβαια, και η (γνωστή) κλάψα: Δεν το θέλουμε, αλλά τι να κάνουμε, εκβιαζόμαστε. Εντάξει (η κλάψα), αλλά ποιος ο λόγος να τρέχεις πίσω από κάποιον που δεν θέλεις να τον βλέπεις ζωγραφιστό. Αν θέλει νάρθει, ας έρθει! Αλλιώς, ας προσπεράσει…
Η πραγματικότητα είναι πως δόθηκε άλλη μια παράσταση με τον γνωστό τίτλο «Διώχνουμε το ΔΝΤ». Και πως προκειμένου να δικαιολογηθεί η παραμονή τελικά του Ταμείου «στη θέση του συνοδηγού» ή «στο πίσω κάθισμα» – όπως ορκίζονταν πως με αυτούς στην εξουσία δεν θα συνέβαινε τίποτε από τα δύο – ο κ. Τσακαλώτος περιοδεύει από τον περασμένο Ιανουάριο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Εκεί – στις έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Ιανουάριο και στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα – του είπαν όλοι οι ομόλογοί του (ανάμεσά τους και ο Αμερικανός) πως η παρουσία του ΔΝΤ είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Οπότε, θα έλθουν να μας πουν: Προσπαθήσαμε, δεν τα καταφέραμε, είναι όλοι κατηγορηματικοί, μας πίεσαν, μας εκβίασαν και όλα τα γνωστά και προπαγανδιστικά φληναφήματα.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως την ίδια ακριβώς ημέρα (16 Απριλίου) που από την Ουάσιγκτον ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Λαγκάρντ δήλωναν ικανοποιημένοι από τις «παραγωγικές» και «εποικοδομητικές» συζητήσεις τους που κατέληξαν σε συμφωνία για επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος βαρούσε πάλι τα γνωστά βιολιά και νταούλια.
Σε συνέντευξη στην «Επένδυση», έλεγε:
«Η άποψή μας είναι πάγια. Η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας αποδείχτηκε εγκληματική ήδη από το 2010. Καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν σε συρρίκνωση κατά ένα τέταρτο το ΑΕΠ και εκτόξευσαν την ανεργία στο 25%. Η αντίθεσή μας στο ΔΝΤ ήταν και παραμένει ιδεολογική. Η ύπαρξή του όμως στο πρόγραμμα, σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ήταν αναπόφευκτη. Αν επιθυμεί να συμμετέχει πλήρως μετά την αξιολόγηση είναι θέμα που αφορά το ίδιο το Ταμείο και όχι εμάς. Αρκεί να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου».
Πώς γίνεται τώρα να δηλώνεις ικανοποιημένος από την επιστροφή των «εγκληματιών» στον τόπο του εγκλήματος, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Για την ακρίβεια, η επιστήμη κάνει διάγνωση: Εκτός από τη μανία καταδιώξεως έχουν καταληφθεί και από το… Σύνδρομο της Στοκχόλμης!

Η παιδική φτώχεια και η προπαγάνδα των αριθμών
Την περασμένη Πέμπτη, 14 Απριλίου, η Γιούνισεφ παρουσίασε (ενόψει του ραδιομαραθωνίου) την ετήσια Έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2016 – Παιδιά σε Κίνδυνο» που συντάχθηκε για λογαριασμό της από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής διδάσκοντα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η οποία περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην πατρίδα μας (1995-2015). Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίζονται σε στοιχεία της EUROSTAT και της ΕΛΣΤΑΤ και από τα στοιχεία προκύπτει ότι η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 6,3%, δηλαδή 122.340 περισσότερα παιδιά βρέθηκαν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας). Όπως ανακοινώθηκε, από τα στοιχεία προκύπτει πως το 2014 η παιδική φτώχεια ήταν στο 25,3% (424.000 παιδιά), αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010 (22,3%). Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, στην ίδια την έκθεση (και όχι σε αυτά που ανακοινώθηκαν), αποδεικνύει ότι η προπαγάνδα των αριθμών ζει και βασιλεύει. Και ότι μπορεί κανείς επιλεκτικά να χρησιμοποιήσει τους αριθμούς που τον βολεύουν ή να παραλείψει αριθμούς που δεν τον βολεύουν.
Έτσι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2010 η παιδική φτώχεια βρισκόταν στο 22,3%, το 2011 στο 23,3%, το 2012 στο 26,5%, το 2013 στο 28,7% και το 2014 στο 25,3%.
Χωρίς να παραληφθούν αυτά τα στοιχεία, παρατέθηκαν με τέτοιο τρόπο που τελικά παρέμειναν κρυμμένα. Διότι έλειπαν από το κείμενο ευρείας διάδοσης, όπου προτιμήθηκε να αναφερθούν μόνο τα έτη 2010 και 2014, χωρίς τα ενδιάμεσα έτη, όταν η παιδική φτώχεια ανέβηκε κατακόρυφα, για να πέσει 3,4 ολόκληρες μονάδες μεταξύ του 2013 και του 2014. Δηλαδή, το 2014 κάτι συνέβη, αλλά η Γιούνισεφ προτίμησε να μην το υπογραμμίσει. Απέφυγε να το «φωτίσει»!
Στο ευρείας διάδοσης κείμενο έδειξε άνοδο της παιδικής φτώχειας κατά τρεις μονάδες από το 2010 ως το 2014, αλλά «έκρυψε» στην πολυσέλιδη έκθεση το γεγονός ότι η παιδική φτώχεια έπεσε πάνω από 3 μονάδες μεταξύ του 2013 και του 2014! Ο Ανατόλ Φρανς έλεγε πως η Δημοκρατία διοικείται από το χέρι ενός αόρατου μηχανικού. Και ο Τζορτζ Οργουελ, στον πρόλογο της «Φάρμας των Ζώων» αποκάλυψε την ύπαρξη συστήματος βάσει του οποίου χωρίς καμιά λογοκριτική μέθοδο είναι δυνατόν να αποκρύπτονται από το λαό πληροφορίες που δεν πρέπει να γίνονται γνωστές και να δημοσιεύεται μόνο το «δέον να δημοσιοποιείται».
Λυπάμαι που χρειάζεται να τα υπογραμμίσω όλα αυτά με αφορμή μια έκθεση της Γιούνισεφ και περιμένω τα στοιχεία για το 2015 – και αν θα συγκριθούν με το 2014…
Αν και φοβάμαι πως δεν θα έχουν με τι να τα συγκρίνουν…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top