ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

asfalistika-tameia

«Μαύρη τρύπα» €33,6 δισ. δημιούργησαν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 33,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Όπως προκύπτει, σχεδόν το 90% των οφειλών, δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ, αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ (19,5 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ. ευρώ). Ακολουθούν ο ΟΓΑ με 1,4 δισ. ευρώ οφειλών, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με άλλα 836 εκατ. ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ με 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο αυτών των οφειλών μόνο τα μισά, δηλαδή τα 16,3 δισ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη από τα ασφαλιστικά ταμεία στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ.
Σε αυτές τις οφειλές συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των ιδιωτών – αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Να επισημάνουμε ότι από αυτό το σύνολο των 33,6 δισ. ευρώ οφειλών, υπολογίζεται ότι τα 21,6 δισ. ευρώ οφειλών είναι χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το 2009, δηλαδή στην περίοδο της κρίσης (2010-2015).
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το χρέος προς τα ταμεία κινείται σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα και είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές προβλέψεις για την εκτίμηση των οφειλών στο τέλος του 2015 κυμαίνονταν στα 26-27 δισ. ευρώ, ενώ τα οριστικά δεδομένα δείχνουν αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ.
Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι και οι οφειλές προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) με 316,3 εκατ. ευρώ, στο ΝΑΤ (ναυτικοί) με 120 εκατ. ευρώ, αλλά και στο ταμείο των εργαζομένων στον χώρο του τύπου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο οποίο οι οφειλές στο τέλος του 2015 (πριν από την έξαρση της κρίσης στον χώρο των media) ανέρχονται στο ποσό των 99,3 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top