_2_

Με την υποστήριξη και της Ελλάδας για το O20

σε Ελλάδα

Είχα πάντα μια μεγάλη συγγένεια με την όμορφη Ελλάδα: Οι άνθρωποι, οι παραδόσεις, το φαγητό και περισσότερο απ’ όλα, η τύχη της, να βρίσκεται σε αυτή τη γεωγραφική θέση…

ΑΠΟ ΤΟΝ PAOLO ZAMPOLLI,
ΠΡΈΣΒΗΣ ΤΗΣ ΝΤΟΜIΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ, ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ WATO

Είχα πάντα πάθος για τους Ωκεανούς και τις Θάλασσες, από τότε που ήμουν μικρό αγόρι. Η απεραντοσύνη του νερού και η απίστευτη ομορφιά με συνάρπαζαν όταν είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ την Ελλάδα για διακοπές. Θα μπορούσατε να πείτε ότι ήταν η χώρα που με ενέπνευσε, στο ταξίδι της ζωής μου, για να βοηθήσω τους Ωκεανούς και τις Θάλασσες και ο λόγος που άρχισα το Είμαστε οι Ωκεανοί (We Are The Oceans – WATO). Μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην προώθηση φόρουμ συζήτησης ζητημάτων πολιτικής, σχετικά με την προβολή της διεθνούς περιβαλλοντικής σταθερότητας των ωκεάνιων «μπλε» οικονομιών και προγραμμάτων εκπαίδευσης για τις μελλοντικές γενιές, έτσι ώστε να μάθουν για τη βιωσιμότητα των Ωκεανών. Περισσότερο από όλα, για την προώθηση μιας πλατφόρμας που θα δώσει έμφαση στη σχέση μεταξύ Ωκεανών και ανθρώπου, σαν μέρος της εφαρμογής της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σαν Πρεσβευτής της Δομινικανής Κοινοπολιτείας στα Ηνωμένα Έθνη, πέρσι στη Νέα Υόρκη, είχα την τιμή να συναντήσω, τον –τότε- πρόσφατα επανεκλεγμένο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης μας, τού είπα, «Parakalo για αυτό που η Ελλάδα αντιπροσωπεύει στους Ωκεανούς και τις Θάλασσες. Παρακαλώ, ας δουλέψουμε μαζί για τους Ωκεανούς», γιατί ήξερα, όπως χάραξα το φιλόδοξο ταξίδι μου για να βοηθήσω τους Ωκεανούς και τις Θάλασσες μέσω του WATO, ότι θα χρειαζόμουν χώρες σαν την Ελλάδα και τους ανθρώπους της για να προστατεύσω το πολυτιμότερο και πιο κρίσιμο προτέρημα μας στην ανθρώπινη ζωή.

1_

Καθώς η 71η σύνοδος της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πλησιάζει γρήγορα αυτόν τον Σεπτέμβριο, η Δομινικανή Κοινοπολιτεία και ο ίδιος θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το φόρουμ σαν πλατφόρμα για να αξιολογηθούν ζητήματα που αναφέρονται συγκεκριμένα στα μικροπλαστικά στους ωκεανούς και των αποτελεσμάτων τους στη κατανάλωση ψαριών και τελικώς, τις συνέπειες στους ανθρώπους μέσω αυτής της πλαστικής ρύπανσης.
Αντίθετα από τον περασμένο χρόνο, ελπίζω, όχι μόνο να δώσω έμφαση σε αυτό που προκαλείται στους Ωκεανούς και στις Θάλασσες, αλλά και να λάβω μέτρα, κερδίζοντας υποστήριξη από τα Κράτη Μέλη και τους παγκόσμιους Ηγέτες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως οι Ωκεανοί και οι Θάλασσες είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τους.
Οι Ωκεανοί και οι Θάλασσες όχι μόνο καλύπτουν το 72% της γήινης επιφάνειας και περιέχουν το 97% του νερού του πλανήτη. Συλλογικά, οι Ωκεανοί και οι Θάλασσες, σε οικονομικούς όρους, θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με βάση τα ετήσια αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχουν, αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ανυπομονώ να δω τον κύριο Τσίπρα στα Ηνωμένα Έθνη, αργότερα αυτό το μήνα, καθώς θα επιθυμούσα να του προτείνω την υποστήριξη του O20 (Ωκεανός 20). Μια ιδέα από το WATO που θα συγκεντρώσει μια ομάδα 20 μεγάλων Ωκεάνιων οικονομιών και θα δημιουργήσει έναν συνασπισμό μεταξύ των Αρχηγών Κρατών και των Υπουργών που θα συνεισφέρουν ετησίως. Το O20 στη διαμόρφωση των προσπαθειών του να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και να επανοικοδομήσει την βιωσιμότητα των Ωκεανών και των Θαλασσών μας, όπως η G20, είναι ένα κατάλληλο μοντέλο για παγκόσμια συνεργασία, καλώντας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των βασικών βημάτων ώστε να αποκατασταθεί η υγεία των Ωκεανών και των Θαλασσών.
Αυτός ο Σεπτέμβριος είναι μια συναρπαστική εποχή της χρονιάς στη Νέα Υόρκη, για όλους τους Πρεσβευτές στα Ηνωμένα Έθνη που καθημερινά εργάζονται σκληρά για να φέρουν τη θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων και του πλανήτη μας. Αυτός ο χρόνος θα είναι ακόμα καλύτερος και προσμένω, μαζί με τον κύριο Τσίπρα, την υποστήριξη για τους Ωκεανούς και τις Θάλασσες, για έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

Tο WAΤO και οι μεγάλες απειλές
Το Είμαστε οι Ωκεανοί (We Are The Oceans – WATO) είναι μια πρωτοβουλία από τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Εθνών που έχουν ενωθεί για να αναλάβουν άμεσες δράσεις ώστε να σώσουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες μας. Η αποστολή τους είναι να προωθήσουν και να ενθαρρύνουν συζητήσεις για δράσεις σχετικά με τους ωκεανούς, μεταξύ των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών και εξωτερικών συνεργατών. Το WATO θα υπηρετήσει και θα καθοδηγήσει κυβέρνηση, ιδιωτικό τομέα, ΜΚΟ και κοινωνία των πολιτών που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις τρομερές προκλήσεις που βιώνουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες μας, με την παροχή μιας πλατφόρμας για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, γνωστή ώς O20.
Οι Ωκεανοί και οι Θάλασσες είναι απέραντες, πολύτιμες και κρίσιμες για τη ζωή. Καλύπτουν το 72% της γήινης επιφάνειας και περιέχουν το 97% του νερού του πλανήτη. Συλλογικά, οι Ωκεανοί και οι Θάλασσες αξίζουν 24 τρισεκατομμύρια δολάρια και τα ετήσια «αγαθά και υπηρεσίες» που παρέχουν εκτιμώνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η εκτιμώμενη οικονομική επιρροή θα έκανε τους Ωκεανούς, ουσιαστικά, την 7η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, χωρίς να υπολογίζονται οι πόροι που θα αντλούνταν από την εκμετάλλευση «κάτω από τη θάλασσα» και ο ρόλος της στους κλιματικούς κανόνες. Πάνω από 3 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από τους Ωκεανούς ως πρωταρχική πηγή των πρωτεϊνών τους. Αυτήν την περίοδο όμως απειλούνται σοβαρά από:
1. Κλιματική αλλαγή
2. Βιώσιμη αλιεία
3. Βιοποικιλότητα
4. Ρύπανση & μικρο-πλαστικά

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*